bildirgec.org

php öğrenmek hakkında tüm yazılar

Son Derece Kullanışlı PHP Araçları

pinkfloyd | 01 April 2009 19:19

PHP, günümüzde en çok kullanılan sunucu taraflı betikleme dillerinden bir tanesidir. Aralarında Facebook, Digg ve WordPress gibi dünya çapında meşhur sitelerin de bulunduğu, PHP kullanan 20 milyonun üzerinde kayıtlı alan adı ile PHP, pek çok web geliştiricisinin bu dili Python ya da Ruby gibi diğer betikleme dillerine nazaran tercih etmesini sağlıyor.

PHP daha hızlıdır ve pratikte en çok kullanılan betikleme dilidir. Bu dilin derinlemesine yazılmış belgelemesi, devasa komünitesi, halihazırda kullanıma sunulmuş pek çok betiği ve iyi desteklenen çatıları (framework) bulunmaktadır ancak bunlardan en önemlisi PHP öğrenmek, örneğin Python gibi diğer dillere kıyasla çok daha kolaydır. Sırf bu sebeple bile çok sayıda PHP geliştiricisi, diğer geliştiricilerin geliştirme süreçlerini kolaylaştırmak için pek çok araç geliştirmektedir.

Bu yazıda kodlama sürecinizi hızlandıracak ve iyileştirecek 50 kullanışlı PHP aracını bulacaksınız. Diğer şeylerin yanında özellikle hata ayıklamaya, test etmeye, profillemeye ve PHP’de kod yönetimine yönelik pek çok kütüphane ve sınıfa da bu yazıda yer verildi.

Hata Ayıklama Araçları

1. Webgrind

Webgrind PHP 5 için bir Xdebug profilleme web önyüzüdür. kcachegrind‘in pek çok özelliğini içerir ve tüm platformlara sadece birkaç dakika içerisinde kurulabilir. Özellikle çabuk ve fazla detaya inmeden PHP betikleriniz üzerinde iyileştirme yapmayı tercih ediyorsanız, webgrind ihtiyacınıza cevap verecek kalitede bir çözüm.

Webgrind
Webgrind

css’yi öğrendiniz. peki ya sonra?

pinkfloyd | 28 February 2009 10:10

css’de uzman olmak üzere olduğunuzu mu hissediyorsunuz? sonraki adımınız ne olacak?

bir sonraki adımınızı planlamak, kariyeriniz için önemlidir. hepimizin bildiği gibi zaman para demektir ve zamanımızı en verimli şekilde nasıl harcayacağımız üzerine odaklanmamız gerekir.

bazıları ön-yüz geliştirmeye (front-end development) kendilerini adayıp belki de javascript yeteneklerini ilerletmeyi deneyeceklerdir. bazıları ise tasarım alanında kendilerini geliştirip photoshop ve illustrator, ya da flash gibi araçlara odaklanacaklardır.

yazımın devamında web’in ileri gelenlerinin bu alanda neler söylediklerini bulacaksınız.

chris coyier
burada sorulan “öğrenmem gereken bir sonraki şey ne olmalıdır” sorusu, soruyu soran kişi tarafından cevaplanmalıdır.

web üzerindeki her yetenek kullanışlıdır. eğer zamanınız varsa web’deki her yetenek öğrenmeye değer. genellikle üzerinde çalışmak istediğiniz bir projeniz ya da gerçeğe dönüştürmek istediğiniz bir fikriniz vardır. onu en iyi kılacak şey ne ise onu öğrenin. eğer ne yapmak istediğiniz hakkında en ufak bir fikriniz yoksa, o zaman javascript öğrenin.

www.css-tricks.com

php ile uğraşanların bilmesi gereken 5 site

firederick | 24 September 2008 18:58

1.php.arsivimiz.com
asp konusunda geniş bir kaynak olan aspindir.com’un php içerikli adresi. kodlar,makaleler, scriptler, hata mesajlarının çözümleri ve daha fazlası.

2.php.org.tr
PHP’ye gönül vermiş kişilerin bir araya geldiği bir kaynak. Ayrıca resmi bir site. referans linkler, makaleler mevcut.

3. turk-php.com
Forumlar, dosyalar, haberler, iş ianları,kitaplar, bağlantılar, makaleler, seminerler.

4. hotscripts.com
asp konusunda olduğu kadar php konusunda dünyada en büyük arşiv olduğunu düşünüyorum.php kitapları, dergi yazıları, scriptler, yazılımlar, web siteleri.

Php Framework paketleri

soruman | 04 September 2007 23:57

Bildiriye Php Framework’lerine ve bazı framework’lerin karşılaştırıldığı bir yazıya bağlantı vermek amaçlı başlasam da öncellikle framework nedir açıklamak daha doğru olacak. Ben framework nedir biliyorum, sadede gelelim derseniz kalın olarak yazılmış “İşte başlıca PHP Framework’leri” bölümünden devam edebilirsiniz.

Framework’leri günlük konuşma dilinde “Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok” olarak kullandığımız cümlenin programlamadaki karşılığı olarak düşünebiliriz. Framework’ler temel olarak sık kullanılan fonksiyon, class, kütüphane ve kod parçacıklarının yer aldığı paketler olarak tanımlanabilir. Kimileri
PHP Framework’lerinde olduğu gibi yalnızca belirli bir programlama diline hizmet ederken, kimileri ise birçok programlama dili tarafından ortak kullanılabilir. (.NET Framework gibi) Framework’ler sayesinde “amerikayı yeniden keşfetmez”, framework içerisinde bulunan metodları kullanırsınız. Bu web uygulamalarında büyük oranda zaman kazanmanızı sağlarken, masa üstü uygulamalarda uygulamanızın daha az yer kaplamasını da yardımcı olur. Artık başlı başına bir bildiri olabilecek framework konusunu bırakıp, asıl konu olan php framework’lerine gelelim. Frameworkler konusunda daha ayrıntılı bilgi edinmek için wikipedia’daki bu başlığı okuyabilirsiniz.

web geliştiricileri için 120+ araç

msaygilar | 31 July 2007 13:32

web development tools
web development tools

mashable‘dan web geliştiricileri için mükemmel bir kaynak daha. Yememişler içmemişler, web’ci insanlar için 120’den fazla kaynak toplamışlar.

Genel araçlardan Multimedya araçlarına, PHP’den Ajax’a, Ruby on Rails’den Flash’a, API’de Phyton’a 120’den fazla kaynağı buradan görebilirsiniz.

Php Öğrenmek İstiyorum?

Usuph | 16 June 2007 11:17

Php ye başlamak, öğrenmek istiyorum. Önerebileceğiniz bir kitap bir kaynak var mı?

Not:Türkçe kaynak önerirseniz sevinirim.