Küresel ısınma hayatımızın kabul edilmiş bir parçası haline geldi. Etkisi yaygın bir ekolojik felaketten daha ciddi olabilir ve hatta türlerin yok olmasına ve de kıtlığa sebep olacak bir etki de yaratabilir. Sera gazlarından birisi olan karbondioksit (CO2) dünyanın ısınmasına katkıda bulunmaktadır. En büyük karbondioksit vericileri durumunda ise şu anda enerji santralleri olarak görülmektedir. Bunu söyleyen Skyonic şirketi; her yıl 2.3 milyar ton CO2 salınımı yaptıklarını belirtiyor ve bu rakam Amerika’da bulunan arabaların atmosfere saldığı 1.9 milyar tonu düşününce gerçekten çok büyük. Pekala Skyonic bu konu hakkında ne yapacak? Karbonat üretecek.

enerji santrali
enerji santrali

Birçok çevreci birey ve şirket yaratıcı fikirlerle karşımıza çıkarak karbondioksitin tutulmasını sağlamaya çalışıyorlar; basit olarak düşünürsek yapmak istedikleri endüstriyel bölgelerde salınan CO2 gazını bir yerde depo ederek küresel ısınmaya katkı yapmasını engellemek olarak görülebilir. Bunun için enerji santrallerinin egsozlarının saldığı gazlar sıkıştırılarak sıvı hale getiriliyor ve yer altındaki depo sistemlerine pompalanıyor. Bu çalışabilir bir metod fakat bunun yanında da çokta masraflı ve karbondioksitin böyle depo edilmesi bazı bilim adamlarını sinirlendiriyor. Çünkü sıvı bir madde sızma eğiliminde olduğu için bu durumun zarar riskini düşünerek bu sisteme karşı çıkıyorlar.Skyonic firmasının Skymine teknolojisi farklı bir yaklaşım içeriyor. Ucuz değil fakat potansiyel olarak çok az risk taşıdığı ve endüstriyel karlılığı uzun vadede olduğu için makbul bir yöntem olabilir. Ve de bu sistem, muhtemelen tutulan CO2’den üretilen satılabilir ürün üreten tek sistemdir. Artı olarak da buzdolaplarında salınan gazların emilebilirliğini artırması söylenebilir.

SkyMine
SkyMine

Evet, sonuç olarak bu kirleticilerden toplananlardan bu karbonat nasıl elde ediliyor? Şaşırtıcı fakat gerçekten basit bir yöntem:* SkyMine:Skyonic firmasının yakala ve ayrıştır yaklaşımı aşağıdakine benzer bir yapıda çalışıyor.
# Enerji santralinin bacasından çıkan gaz SkyMine cihazına yönlendirilir.# CO2 sıkıştırılır.# CO2’yi zararsız karbonata çeviren bir kimyasal reaksiyon başlatılır.# Serbest pazarda satıabilir bir ürün elde edilir.Göze hoş gelen bir konsept ve bunun yanında çok da basit bir yöntem görüntüsünde fakat daha derinden bir inceleme yapınca, çok da ilginç olduğunu görebiliriz. Kömür yakarak çalışan bir santralde üç şey üretilir: güç-enerji (iyi), atık (kötü) ve ısı (nötr). SkyMine bizim istemediğimiz ve umursamadığımız her şeyi kullanır: kirleticiler, atıklar ve ısı kullanarak insanların istedikleri şeyler üretmeye çalışır.SkyMine cihazının prototipi yaklaşık iki tır römorku büyüklüğünde ve direkt olarak santralin bacasının içine bağlanan bir musluğa sahiptir. Bacadan gelenler hava yerine ilk önce SkyMine’ın çalışması için gerekli olan ısıyı sağlarlar. Yakılan kömürden açığa çıkan enerji çok boldur ve sistemin çalışması için yeterli seviyededir. İlk aşama ile başlayan bir seri şeklinde devam eder ve kirletenlerden faydalı ürünler ortaya çıkar.# SkyMine ısıyı enerjiye dönüştürerek gazların sistem içerisinde hareketini sağlar. İlk ısı değişimi aşamasında civa, sülfür dioksit ve nitrojen oksit gibi kimyasallar baca gazından ayrılır. SkyMine bu zararlı kimyasalları sonradan ortadan kaldırmak için saklar. En sona ne kaldı, CO2.# CO2 seri olarak dizilmiş abzorve edici odalar girer. İlk girişte SkyMine odacıklara sodyum hidroksit (NaCl ve H2O yani bildiğimiz adıyla su ve tuz) enjekte eder ve bir kimyasal reaksiyon oluşur. CO2 + H2O + NaCl –> NaHCO3(sodyum bi karbonat) + H2 + Cl2
# Sodyum bikarbonat yani karbonat kristal formdadır ve abzorve edici odalarda depo edilmek üzere boşaltılır. Hidrojen ve klorür gazı karbonattan ayrı olarak depolanır. SkyMine bu çoğu zararsız gazları geri yollayarak enerji santralinin gaz boşaltımı yaptığı yerden dışarı verir.Bu işlemler çok verimlidir. SkyMine sistemden geçerken civa ve asit yağmurlarını oluşturan gazları ve karbondioksiti baca gazından %85 ile %97 arasında ayırır. Reaksiyonun ana ürünü olan karbonat tümüyle zararsız ve sürekliliği olan kullanışlı bir maddedir.Çeviri Kaynakları: Can baking soda save the environment?,SkyMine