bildirgec.org

pinkfloyd

11 yıl önce üye olmuş, 527 yazı yazmış. 1267 yorum yazmış.

Her Web Tasarımcısının Öğrenmesi Gereken 9 Önemli CSS Yeteneği

pinkfloyd | 18 July 2009 11:49

Bu yazı giriş ve orta seviyedeki CSS öğrencilerine hitab etmektedir. Eğer CSS’yi sıfırdan öğrenmek istiyorsanız, o zaman muhtemelen pek çok teknikle, hile ile ve ders ile karşılaşmışsınızdır. Bu yazıda, her web tasarımcısının bilmesi gereken pek çok temel CSS yeteneklerine dair kendi yaklaşımımı yansıtmaya çalıştım. Aşağıdaki makaleleri gerçekten seviyorum ve bu sebeple sizlerle paylaşmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz.

1- CSS Anahatları Oluşturmak

2- Stilleme ve Listeler Kullanma

Twitter Severlerin Hayatlarını Kolaylaştıracak Araçlar

pinkfloyd | 17 April 2009 08:25

Twitter, özellikle son zamanlarda popülerliği hızla artan bir mikro bloglama servisidir. Hem bilgi paylaşmak, hem de arkadaşlarınızla iletişim kurabilmek için kullanabileceğiniz mükemmel bir araçtır. Bu yazıda Twitter severlerin hayatlarını kolaylaştıracak araçları inceledik. İster tasarımcı olun ister geliştirici, ofis çalışanı, yönetici, asistan, öğrenci ya da ev kullanıcısı; bu araçlar mutlaka Twitter kullanımınızı bir nebze de olsa etkileyecektir.

1. Twtpoll

Twtpoll
Twtpoll

Twtpoll, anketler ve oylamalar için kullanabileceğiniz basit bir Twitter uygulamasıdır. Sorunuzu ekleyin, ardından anketinizi Twitter, Facebook ya da elektronik postanız aracılığı ile paylaşın.

2. Mr. Tweet

Mr. Tweet
Mr. Tweet

Mr. Tweet, ağınıza ve tweetlerinize bakarak anlamlı ilişkiler oluşturabilir.

3. TwitterFriends

TwitterFriends
TwitterFriends

TwitterFriends Twitter kişilerinizdeki gizli ağı bulmanıza yardımcı olacak bir uygulama.

40+ Kullanışlı Web Servisi ve Aracı

pinkfloyd | 16 April 2009 11:55

Tasarım sırasında kullanabileceğiniz gerçeklerden işe yarar araçlardan daha kullanışlı hiçbir şey yoktur. İster bir diyagram oluşturma uygulaması olsun ya da vektör görselleri oluşturma yazılımı, CSS kodunuzu iyileştirme ya da biçimlendirme uygulaması veya motif oluşturma uygulaması, bu tip araçlar hayatınızı çok kolaylaştıracaktır. Biz de bunun üzerine bugünkü yazımızda web geliştiricilerinin ve tasarımcılarının hayatını kolaylaştıracak 40 web uygulamasını listeledik.

1. Are My Sites Up?

Are My Sites Up?
Are My Sites Up?

Are My Sites Up oldukça sade bir servis olup web sitenizin çalışır durumda olup olmadığını düzenli olarak kontrol eden ve bir sorun olduğunda sizi uyaran bir uygulama. Bu ücretsiz servis sayesinde 20 adede kadar web sitesini kontrol edebilir, sınırsız sayıda hatırlatıcıyı elektronik posta ya da kısa mesaj ile cep telefonunuza gönderebilirsiniz. Site kontrolleri günde 25 kez yapılıyor.

Kurumsal Websiteleri Hakkında 10 Acı Gerçek

pinkfloyd | 15 April 2009 08:25

Hepimiz web sitelerimizi yönetirken hata yaparız. Ancak bu hataların doğası kurumunuzun büyüklüğüne göre değişir. Şirketiniz büyüdükçe, hatalar da değişecektir. Bu makale büyük boyutlu kurumların web sitelerinde karşılaşılan hataları incelemektedir.

Birlikte çalıştığım müşterilerin pek çoğu büyük boyutlu kurumlardır: Üniversiteler, büyük vakıflar, kamu sektörüne ait kurumlar ve büyük şirketler. Geçtiğimiz 7 yıl süresince bu kurumlarda sürekli tekrar eden yanlış fikirlere rastladım. Bu makalede bu yanılsamaları kaldırmayı ve insanları acı gerçekle yüzyüze getirmeyi planlıyorum.

Eğer bu yazıyı okuyorsanız, zaten burada listelenecek problemlerin de farkındasınızdır. Ama umarım bu makale, şirketinizdeki diğerlerini ikna etmenize yardımcı olacaktır. Her durumda, web siteleri ve büyük boyutlu kurumlar hakkında 10 acı gerçekle yazımıza başlayalım.

1. Ayrı Bir Web Bölümüne İhtiyacınız Var

Pek çok şirkette web siteleri, ya pazarlama ya da BT birimleri tarafından yönetilmektedir. Ancak bunun sonucunda web siteleri kaçınılmaz olarak şirket içi politikaların bir parçası haline gelmektedir.

