Military Brat. Wikipedia’da anasayfada günün konusu olarak rastladığım bu konu, bir asker çocuğu olarak dikkatimi çekti. Wiki’deki tanım şöyle buyurmakta:

Çocukluğu döneminde, ebeveynleri silahlı kuvvetlerde tam zaman hizmet etmiş insan için kullanılan terimdir.

Bu demografik yapının başlıca karakteristikleri:* sık yer değiştirme* ebeveynin yokluğu* otoriter aile dinamikleri* babaerkil otorite* savaşta ebeveyn kaybı endişesi* ailenin askerileşmesi.Kışla veletleri, sık yerdeğiştirmeden ötürü, derin ve uzun soluklu ilişkiler geliştirmekte zorlanırlar ve kendilerini sivil kültürün yabancısı gibi hissederler.Amerikadaki kışla veletleri örgütlenmiş. Son zamanlarda Türkiye’deki asker çocukları da örgütlenmiş. Haberi de burada. Sitenin dinamiklerini başta çözemesem de şöyle özetleyebiliriz:

tayinler sebebiyle,oradan oraya taşınma ve sürüklenme sebebiyle kaybolan arkadaşlık ilişkilerini yeniden kurmak;oradan oraya savrulmayla hayatta bir bakıma yalnız kalmış asker çocuklarını örgütleyip,birbirlerine destek olmalarını sağlamak.Sitenin sıkça sorulan sorular kısmı ise küçük bir oluşum tarihi.Bugüne nasıl gelindi,neden üye olmalıyım gibi soruların cevaplarıyla,asker çocuklarına birer alternatif sunuluyor.Oluşumun ana gövdeleri ise sağlık-eğitim,bilgi-kültür,eğlence,iş dünyası,sohbet ortamı ve indirimler

Ekşi sözlükte şu başlıklar konuya değinmekte:asker çocuğu @ ekşisözlüksubay çocuğu olmak @ ekşisözlükastsubay çocuğu olmak @ ekşisözlükrütbelerin asker aileleri arası ilişkilere etkisi @ ekşisözlükTürkiye’de subay çocuklarının şımarık oldukları yönünde bir genel kanı var. En cins isimler asker çocuklarına verilir. Lojmanlarda üslerde, kışlalarda, orduevilerinde ve tatil kamplarında büyümenin verdiği bir yalıtım elbette sözkonusu. Bu yalıtıma Alev Alatlı şu yazısıda değinmiş (Alev Alatlı müridi değilim). Bu “kapalı” ortamlarda, kışla veletlerinin vatani görevini yapan erler ile muhabete girmeleri veya tartışmaları, komik derecede ucuz fiyata alınan hizmetler sayesinde yapay bir sınıf atlatma sendromu yaşamaları, babalarının üstleri ile ilişkilerini gözlemlemeleri, arkadaşları arasında rütbe ve hizmet sınıfı kıyası yapmaları kaçınılmazdır.