Doğum kontrolünde kullanılan birçok metod var; erkek ve kadın için kondomlar, sperm öldürücü fitiller, hormonlu ve hormonsuz rahim içi araçlar, ağızdan alınan doğum kontrol ilaçları, enjeksiyonla uygulanan preparatlar, takvim yöntemi ve daha birçok yöntem… Güvenilirlikleri, etkinlikleri, yan etkileri, kullanım kolaylıkları ve zorlukları ile tercihinize sunulan birçok yöntem. Bunlardan birini, çok yaygın olmayan ancak çok kullanışlı olduğuna inandığım birini burada biraz anlatmak istiyorum.Doğum kontrolünde implant Türkiye’de 2002den beri yaygın olarak kullanılıyor. Ve bizde şu an sadece bir firmaya ait tek marka kullanılıyor. Bu yüzden aman reklam yaptın diyecekler olabilir. ama çok bilinmeyen ve bence çok rahat olan bu yöntemin biraz daha bilinmesini sağlamak için yazacağım.İmplant ufak plastik bir çubuk gibi düşünülebilir. Kullanıldığı süre boyunca progesteron hormonu salgılıyor ve sürekli koruma sağlıyor. Gebeliği önleme mekanizması temelde üç aşamadan oluşuyor;* progesteron ile yumurtlamanın engellenmesi* rahim ağzı salgısının yapısını deiştirip spermin rahim içinde ilerlemesinin engellenmesi* rahim iç zarının incelmesi ve döllenmiş yumurtanın buraya tutunmasının önlenmesi.

İmplant çok ufak bir cerrahi operasyonla bir dakika gibi kısa bir sürede uygulanabiliyor. Yine yaklaşık beş dakikalık bir sürede yerinden çıkartılabiliyor. İşlemler esnasında lokal anestezi uygulanıyor yani o bölge uyuşturuluyor ve acı hissetmiyorsunuz. İşlem sonrasında bir haftayı aşmayacak sızı,morarma gibi ufak bir problem yaşanabiliyor. İşlemin mutlaka eğitimli kişilerce yapılması gerekiyor. Özel merkezlerde uygulanabileceği gibi aile planlaması merkezlerinin bazılarında da uygulanabiliyor.

İmplantla korunma üç yıllık süreyi kapsıyor. Bu üç yıl içinde istediğiniz zaman çıkartabiliyorsunuz. Ama üç yılı geçirmeden değiştirilmesi gerekiyor. Doğurganlık hemen geri kazanılıyor.Bu yöntemin avantajları neler;* uzun süreli ve zahmet gerektirmeyen koruma sağlıyor* etkinliği yüksek* geridönüşümlü* östrojen kullanamayanlar, emziren kadınlar, kanama yüzünden rahim içi araç kullanamayanlar kullanabiliyorKimler implant kullanamaz;* gebeler* ağır karaciğer hastalığı veya karaciğerinde tümör bulunanlar* meme kanseri ve şüphesi olanlar* açıklanamayn vajinal kanaması olanlar* progesteron alması sakıncalı olanlarDezavantajlar nelerdir;* takıp çıkarılması özel işlem gerektirir ve cerrahi girişim olduğu için birkaç gün ağrı, sızı olabilir* adet kanamalarında düzensizliğe yol açabilir (ki bu diğer yöntemlerde karşımıza çıkabilen bir yan etki maalesef)