css’de uzman olmak üzere olduğunuzu mu hissediyorsunuz? sonraki adımınız ne olacak?bir sonraki adımınızı planlamak, kariyeriniz için önemlidir. hepimizin bildiği gibi zaman para demektir ve zamanımızı en verimli şekilde nasıl harcayacağımız üzerine odaklanmamız gerekir.bazıları ön-yüz geliştirmeye (front-end development) kendilerini adayıp belki de javascript yeteneklerini ilerletmeyi deneyeceklerdir. bazıları ise tasarım alanında kendilerini geliştirip photoshop ve illustrator, ya da flash gibi araçlara odaklanacaklardır.yazımın devamında web’in ileri gelenlerinin bu alanda neler söylediklerini bulacaksınız.chris coyier
burada sorulan “öğrenmem gereken bir sonraki şey ne olmalıdır” sorusu, soruyu soran kişi tarafından cevaplanmalıdır.
web üzerindeki her yetenek kullanışlıdır. eğer zamanınız varsa web’deki her yetenek öğrenmeye değer. genellikle üzerinde çalışmak istediğiniz bir projeniz ya da gerçeğe dönüştürmek istediğiniz bir fikriniz vardır. onu en iyi kılacak şey ne ise onu öğrenin. eğer ne yapmak istediğiniz hakkında en ufak bir fikriniz yoksa, o zaman javascript öğrenin.
www.css-tricks.comdavid walsh
öyle ya da böyle, kesinlikle öğrenilmesi gereken şey javascript, tercihen mootools ya da jquery. css uzman olunacak mükemmel bir yetenek olmasına rağmen gün geçtikçe css ve javascript, tarayıcı desteği ve css3 yüzünden bir bütün olarak algılanmaya başlanıyor. javascript. bu konuda hiç şüphem yok.
www.davidwalsh.namechris spooner
web tasarımının güzel taraflarından birisi de yeni şeyler öğrenmeye her zaman bir yerin olmasıdır. i̇yi bir css bilgisi ve jquery javascript kütüphanesinin temellerini öğrenmek doğal olarak gelişecektir, özellikle çevrimiçi rehberlerin de yardımıyla. jquery kodu belirli sayfa elementlerini hedeflemek için css seçicilerini kullanmakta olduğundan iyi bir css bilgisine sahip olan birisi için bu bir artı olarak algılanabilir. bazı çeşitli komutları ve efektleri oluşturduktan sonra site tasarımlarınıza bazı mükemmel görsel eklemeler yapılabilir.
öte yandan css3 ve html5’in duyurulmasına dair haberler de yer alıyor ki bunların her ikisi de yeni özelliklerle geliyor. şimdi endüstrinin bir adım ilerisinde olup işe alınabilirliğinizi arttırmak için bu yeni özellikleri öğrenmenin tam sırası.
www.blog.spoongraphics.co.ukalen grakalic
benim önerim javascript’e geçilmesi gerektiği yönünde olacaktır. önerimin bu yönde şekillenmesinin sebebi sırf javascript’in modern web siteleri için olmazsa olmaz konuma gelmiş olmasından ziyade javascript’te uzman olduktan sonra tam bir front-end uzmanı olunmasındandır. tasarım ve css/xhtml/js kodlama yeteneklerine sahip birisi, piyasadaki tüm front-end mesleklerinde kendine yer bulabilir. bu benim başlangıçta hedeflediğim birşeydi. şimdi arabirim tasarlamaktan css kesimine, javascript kodu yazımına kadar her tür istekle karşılaşıyorum.
www.cssglobe.comsteven snell
bana göre html ve css ne tür bir tasarım yapıyor olursanız olun gereklidir. bundan sonra seçilecek şey sizin kendinizi özel olarak geliştirmek istediğiniz alana göre değişecektir. bu javascript olabilir, flash olabilir. benim için bu wordpress ve php idi. ben şimdilik bir php uzmanı olmaktan çok uzağım ancak wordpress ile php uzmanı olmanız gerekmiyor. photoshop ve illustrator yeteneklerinizi geliştirmek tercih edebileceğiniz bir başka yol olaiblir. html ve css’den sonra bence bir tasarımcı olarak gerçekten ne yapmak istediğinize bakmalısınız, zira pek çoğumuz her şeyi öğrenmek zorunda değildir.
www.vandelaydesign.comcameron moll
ben uzun süredir mükemmel kullanıcı deneyiminin şu üç şey üzerinde geliştiğini söylüyorum: etkileşim, grafik tasarımı ve ileişim. css, etkileşimi sağlamak ve grafik tasarımını tarayıcı üzerinde canlı hale getirmek için kodu bir araç olarak kullanan bir deneyimin sunumudur.
eğer birisi bu araç üzerinde uzmanlaşırsa, ona önerebileceğim şey kullanıcı deneyimi çatısı altında anlamlı iletişimi geliştirebilecek herhangi bir yetenek üzerinde uzmanlaşmasıdır – hem kullanıcı ile arayüz, hem de kullanıcı ile bu deneyimi sunan oluşum arasındaki görsel ve işitsel iletişim.
www.cameronmoll.comjacob gube
css’yi öğrendikten sonraki adımınız, yazdığınız kodun farklı tarayıcılar ve platformlar altında doğru şekilde çalıştırmanın yöntemlerini öğrenmektir. daha karmaşık tasarımlara indikçe, farklı tarayıcılar tarafından desteklenen css yazmanın zor olduğunun farkına varacaksınız. yeni css yazarları ile deneyimli olanlar arasındaki fark şudur: hangi kodun çalışıp hangisinin çalışmayacağının bilgisi. size şunu söyleyebilirim ki ben css’ye yeni başladığımda css kodumdaki hataları ayıklamak için sayısız saatler harcadım, ancak üzülmeyin. deneyim kazandıkça bu çok daha kolay hale gelecektir. öğrenebilmenin tek gerçek yolu deneyimden ve araştırmadan geçmektedir, bu yüzden hemen koyvermeyin.
