bildirgec.org

fizik hakkında tüm yazılar

Fizik

imaj1036 | 03 July 2012 10:15

Fizik, maddenin yapısal özelliklerinin dışında kalan özelliklerini inceleyen doğa bilimidir. Yunanca’da “doğa” anlamına gelir.

Fizik bilimi kuramlar sayesinde ilerler ve kuramlar (teoriler) her doğa biliminde olduğu gibi fizikte de hipotez oluşturma, deney ve gözlemden sonra kurulur.

Özellikle klasik fizikte deney ile gözlemin çok büyük önemi vardır. O zamanlar genel olarak insanlar doğrudan algılayıp kavrayabileceği konular üzerine yoğunlaştığı için Arşimet‘in hamamda taşın batmayıp yüzdüğünü fark ederek suyun kaldırma kuvvetini; Newton‘un ise başına elma düştüğünde yer çekimini bulması salt gözlem ile deneyin yüzlerce yıl klasik fiziğin gelişimine sağladığı katkıyı göstermektedir.

Ancak fiziğin tarihsel gelişimi içerisinde zaman içinde klasik fiziğin salt gözlem ve deneyle oluşturduğu kurallar pratikte geçersiz hale gelmeye başlamıştı.

Örneğin klasik fiziğe göre ısıtılan bir cisim zamanla sıcaklığı arttıkça dalga boyu sürekli olarak azalan bir ışıma gerçekleştirirdi. Ancak bu pratikte böyle olmazdı, ısıtılan cisim sıcaklığı arttıkça önce dalga boyu artan sonra azalan ışımalar gerçekleştirirdi.

NEREDEN ÇIKTI BU FİZİK?

burakbakacak | 20 February 2011 15:35

Günümüz eğitim sisteminde en zor derslerden biri olarak öğrencileri sürekli terleten fizik hayatımıza insanoğlunun merakı sayesinde girdi. Peki Fizik bir ihtiyaç mıydı? yoksa tesadüfen bulunmuş bir kuram mı olmuş? Fizik tamamen insanoğlunun merak duyguları yüzünden doğmuş. Biz merak ettikçe de yeni şeyler doğmaya devam edecektir zaten.

Değişime Hazır mısınız?

cilo6 | 28 December 2010 12:23

Çok yakın bir gelecekte acaba Fizik Yasaları değişecek mi? Hergün yeni bilgiler basında yer alıyor, araştırmalar,deneyler,kurgular ve bilimsel animasyonlar. Bilim insanları hayal güçlerini sonuna kadar kullanmaya ve yeni teoriler geliştirmeye çalışıyorlar.
Geçenlerde Televizyonda izledim, yapay hücre üreterek yeni bakteri oluşturmaya çalıştılar, genler üzerinde çalışma yapıyorlar ve basit bir bakteri üretmeyi de başardılar. Yakında molekülleri de şifreleyip yeni tür molekül bulurlarsa hiç şaşırmayın.
Fizikte bir kural vardır, ışık hızına erişilemez, Einstein’in ünlü enerji formülüne göre herhangi bir madde ışık hızına yaklaştığı anda çok büyük bir kütleye sahip olacağından ( sonsuz kütle ) ışık hızına ulaşmak imkansız, fakat çok farklı bir yöntem ve Kuantum Fiziğine göre ışık hızının aşılabileceği tesbit edilmiş.
Bunun anlamı, yakın bir zamanda bilinen Fizik Yasaları değişebilir anlamına geliyor. Daha açık ifade etmek gerekirse, yeni bulunan atom altı parçacıklar ve bunların davranışları bilinen Fizik Yasalarına uymuyor.
Geleceğe hazırlanın, zaman hızla akıyor, gelecek çok yakınımızda…

ENGELLİLER İÇİN YÜRÜMEK ARTIK HAYAL DEĞİL!!!

Beacool | 27 December 2010 11:21

Birçok şeyin aslında olduğundan çok daha zor olduğu, zorlaştırıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Ekonomik açıdan daha iyi ülkelerdeki yaşam zorlukları ne yazık ki buradaki kadar zor geçmiyor. Bu zorlukları en ciddi biçimde yaşayanlar listesinin en tepesinde de ne yazık ki engelli vatandaşlarımız yer alıyor.

Tibion Bionic Leg Yürümek... Yeniden!
Yürümek… Yeniden!

Bir dönem geçirdiğim bir kazadan dolayı o zorlukları birebir de yaşamış biri olarak diyebilirim ki ülkemiz ne yazık ki bir engelli için gerçekten de çok zor (bkz yazı sonu notu). Böyle anlarda yaşamış olduğum; yerinden kalkıp (ama başaramayıp) hareket etme isteği ve dürtüsü artık modern teknoloji ile mümkün oluyor. Sunnyvale Tibion firmasının icadı olan ve Tibion Bionic Leg ismiyle anılan ürünü belden aşağısı hareket etmeyen hastalar için resmen bir şifa niteliğinde. Daha önceleri duyurmuş olduğum protez haberini de göz önüne alırsak sanırım yakın gelecekte engelli yaşam çok daha kolay olabilir.

