CSS’yi kodlamak kolay olabilir ancak buna rağmen her kodcuyu delirtebilecek bazı konseptleri de bulunmaktadır. Bu yazımızda kimilerine göre zor olan ancak anlaması oldukça kolay olan CSS derslerini bir araya getirerek CSS bilginizi bir adım daha ileriye taşımanıza yardımcı olacak dersleri inceledik.1. CSS Sekmeler ve Navigasyon
1.1. Genişleyebilen CSS Sekmeleri DersiGenişleyebilir CSS sekmelerinin anlamı, sekmenin içerisindeki metnin uzunluğuna göre genişleyebilen sekme başlıklarıdır. Kodun özünde start.gif ve end.gif adında iki adet görsel bulunuyor. start.gif görseli boyutu genişletmek için kullanılırken end.gif görseli değişmeden kalıyor.

1.2. Gelişmiş CSS MenüsüBu rehberde Photoshop’taki watercolor efektini nasıl tasarlayabileceğiniz anlatılmış. Bu rehber size adım adım bir menü tasarımını nasıl kırpabileceğinizi ve ardından CSS kullanılarak nasıl onları bir araya getirebileceğinizi gösteriyor. Pek çoğunuz muhtemelen dikey ya da yatay menünün CSS ile nasıl kodlanacağını bilyorsunuzdur. Gelin şimdi bunu bir sonraki seviyeye taşıyarak CSS’nin position özelliğini kullanan gelişmiş bir menü tasarlayalım.

1.3. CSS Tabanlı NavigasyonBu rehberin amacı fare imleci bir menü öğesi üzerine getirildiğinde ilgili öğenin ön plana çıkarılması ile sonuçlanan CSS tabanlı bir menü oluşturmak.

1.4. Şık CSS MenüsüBu makalede bazı sevimli Javascript efektleri kullanılarak oluşturulmuş özel bir navigasyon çubuğunun oluşturulma aşamalarını öğreneceksiniz. Mootools kütüphanesinin işlevselliği sayesinde bu efekt sadece 1.5 KB’a sığdırılmış durumda. Bununla da kalmıyor ve ilgili menü hem çapraz tarayıcı desteğini bünyesinde barındırıyor hem de erişilebilir olduğu için arama motoru optimizasyonunu dikkate alanların gönlünü fethediyor.

1.5. Kayan KapılarCSS ile kayan kapılar tekniğinin nasıl kullanılabileceğine yönelik güzel bir makale.

1.6. Tanıtım Metni İçeren CSS Dikey NavigasyonNavigasyon elementlerine tanıtım metni eklemenin yanısıra bu teknik sayfanız üzerindeki herhangi bir elemente açıklama eklenecek şekilde modifiye edilebilir. Örneğin profil adlarına, soru-cevap tarzındaki SSS sayfalarına, navigasyon elementlerine ya da diğer uygulamalara açıklama mesajları ekleyebilirsiniz.

1.7. CSS’de Sekmeli İçeriğin Üzerine BindirmeBu makalede Javascript kullanmadan ve çapraz-tarayıcı desteği bulunan, CSS ile hazırlanmış, bindirme desteği bulunan bir CSS sekmeli navigasyonun nasıl oluşturulabileceği anlatılmış.

2. CSS İle Yuvarlatılmış Köşeler
2.1. Box – Hepsi İçin Yuvarlatılmış KöşelerBu egzersizin amacı görsel olarak göze hoş gelen ve semantik olarak yazılmış en az miktarda kod kullanarak yuvarlatılmış köşeler oluşturmak. Ayrıca bu kutuların boyutu gerektiğinde değiştirilebilmeli de. İlk kutu için gerekli olan XHTML ve CSS kutunun hemen alt kısmında yer alıyor.

2.2. CSS’de Yuvarlatılmış KöşelerCSS’de yuvarlatılmış köşeler oluşturmaktan bahsediyorduk ve arkadaşıma kendi yöntemimi gösterdim. Bunu gerçekleştirebilmek için diğer yöntemlerin de olduğunu biliyorum ancak bu yöntemlerin pek çoğı karmaşık HTML ve CSS kullanımını gerektiriyor. İç içe girmiş DIV’lerin tablo kullanmaktan çok daha iyi olmadığının farkına vardım. Bu sebeple benim yöntemim HTML ve CSS açısından fazla bir kod gerektirmiyor.pinkfloyd’un notu: Her ne kadar burada arkadaşımız tablo kullanma yoluna gitmiş ancak siz sakın zorunda olmadıkça bu yöntemi denemeyin. Tabloları sitenizin anahat elementlerini oluşturmak için kullanmak yanlıştır.

3. CSS Fotoğraf Galerisi
3.1. Hoverbox Görsel GalerisiEfekt için anchor bağlantısı kullanılmış zira IE’de :hover ast sınfının tek desteklendiği element bu. Her ne kadar kullandığım bu örnekteki tüm bağlantılarda # bağlantısını kullanmış olsam da siz görsellerin tam boyutlu sürümlerine bağlantı verebilirsiniz.

3.2. Çapraz Tarayıcı ve Çoklu Sayfa Destekli Fotoğraf GalerisiSuckerfish HoverLightbox‘dan esinlenmesine rağmen bu örnekte benim geliştirdiğim, metin yerine görsel kullanan çoklu sayfa anahat sistemini kullandım.Suckerfish HoverLightbox’un aksine bu sürüm JavaScript’e ihtiyaç duymuyor ve sadece CSS kullanılmasına rağmen IE üzerinde sorunsuz çalışıyor.