ayrıca javascript’in (istemci taraflı betikleme) html/css’yi iyice öğrendikten sonra öğrenilmesi gereken önemli bir şey olduğunu düşünüyorum. css’yi anlamak javascript’i öğrenmenizi kolaylaştıracaktır, özellikle dom elementleri ile çalışırken.
www.sixrevisions.comdmitry fadeev
konu gerçekten ilginç zira bir süre önce bu benim de başıma gelmişti. css/html’de uzman olduktan sonra aynı şablonları ve sayfaları oluşturmaktan sıkılmıştın ve bunun üzerine ben de yeni bir şeyler öğrenmeye karar verdim. ruby on rails’e odaklandım ve bir süre sonra çalışan bazı küçük web uygulamaları geliştirmeye başladım. eğer bir tasarımcının daha fazlasını öğrenmeye ilgisi varsa, front-end’in yanısıra back-end’e dair bir şeyler öğrenmek de oldukça faydalı olacaktır zira sorunları çözmek için başkalarına olan bağımlılığınız azalacaktır.
öğrenmeye başladığım bir diğer şey de sistem yöneticiliği oldu. slicehost üzerinden kendime bir vps (üzerinde linux os kurulu bir sanal sunucu) aldım ve veritabanı, web sunucusu, ruby, rails gibi şeylerin nasıl ssh üzerinden kurulabileceğini öğrenmeye çalıştım.
üzerinde iyi olmadığım bir şey var ise o da javascript’tir. aslında javascript’te berbatım 🙂 kendime bu konuda bir kitap aldım ve halen okuyabilmiş değilim. mantıksal olarak javascript’in css/html’den sonra öğrenilmesi gereken şey olduğunu düşünüyorum. sadece javascript’i öğrenmekle kalmayın, jquery gibi kütüphaneleri indirin ve onların nasıl çalıştığını öğrenmeye çalışın. jquery gibi bir şey sitenizdeki dinamik elementleri bir araya getirmenizde çok yardımcı olacaktır.
dediğim gibi, web tasarımcıları php, python ya da ruby gibi bazı dilleri öğrenmeye başlamalıdırlar. karmaşık olmayan bir uygulama geliştirebilecek seviyeye kolayca geleceksinizdir ve en azından koda bakıp neler olup bittiğini anlayabilecek ve gerektiğinde bazı düzenlemeler yapabileceksinizdir. örneğin php bilmeyen bir ön-yüz tasarımcısı bir wordpress teması geliştirebilir ancak temayı düzenlerken bazı php kodlarını da temaya dahil etmeleri gerekecektir. eğer tasarımcı biraz php biliyorsa, php kodunu düzenleyip temayı bir derece daha özelleştirebilirler. pek çok programlama dilinin birbirleri ile benzer yanları da bulunmaktadır. bu sebeple birini öğrendikten sonra diğer programlama dillerini anlamanız daha kolay olacaktır.
sistem yöneticiliğinin bir diğer iyi yetenek olduğunu düşünüyorum. biraz sıkıcı ve karmaşık ama öğrenmesi zor değil. eğer bir web tasarımcısı kendi sunucularını kurmayı ve apache’yi düzenlemeyi biliyorsa, kendi sielerini çok daha kolay bir şekilde çalıştıracaklardır. paylaşımlı sunucu firmalarından bir sunucu satın almanıza da gerek yok. linode ya da slicehost üzerinden bir parça almanız yeterli. hatta bu tip firmaların hiçbir şey bilmeseniz bile size rehber olabilecek mükemmel kaynakları bulunuyor. bu sayede ayda 20$ gibi bir rakama, sadece ihtiyacınız olan yazılımların ve bileşenlerin yer aldığı gerçekten hızlı bir web sunucusu oluşturabilirsiniz.
flash? bilmiyorum 🙂 sanırım son yıllarda css/html ve javascript’in bütünleşmesi ile insanların flash’tan gittikçe uzaklaştığını görüyorum.
www.usabilitypost.com* kaynak: sohtanaka.comsonuç
bana göre öğrenilmesi gereken bir sonraki adım tasarımcının hedeflerine göre değişecektir. kendinize yapmak istediğiniz bir proje ya da bir fikir bulun. hiç olmadı, ziyaret etmekten büyük keyif aldığınız bir web sitesini ya da kullanmaktan bıkmadığınız bir web uygulamasını seçin ve onu oluşturmak için öğrenmeniz gereken neler ise onları öğrenmeye başlayın ve ana hedefiniz, beğendiğiniz uygulamanın ya da sitenin aynısını oluşturmak olsun. bu sayede hem çalışırken büyük zevk almış olur, hem de yeni yetenekler edinmiş olursunuz.eğer ne öğrenmek istediğinize karar vermişseniz bugüne kadar bildirgeç üzerinde bir dizi rehber yayımladım. bu rehberler sizin için oldukça faydalı birer başlangıç noktası olacaklardır:* size sıfırdan photoshop öğretecek 35 kaynak* size sıfırdan ajax öğretecek 20 mükemmel kaynak* size sıfırdan jquery öğretecek 15 kaynak* size sıfırdan php öğretecek 25 kaynak