Ali Kemal Sunal
Ali Kemal Sunal

Malatya’nın Doğanyol-Gökçe Beldesi’nde, 11 Kasım 1944’de doğan Ali Kemal Sunal, 7 yaşına kadar hayatını Malatya’da geçirdi. Annesi evhanımı, babası ise işçiydi. Ailenin en büyük çocuğu Kemal Sunal’dı. 7 yaşından sonra çocukluğunu İstanbul/Küçükpazar’da geçirdi.

Ortaokul yıllarına kadar utangaç birisi olsa da ortaokul da neşeli bir kişiliği olan Sunal, Vefa Lisesi‘ne yazılmıştı. Öğretmeni Belkis Bakır’ın istekleri üzerine baba Mustafa Sunal, oğlunun tiyatro eğitimi görmesine sıcak baktı. Kenter Tiyatrosu‘nda Deli İbrahim oyununda oynayan Sunal, seyirci tarafından çok beğenilmişti.Bülent Kayabaş ile Pendik Tiyatrosu‘nda tanışan Kemal Sunal, belki de hayatının en iyi arkadaşı ile tanışmıştı. Pendik Tiyatrosu’na fazla ilgi gösterilmeyince kapatılmak zorunda kaldı.

Bülent Kayabaş
Bülent Kayabaş

Kabare Tiyatroları‘na geçen Kemal Sunal, Münir Özkul‘un gözüne girmeyi başardı ve 1973 yılında Ertem Eğilmez‘in yönettiği Tatlı Dillim filmiyle sinemaya adımını attı.

Münir Özkul
Münir Özkul
Ertem Eğilmez
Ertem Eğilmez

Tatlı Dilim Filmi’nde büyük sanatçılarla birlikte rol alarak adını 7’den 70’e duyurdu. İnek Şaban, Çöpçüler Kralı ve Davaro gibi rolleri ile sevenlerinin gönlünde taht kurdu.1974 yılında evlenen Kemal Sunal, Gül Sunal ile mutlu bir hayat yaşadılar. Ali Sunal ve Ezo Sunal adında iki çocuğa sahip oldular.

Kemal Sunal ve Gül Sunal
Kemal Sunal ve Gül Sunal
Ezo Sunal ve Ali Sunal
Ezo Sunal ve Ali Sunal

1977’de yılında Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Sunal, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. 1995 yılında üniversiteyi bitiren Kemal Sunal, master yapmaya başladı. Hayatı boyunca birçok filmde rol oynayan Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka filmini çekebilmek için bindiği uçakta kalp krizi geçirerekhayata veda etti.