Otostopçunun Galaksi Rehberi isimli kitap beşibiryerde ya da ayrı ayrı olarak kitapçılarımızın bilim kurgu-fantastik kırılımında bulunur. Eğer okursanız, muhtemelen, başucunuzda duracaktır. Bu kitap kurgu ile mizahın mükemmel bir harmanıdır. Kurgusu müthiş bir yaratıcılık ürünüdür ve yazarının (Douglas Adams) aklına bir gece boş bir tarlada uzanıp gökyüzüne bakarken gelip yerleşmiştir.Roman 5 ayrı kitaptan oluşur; ancak, bu eserin aslında bir radyo oyunu olarak kurgulandığını belirtmek gerekir. Radyo oyunu haline getirilirken, ses teknisyenleriyle birlikte garip ve etkileyici uzay-sal seslerin oluşturulması için günlerce uğraşıldığı rivayet edilir.

5 kitap ayrı ayrı
5 kitap ayrı ayrı

Romana dönersek eğer, eğer beşibiryerde almak istemezseniz -beşibiryerdenin ismi Otostopçunun Galaksi Rehberi olarak tektir.- şu kitaplardan oluşmaktadır:1-Birinci Kitap. Otostopçunun Galaksi Rehberi2-İkinci Kitap. Evrenin Sonundaki Restoran3-Üçüncü Kitap. Hayat, Evren ve Her Şey4-Dördüncü Kitap. Elveda ve Bütün O Balıklar için Teşekkürler5-Beşinci Kitap. Çoğunlukla Zararsız

tekmili birden
tekmili birden

Kitabın diline ve üslubuna yakın bir yorum yazmak niyetindeyim: “Eğer ansızın başınıza gelen bir felaketin hala etkisindeyseniz ya da buna çok benzer iğrenç bir halden şikayetçiyseniz unutun bunu. Unutmayı reddederseniz ve inatçılığı sürdürmek gibi bir gayretiniz varsa hemen bu kitabı okumaya koyulun.” Demem o ki; mizah duygunuz varsa ve hatta fazlaca varsa ve gülümsemenizin, başka birinin -yazarın- zeka parıltılarıyla sağlanmasından hoşlanıyorsanız kitabın yazılış tarzını da seveceksiniz. Bu noktada kitabı yayıma hazırlayan yayınevinin çevirmenlerine de kocaman bir selam gelsin. İngilizcesini okumaya gayret etmedim; fakat çevirinin müthiş özenle yapıldığını anlamak için orjinaline bakmaya gerek yok diye düşünüyorum.Kitabın dışında bir sinema filmi mevzusu konuşulageldi. Genellikle kitabı okumadan izlenmemesi gereken bir film olduğunu düşünenler fazla olmakla birlikte tek bir kişiden duyduğuma göre -kendisi müstesnadır- film kitap ile çok benzerlik taşıyormuş ve izlenmeliymiş.

film
film

Eğer radyo oyununu merak eylerseniz bir zahmet bir paylaşım programında ingilizce olrrak arayınız ve “BBC Radio” kaynaklı dosyalara saldırınız.

Douglas Adams
Douglas Adams

Kitap hakkında bir dedikodu daha: Paul Simon – ONE TRICK PONY albümü Douglas Adams‘ın yaratıcılık döneminde durmaksızın dinlediği bir albüm.İlk kitabın yirmiüçüncü bölümünden bir alıntı:”Olayların her zaman göründüğü gibi olmadığı önemli ve yaygın bir gerçektir. Örneğin Yerküre gezegeninde, insanoğlu başardığı onca şeye dayanarak -tekerlek, New York, savaşlar vs.- her zaman yunuslardan daha zeki olduğunu varsaymıştır ve bütün bunlar gerçekleşirken yunusların tek yaptığı suda oradan oraya atlayarak eğlenmek olmuştu. Ama öte yandan yunuslar da her zaman için insanoğlundan çok daha zeki olduklarına inanmıştı -hem de tam olarak aynı nedenler yüzünden.”İyi uçuşlar -paniksiz-!