bildirgec.org

küresel ısınma hakkında tüm yazılar

Kusursuz Düzenin Zavallı Canlılarıyız

admin | 21 March 2011 10:41

Bırakalım Dünya Nefes Alsın
Bırakalım Dünya Nefes Alsın

Ne kadar zavallıyız, insanoğlu aslında ne kadar zavallı. Neler için mücadele etmemiz gerektiğini ve aslında ne için dünyada olduğumuzun farkında bile olmadan yaşıyoruz. Dünyanın kusursuz düzenini bile bozmayı başaran biz insanlar, zenginlik hayalleri kuranken kazandığımz serveti nasıl bir dünyada harcamayı planlıyoruz acaba? Bir daha ki sefere Dünya servetlerin olsa sana servetini harcama fırsatı verecek kadar cömert olacak mı? Herşeyin insanlık ve insanlığın rahat yaşaması için hazırlandığı bu dünyanın kıymetini acaba kaybettiğimizdemi anlayacağız? Tıpkı aslında çok sevdiğiniz birini kaybettiğimizde aslında ne kadar sevdiğinizi anladığımız gibi. Bu para, mal, mülk hırsını anlamıyorum.

felaket senaryoları ve sürüklendiğimiz huzursuz ortam

admin | 14 March 2011 21:27

Dünyamızda son yıllarda yaşanan büyük felaketlerden bahsetmek istiyorum. Aslında felaketlerden ziyade basında ve insanlar arasında çıkan dünyanın sonu senaryolarından. Felaket senaryolarıyla gelen insanların amacını anlamak kolay değil. Sanki felaket senaryolarıyla insanları korkuttukları dünyada yaşamıyorlar. Japonyada yaşanan büyük felaketten dolayı zaten tüm insanlığın içinin sızladığına, felaket anına dair videoları çok kimsenin izleyemeyecek kadar hassas olduğuna eminim. O insanlara bir yardım eli nasıl uzatabiliriz diye düşünürken önümüze sırf biraz daha fazla okunmak yada izlenmek adına felaket ve dünyanın sonu senaryolarıyla geliyorlar.

Toshiba’nın yeni nesil yazıcısı

GonuR | 02 January 2011 17:05

Toshiba, silinebilir çıktılar üreten bir yazıcı üzerinde çalıştığını duyurdu.

Bu çevreye duyarlı yazıcı, ısıtıldığında rengini kaybeden mürekkeple çalışıyor. Yazılar silinebildiği için yazıcı kağıtları tekrar tekrar kullanabiliyor-yaklaşık 5 kez kullanılıyormuş-. Kağıtları tekrar tekrar kullanmak karbondioksit emilimini yüzde 60 azaltabiliyor; ama bu yöntem geleneksel fotokopi yönteminden yüzde 20 daha pahalıya mal oluyormuş.

GOOGLE EARTH’IN ONURLU GÖREVİ

eyupcan199 | 07 December 2010 14:59

Googlenin kullanıma sunduğu ve dünyayı yakından tanımamızı sağlayan Gole earth ın yeni bir görevi var. Google earth artık iklim araştırmalarında da kullanılacak. Google uzaydan çekilmiş fotoların yanı sıra analiz araçlarının da bulunduğu GOOGLE EARTH ENGİNE yi tanıttı. Örneğin kuzey kutbunun aynı açıdan çekilmiş binlerce fotoğrafının analizini yapabilen yeni hizmet bilim adamlarının hayli ilgisini çekeceğe benziyor.

İklim değişikliklerinin incelenmesi için bir nevi hayır işi yapan google bu hizmet için terminallerini yaklaşık 10 milyon CPU saati karşılıksız çalıştıracak.

hes be annem!

creme brulee | 30 June 2010 10:35

dünyamız milyonlarca yıl önce, henüz sadece bir toz ve gaz bulutuyken, başına gelecekleri bilse yine de insanoğluna yaşama fırsatı sunar mıydı acaba?

niye mi?

dünyanın iklimi hızla değişiyor.

denizler hızla kirleniyor, tatlı su kaynakları tükenmek üzere.

hızla tükenen kaynaklara fosil yakıtlar da ekleniyor. çeşitli kurumlarca yapılan projeksiyonlar, mevcut enerji politikalarının ve enerji arzı tercihlerinin devam etmesi durumunda dünyamızın birincil enerji talebinin 2007 – 2030 arasındaki dönemde yüzde 40 oranında artacağını gösteriyor.

alternatif enerji kaynaklarına ihtiyacımız olduğu kesin. kesin ama bu kaynakları dünyaya yeni zararlar vermeden nasıl bulacağız, kullanacağız? fosil yakıtların neden olduğu sera gazları küresel ısınma ve iklim değişiklerine yol açıyor; nükleer enerji kaynakları toplumsal, çevresel ve ekonomik açıdan yüksek maliyetli.

her biri birbirinden beter binlerce küresel felaket senaryosu kapımızda. her gün bir yenisini öğreniyoruz kitle iletişim araçlarından. peki ama ne kadarı gerçekçi öngörülere sahip? bunu anlamak için fazla da bilimsel olmadan ve kafa ütülemeden gelin minik bir beyin jimnastiği yapalım.

kendi kendine yetebilen kaç tarım ülkesinden biriydik siz ilkokul sıralarında okurken? kaç sene öncesine kadar evinizin musluğundan su içebiliyordunuz? mart-nisan-mayıs ayları sizce de hala ilkbahar ayları mı? metrekareye düşen görülmemiş yağış miktarları hakikaten bir daha görülmeyecek mi?

dünyanın çığlıklarını hala mı duymadınız?

dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi bütün bu sayılan sebeplerle artıyor. büyük devletler araştırma kaynaklarının büyük kısmını bu alana kaydırmaya başladı bile. fosil yakıtların tükenebilirliğinin anlaşılması, yol açtıkları büyük iklimsel felaketler bu alanda çoktan rekabet yaratmaya başladı. bugün dünyada büyük çevresel felaketlere neden olan birçok ünlü firma bile bu konuda arayışlarda, çünkü buradan da büyük ekmek var.

peki ya yalnız ve güzel ülkem tüm bu işlerin neresinde?

hadi o zaman bir soru daha.

avrupa’da rüzgâr enerjisi potansiyeli bakımından en zengin ülkelerden birisi; jeotermal enerji zenginliği yönünden dünyada 5. sırada; yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2.640 saat ki günlük toplam 7,2 saate karşılık düşüyor ancak güneş ışınımının sadece yüz binde ikisinden yararlanıyor, acaba kimdir kimdir desem?

bingo. bildiniz, türkiye.

yenilenebilir enerji konusunda büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte türkiyenin son beş yılda elektrik enerjisi tüketim artışı yüzde 43. söz konusu artış dünya ülkeleri arasında gerçekleşen en yüksek artışlardan biri. ancak, hamdolsun teğet geçen ekonomik krizin, elektrik enerjisi talebindeki artışı frenlemesinin beklenen elektrik enerjisi krizini birkaç yıllığına ertelediği konuşuluyor. türkiyenin 2008 yılında enerji hammaddeleri ithalatına ödediği rakamsa, tüm ithalat tutarının yüzde 24’üne eşit.

Eski pillerinizi ÇÖPE atmayın!!!

Beacool | 24 April 2010 12:06

Eski pillerinizi ÇÖPE atmayın!!!

ReZAP Logo
ReZAP Logo

Uzun zaman önce bırakmıştım şarj edilemeyen pillerden almayı. Gerek doğaya verdikleri büyük zarar gerekse sağladığı düşük yararlardan dolayı alkaline piller gözümde pekte iyi bir yere sahip değil. Şarjlı pillerin kullanım süreleri ve tekrar kullanılabilir olmalarıyla sağladığı yararlar sebebiyle marketten yada bakkaldan acil durumda pil almaktansa çantamda birkaç tane şarjlı pil taşımayı adet edindim…

DÜNYAYI KURTARAN ADIM:KÜRESEN ISINMA

SERKANEHIR | 24 February 2010 11:37

Küresel ısınmaya karşı bireysel olarak günlük yaşamımızda neler yapabileceğimize yönelik son derece pratik ve yararlı bilgiler içeren bir site.Günlük hayatınızda yapacağınız ufak bir değişikliğin bile Dünyayı kurtaran birer adım olabileceğini düşünmüş müydünüz?İşte http://dunyayikurtaranadim.com/ size çok basit ama önemi hiçte yadsınamayacak şeylerden bahsediyor.Küresel Isınma etkilerine karşı kampanyalar, Dünyadan konuyla ilgili doğayla ilgili çeşitli haberler ve duyurular da mevcut. Ayrıca Küresen Isınma isimli kampanya ile bu konuda ne gibi fikriniz varsa paylaşabilir, kampanya önerilerinizi gönderebilirsiniz.Karar sizin..Bu Dünyada yaşadığınızın ve yaşayan diğer varlıkların yaşamasına katkıda bulunduğunuza dair bir izinizin kalmasını istiyorsanız bu siteye girip fikrinizi paylaşın yada fikirlere kulak verip kendi adınıza neler yapabileceğinizi paylaşın..Kaynak

Küçük şeyler…

Beacool | 19 February 2010 09:41

Fazla uzatmadan konuya girmek istiyorum, zira anlatacak çok bir şeyi olmayan ama çok yararlı bir yenilikle karşılaştım. Conor Klein adlı şahsın tasarladığı bu zamazingo elektrikte kalan ve bu yüzden küresel ısınmaya ciddi katkıları olan cep telefonlarının etkilerini yok etmek için tasarlanmış. Cihaz şarja koyduğunuz aletin şarjı dolduğunda kendi kendine kablosunu sökerek tasarruf sağlıyor. Siz çevreci takımından değilsenizse bile telefonunuzun pilini korumak ve fazladan elektrik ödenmesini engellemek için bu zamazingoyu alabilirsiniz.

Küresel Isınmayla Mücadele İçin Dünya Saati

admin | 08 February 2010 18:03

dünya saati
dünya saati

WWF’nin son 4 senedir, küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla yürüttüğü Dünya Saati ( Earth Hour) kampanyası bu sene 27 Mart Cumartesi 20:30-21:30 saatleri arasında gerçekleşiyormuş.

Kampanyaya katılmak için yapmamız gereken çok basit; ışıkları 1 saatliğine kapalı tutmak… Bu bir saatlik karartma eylemi faturalarımıza ciddi bir düşüş olarak yansımıyor elbette. Ancak sokağınızda sönen yüzlerce evin ışığını düşünmek, yolda yürürken bir anda sağınızda solunuzda yönen dekoratif sokak aydınlatlamarını hayal etmek bile kampanyanın etkisini bünyede hissettiyor. Sonuçta bu bir farkındalık kampanyası, hep birlikte hareket edersek, eşimize dostumuza “Ben küresel ısınmayla mücadeleye başlıyorum bugün. Işıklarımı kapatıyorum, sen de kapat” dersek, belki bir gün küresel ısınmayla mücadele için gerekli önlemleri daha rahatlıkla konuşuyor olabiliriz.