bildirgec.org

karbondioksit hakkında tüm yazılar

Apollo 13

massay | 25 January 2010 09:41

Yıl 1970. Nisan ayı.
Nasa, 69’da yaşanan heyecanın bir yenisini başarmaya, insanoğlunu bir kez daha Ay’a ayak bastırmaya çalışır. Fırlatma günü yaklaştıkça herşey tekrar gözden geçirilir, hiçbir hata olmaması için büyük bir özen gösterilir.

Kennedy‘deki herkes ve tüm astronotlar son derece heyecanlıdırlar. Ancak bir sorun vardır; dünya onların bu heyecanını pek paylaşmıyordur.

İnsanların Ay’a inmesi, orada araştırmalar yapması, insanlık için büyük ilerlemeler kaydetse de artık kimsenin ilgisini çekmiyordur. Dahası, uzayla ilgili görüntülerin televizyon ratingleri bile düşmüştür. Televizyon patronları popüler komedi şovlarını yarıda kesip uzaydan görüntüler yayınlamak niyetinde değillerdir.

Ne var ki, uçuş başladıktan iki gün sonra her değişir. Uzay aracında çıkan arıza nedeniyle astronotların hayatlarının tehlikeye girmesi, bir anda medyanın ilgisini çeker.

Apollo 13’ün Ay yolculuğu, önce bir ulusu, sonra da tüm dünyayı ilgilendiren bir drama haline dönüşür.

Jim Lovell, Jack Swigert  ve Fred Haise
Jim Lovell, Jack Swigert ve Fred Haise

“Lucky 13”, 11 Nisan günü saat 13:13′ te fırlatılır. Kumanda modülü “Odyssey” de üç astronot bulunur.
Komutan Jim Lovell.
Ay modülü pilotu Fred Haise.
Kumanda modülü pilotu Jack Swigert.

Önceleri kimseye bir şey ifade etmeyen bu isimler, kısa bir süre içinde bir efsane haline gelirler. Her şey bir devre anahtarına dokunulması ile başlar.

uyan, kafayı ye, sonra da aklını başına topla !!!

2501 | 23 November 2008 11:03

Wake up, freak out – then get a grip !

“Bu artık kutup ayılarıyla ilgili bir şey olmaktan çıktı. şu anda bizzat medeniyetin geleceği sallantıda.”

“Eşi benzeri görülmemiş bir dönemden geçiyoruz. denetimden çıkmış küresel ısınmanın önüne geçmek, tüm insanlık tarihinin en önemli biricik görevi.”

diyen leo murray, Küresel ısınma , iklim değişikliği ve de sebepleri hakkında son derece bilgilendirici ve de çarpıcı bir kısa animasyon hazırlamış.

İzlemekte, izlettirmekte fayda var.

Hepimiz Suçluyuz…

tenedian | 17 November 2008 18:43

Hepimiz suçluyuz da, ne kadar suçluyuz?
Neredeyse her eylemimiz ile çevreye karbon ve diğer sera gazlarını yayıyoruz. Kaynak.
Yürüyerek gidebileceğimiz yerlere arabayla gidip, izlemediğimiz televizyonu, kullanmadığımız bilgisayarı açık bırakıyoruz.
Elbet bazılarının yanında yaptıklarımız devede kulak. Ama yine de sorumluyuz işte.
Ne kadar mı?

Buralardan ölçebilirsiniz:

Direct Gov
Carboncalculator.com
Climatecrisis.net
Nature.org
Carboncalculator.co.uk
Carbonfund.org
Fightglobalwarming.com
Carbon Footprint Calculator
Conservation.org
EcoNeutral Carbon Calculator
Personal Emissions Calculator
Simple Carbon Calculator
My carbon footprint.eu
Stopglobalwarming.org

Google Enerji Tasarrufu Hesaplayıcısı

sekanet | 24 October 2008 18:16

Google bir arama motoru olmasından cok daha fazlası olduğu herhalde yadsınamaz bir gerçek. Gerek verdiği hizmetler ve sağladığı ürünler hayatımızı gerçekten kolaylaştırıyor. Aynı zamanda google.org sitesi ile sosyal sorumluluk projelerine de el atmış durumda.