Samanyolunda mahsun bir karadelik

quex | 26 November 2010 17:59

Şu son 2 haftadır “Kara Delik” lere çok taktım. Mevzuya aslında Morgan Freeman ın anlatıcılığını yaptığı “Through the Wormhole” dizisi ile başladım. Parçaçık fiziği, uzay-zaman teorileri, görecelik kavramı, spring teorileri, karanlık madde, ondanda ilginci karanlık enerji, stephen havking derken iş kara deliklere geldi dayandı lakin bu delikler bütün bu teorilerin bittiği yerler.
Sonra parçacıktan uzay fiziğine geçiş kaçınılmaz oldu ve gezegenler sistemler galaksiler derken. Kendimi akşamları gökyüzüne bakakala buldum.
Şunu hep merak etmiştim. Bizim galaksimizin (samanyolu- ya da MilkyWay) gerkezinde ne olup bitiyor. Belgesellerde hep dünyadan dış uzaya doğru bir serüven izleniyordu.
Ama 15 senedir samanyolunun merkezini inceleyen bir bilimadamlarının sonuç almaya başlaması sonrası galaksimizin merkezinde neler döndüğünü ufaktan anlamaya başlamışız.
Neler döndüğünü diyorum çünkü hakikaten yıldızlar, görünemeyen bir nesnenin etrafında müthiş bir artan-azalan ivmeli hızda dönmekte. Bu nesne görünmüyor çünkü bu bir Kara Delik. Ve yıldızları bu hızda döndürebilen bu deliğin büyüklüğü güneşimizin 4 milyon katı.
Artık her galaksinin merkezinde böylesine kara deliklerin bulunduğu biliniyor. belkide birden fazla. Mesela komşu galaksimiz, Andromedada iki tane gözlemlenmiştir. Bu içten içe kaynayan iki galakside yaklaşık 2 milyar yıl sonra birbirine geçecek. Ne kadar kozmik. Ne kadar güzel.
Demek yıllar önce çocukken annemin aldığı Andromeda adlı kitaptaki uzaylı oradan gelmiş. 2 milyar yıl sonra hep birlikte buhar olacağız he.

matematik… evrensel dil mi? dayatma mı?

scapegoat35 | 30 August 2010 09:22

uzun zamandır matematiğin mutlak gerçek, ve dünya üzerindeki tek evrensel dil olduğunu düşünüyordum. ancak son zamanlarda bazı ufak tefek konuları kafamda süzerken oturmayan şeyler olduğunu farkettim.

çok küçük bir örnekle başlıyorum.

hepimiz x*y eksenini biliriz. uzayda 2 boyutu temsil eder.

bu eksenler eksi sonsuzdan başlayıp artı sonsuza kadar devam eder. benim matematiğe bakış açım ve biraz da hayal gücüyle bu eksenlerin eksi ve artı sonsuza tutunduklarını düşünürüm.

Fizik Yasaları Değişiyormu?

resolete123 | 15 July 2010 19:57

Bilim adamlarının yaklaşık 10 yıldan beri yaptığı araştırmada atomların yapı taşları arasında bulunan protonlar ile ilgili yeni bir keşifte bulundu.
Bu keşif fiziğin en önemli yasaları ve birçok fizik yasasını değiştirecek.
Daha önce yapılan araştırmalarda kabul edilen bir protonun yarı çapı 0,8768 femtometre (1 femtometre = 10-15 metre) idi.
Yapılan bu keşif sırasında bilinenden yüzde 4 (0,00000000000003 milimetre) daha küçük olduğunu gösterdi. Proton yarıçapı 0.8418 femtometre olarak ölçüldü.

Bu keşif sıradan insanlara önemsiz gibi gelebilir fakat fizikçiler ve bilim adamlar bu keşfi çok ciddiye alıyorlar nedeni ise burada yazlılı

PARANIN KIYMETİ

super hero | 11 January 2010 16:52

Hepimiz, yaşadığımız evreni kapsayan, bir kısmını çözdüğümüz ama büyük bir kısmından henüz haberdar bile olmadığımız fizik kanunlarına bağlı olarak yaşamak zorundayız.

Bir nesneyi havada serbest bırakırsanız düşer. Yerçekimi vardır. Bundan kaçamazsınız. Bir uçağı havalandırdıktan sonra “Ben artık yerçekimini yendim.” diyerek motorları kapatamazsınız. Uçak yine düşer. Veya yokuş aşağı giden ağır bir vasıtanın motorunu yakıttan tasarruf etmek için boşa alamazsınız. Çünkü belirli bir hıza ulaştıktan sonra o ağır vasıtayı durduramazsınız. Sonuçları çok ağır olur.