3.3. Kayan Fotoğraf GalerileriBu galeri benim bugüne kadar geliştirdiğim en sade galeri. Dikey olarak 8:1 oranında sıkıştırılmış görselleri sırasız liste üzerinde kullanıyorum. Bu görsellerden birinin üzerine fare imlecinizi getirdiğinizde sıkıştırılan bu görseller tam boyutuna genişliyor. Kayan menü sistemimi temel aldığım bu örnekte metin yerine görsel kullandım. Herhangi bir küçük resim kullanmaya gerek yok ve tüm görsel önceden yükleniyor. Bu yöntem hem dikey hem de gösterildiği gibi yataay olarak kullanılabilir.

4. CSS Gölgeler
4.1. CSS Gölge Efekleri: Fuzzy ShadowsBu makalede:* IE harici tarayıcılarda bir stil şablonunu nasıl gizleyebileceğimizi ve bu sayede ilgili belgenin doğrulanmasını engellememeyi,* IE5.5 ve IE6’da PNG saydamlığının nasıl doğru olarak görüntülenebileceğini,* Yukarıdakileri kullanarak nasıl gölge efekti oluşturabileceğimizi öğreneceğiz.

4.2. CSS GölgelerBu makalede bir başka tekniği inceleyeceğiz. Diğer tekniklerin pek çoğu negatif marj kullanırken bu örnekte bağıl pozisyonlama kullanılarak nasıl gölge efekti oluşturabileceğimizi göreceğiz.

5. Diğer CSS İpuçları ve Hileleri
5.1. IE Çift Yüzen Marj HatasıEminim bununla pek çoğumuz boğuşmuşuzdur, zira en sık kullanılan css “hilelerinden” birisi de budur. eğer bu hata ile daha önce karşılaşmadıysanız hemen özetleyelim: ie6’da üzerine ‘margin’ uygulanmış yüzen (float) bir element kullanıyorsanız, bunun ilgili tarayıcı üzerinde doğru pozisyonlanmadığını göreceksiniz. ne şans ki ie6’nın bu hatasını gidermek çok basit.

5.2. CSS Çapraz Tarayıcı Saydamlığıİster inanın ister inanmayın tüm tarayıcılar üzerinde CSS’nin saydamlık elementini doğru bir şekilde kullanmak mümkün. Bu teknikle IE, Firefox, Safari, Opera ve Netscape Navigator gibi eski tarayıcıları bile kapsayabiliriz.

5.3. Kapanır Tablolar: Bir ÖrnekAşağıdaki tabloların her bili “footcollapse” adı verilen bir sında dahiller. Bu sayede kullanılan betik ok görselini altlığa yerleştiriyor ve üzerine tıkladığında tablonun kapanıp açılabilmesini sağlıyor.

5.4. CSS İle İçerik Üzerine İçerikKapsayıcı üzerine fare imlecini getirdiğinizde halihazırda var olan içeriğin üzerinde yeni bir kapsayıcı belirecektir. Bu teknik position:relative tekniğini kullanarak statik içeriğin mutlak olarak pozisyonlanmış içeriğin üzerinde görüntülenebilmesini sağlıyor.

5.5. CSS YakınlaştırmaSon zamanlarda metni yeniden boyutlandırabilme özelliğini barındıran bir web sitesinin yeniden tasarlanmasında çalışıyorum. Sitenin hitab ettiği kesimin yaş ortalaması biraz yüksek, bu sebeple büyük boyutlu metin kullanmak onlar için önem taşıyor. Ve siz insanların tarayıcılarında halihazırda bulunan bu özelliği kullanmaları gerektiğini söyleyip üzerime yürümeye başlamadan önce pek çok ziyaretçinin bu tip özelliklerin farkında olmadığını ve benzer özelliğin sitenin içine gömülmesinden memnun olduğnu hatırlatmak isterim.

5.6. CSS İle Oluşturulan ve Sonradan Beliren Görsel AçıklamalarıBu örnekte ise görsel açıklaması ve tanıtım tekniğini bir arada kullandım. Görselin açıklamasını bir bağlantı içerisine dahil ettim. Yapmak istediğim şey ise ilgili açıklamayı kullanıcı görsel üzerine fare imlecini getirene kadar gizlemek.

* Kaynak: DWS mgCSS Üzerine Yazdığım Diğer Yazılar
* Daha Hızlı Şablon Oluşturabilmek İçin Kullanılabilecek 9 CSS Çatısı* Öğrenilmesi Gereken 15 CSS Hilesi* Web Tasarımcıları İçin Kullanışlı 12 CSS Framework’ü, Şablonu ve Kod Sitesi* Her Web Tasarımcısının Öğrenmesi Gereken 9 Önemli CSS Yeteneği* Modern CSS’de Altın Oran* Sadece CSS İle Oluşturulmuş Animasyonlu İlerleme Çubuğu (Progress Bar)* Pixelleri Emlere Kolayca Dönüştürün* BluePrint CSS Framework’ünü Kullanmak* jQuery’siz, mooTools’suz Basit Sekmeli İçerik Oluşturalım* SenCSs: Layout Dışındaki Herşey İçin CSS Framework’ü