Mavi Gezegenimiz
Mavi Gezegenimiz

Küresel ısınmanın dünyamızın sonunu hızlandırdığı bu ortamda google, yapılacak enerjı tasarrufu ile ne kadar katkıda bulunacağınızı hesaplayan bir hesap aracı yapmış. Buradanulaşabildiğiniz sayfadaki ilgili yerleri doldurduğunuzda bir sene içerisinde dünyamıza saldığımız karbondioksitsalınımını ne kadar azaltabileceğimizi ve enerji tasarrufu yaparak cebimizden uçan giden paranın ortalama ne kadar olacağını bulabilirsiniz.

karbonat dünyayı kurtarabilir mi?

hoodly | 26 September 2008 09:33

Küresel ısınma hayatımızın kabul edilmiş bir parçası haline geldi. Etkisi yaygın bir ekolojik felaketten daha ciddi olabilir ve hatta türlerin yok olmasına ve de kıtlığa sebep olacak bir etki de yaratabilir. Sera gazlarından birisi olan karbondioksit (CO2) dünyanın ısınmasına katkıda bulunmaktadır. En büyük karbondioksit vericileri durumunda ise şu anda enerji santralleri olarak görülmektedir. Bunu söyleyen Skyonic şirketi; her yıl 2.3 milyar ton CO2 salınımı yaptıklarını belirtiyor ve bu rakam Amerika’da bulunan arabaların atmosfere saldığı 1.9 milyar tonu düşününce gerçekten çok büyük. Pekala Skyonic bu konu hakkında ne yapacak? Karbonat üretecek.

enerji santrali
enerji santrali

Doğum ve Ölüm Ekranı

northonnorthon | 09 September 2008 10:31

Dünyada gün içinde birçok doğum ve ölüm yaşanıyor.Bu doğum ve ölümlerin anlık olarak görülebileceği bir site var.Sitede doğum ve ölümler görülebiliyor.Sarılar doğumu siyahlar ise ölümü gösteriyor.Ayrıca sitede karbondioksit kullanma miktarlarına da ulaşabiliyorsunuz.Site için burayı tıklayın.

Çevre Testi: Karbonmetre

Chat Noir 1 | 04 July 2008 20:51

Küresel ısınma biliyorsunuz ki dünya yaşamını tehdit ediyor.Sera gazları ve karbondioksit artışı küresel ısınmayı tetikliyor.Ağaç dikmek ise çözümün bir parçası olmak demek. Eğer küresel ısınmadaki payınızı ve bunu nasıl,kaç ağaç dikerek, telafi edeceğinizi öğrenmek istiyorsanız bu teste katılın.Benim 52 ağaç dikmem gerekiyormuş.

Karbonmetre

antepian | 09 May 2008 22:25

Tema Vakfı bildiğiniz üzere Türkiyemizin çöl olmaması konusunda hassasiyet gösteren kuruluşların başında geliyor. “2/B arazileri satılmasın!” kampanyası kapsamında imzamı verirken, kendisini doğal kaynaklara karşı sorumlu sayan herkesin çok işine yarayacak “karbonmetre
hizmetine rastladım. Karbonmetre ile mesela arabanızın yıllık harcadığı yakıt miktarı ile,aracınızın ağırlığını girerek çevreye saldığınız karbon gazlarını emmesi için en az kaç ağaç dikmeniz gerektiğini öğrenip, doğadan aldığınızı ödemeye başlayabilirsiniz.
1 yıl boyunca çalışan buzdolabının karbondioksit emisyonu 376 kg, dikmemiz gereken ağaç sayısı da yalnız 1 adet imiş.

CO2 -> Biyoteknoloji -> Yakıt

OguzKagan35 | 11 March 2008 13:55

ünlü genetikçi Craig Venter yeni nesil yakıtlarla ilgili bir proje yürütmekteymiş. bu projenin kapsamında biyomühendislik teknikleri ile yapay olarak tasarlanan bir organizma CO2 işleyiptüketecek ve karşılığında motorlarda kullanılabilecek yakıt üretecekmiş. venter en büyük problemin organizmayı tasarlamak değil, ticari bağlamda anlamlı olacak şekilde havadan yoğun konsantrasyonda CO2 çekebilmek olduğunu söylemiş. buraya kadar iyi güzel, ilgilenenler için türkçe ve ingilizce kaynaklarda var.

Dağınık Tuhaf Yazı

pilli pati | 12 December 2007 09:36

speed of light
speed of light


Kiminin işi bulut saymaktır. Kimininki ise bahar çiçeklerinin tomurcuklarını patlatacakları zamanı beklemek… Kimi izler bir salyangozun gezintisindeki ince salınımı, kimi ise karıncalarla iletişim psikolojisi üzerine sessiz sohbetlere dalar.

Onlar kar tanesinin türlü şekillerini karelere alıp sonsuzluk kütüphanesine depolayanlardır. Bazıları insanın kanını donduran bekleyişlerle, insan vücudunun açık havaya maruz kalmış, suda ya da toprak altındaki halinin doğaya karışma sürecini günlük tutar gibi not ederler. Kimisi köpekbalıklarının neden kanser olmadıklarını anlamaya çalışır, kimi ise balinaların neden baş aşağı uykulara daldıklarını…