Gerçekte, bir web stratejisi için baskı yapmak bu her iki grubun da işi değildir. BT belki karmaşık sistemler oluşturmak için çok yetenekli olabilir, ancak bu, onların kullanıcı dostu bir web sitesi oluşturabilecekleri ve bir çevrimiçi kimlik yaratabilecekleri anlamına gelmez.

Web Division
Zeldman, kurumların ayrı bir web birimi sahibi olmalarını telkin ediyor.

Öte yandan pazarlama biraz daha iyidir. Zira Jeffrey Zeldman’ın da makalesinde Bırakın web birimleri olsun makalesinde belirttiği gibi:

Web bir diyalogdur. Pazarlama ise tam aksine monologdur. Ardından tüm o semantik kodlama, CSS, zarar vermeyen betikleme, kart dizme egzersizleri, HTML çalışmaları, kullanıcıları erişilebilirliğe dahil etmek ve pazarlama birimlerinin ilgi ve yetenek alanına girmeyen daha pek çok ince ayrıntı gelecektir.

SocialWhois: Sizi Takip Edenler Kim?

pinkfloyd | 13 April 2009 20:12

Her ne kadar Twitter hesabımda ya da FriendFeed hesabımda beni takip edenlere yeni birisi eklendiğinde, kullanıcı isimlerinin üzerine tıklayıp profiline ve geçmiş girdilerine bakıp sadece birkaç saniye içerisinde onları geri takip edip etmeyeceğime karar verebiliyor olsam da, bazen öyle bir kullanıcı geliyor ki o kişinin kim olduğuna dair herhangi bir bilgi sahibi olmam, en azından profiline bakarak, mümkün değil. Eğer siz de daha önce kendinizi buna benzer bir durumda bulduysanız, SocialWhois servisini kullanışlı bulabilirsiniz.

Tıpkı alan adları için whois bilgisini sorgulamak gibi Socialwhois web sitesi de, bir kullanıcının Friendfeed ya da Twitter kullanıcı adını girdiğinizde o kişi hakkında sizi bilgilendirmeyi hedefliyor. Öntanımlı olarak görünüşe bakılırsa sitenin yaptığı şey, ilgili kullanıcı hakkında o kişi hakkında bilgi almak. Örneğin, ben siteye kayıt olmadan önce Socialwhois, benim Twitter kullanıcı adımı, Friendfeed hesabımda listelediğim diğer hesaplar ile ilişkilendirebilmişti. Ancak Socialwhois’in benim hakkımda verdiği bilgiler beni memnun etmeyince siteye üye olup kendi profilimi oluşturdum ki iş bundan sonra daha da ilginç hal almaya başladı.

Socialwhois üzerinde bir hesap oluşturduğunuzda, Twitter’in 160 karakterlik biyografi sınırlaması olmadan hakkınızda daha detaylı bir özgeçmiş oluşturabilir, diğer sosyal profillerinize bağlantılar ekleyebilir, ilgi alanlarınızı girebilir (ki bunlar daha sonra tıklanabilir bağlantılara dönüşecekler) ve ilgili alanları üzerinden Twitter ve FriendFeed üzerinde sizinle aynı ilgi alanlarını paylaşan kişileri görebilirsiniz.

SocialWhois Ekran Görüntüsü
SocialWhois Ekran Görüntüsü

Firefox İçin Mükemmel Flickr Eklentileri

pinkfloyd | 13 April 2009 17:02

Bir servis ne kadar güzel olursa olsun, birkaç güzel ince ayarla o servis daha da güzel hale getirilebilir ve popüler fotoğraf paylaşım sitesi Flickr‘ın da bu açıdan diğer servislerden herhangi bir farkı yoktur.

Yazının devamında bulacağını Flickr için 15 adet Firefox Eklentisi sayesinde gezintiden fotoğraf göndermeye, Flickr’ı engelleyen ülkelerden ilgili servise erişebilmeye ve çok daha fazlasına ulaşabileceksiniz. Listeye bir göz atın. Flickr deneyimini daha da iyileştirecek bir eklenti bulacağınızdan eminim.

Siz hangi Flickr eklentilerini kullanıyorsunuz? En beğendiğiniz eklentileri yorumlarınızda belirtmeyi ihmal etmeyin.

Access Flickr!: Eğer İran, Birleşik Arap Emirlikleri ya da Çin gibi bir ülkede yaşıyorsanız ve Flickr’a erişemiyorsanız bu eklentiyi kullanarak ilgili ülkelerin firewall sınırlamalarını aşabilir ve Flickr’a sorunsuzca erişebilirsiniz.

Better Flickr: Better Flickr, fotoğraf büyüteci, küçük resim iyileştirici, zengin düzenleme ve daha pek çok Greasemonkey eklentisini bir araya getiren bir eklenti. Tek yapmanız gereken, Flickr’a eklemek istediğiniz özelliklerin onay kutucuklarına birer birer tıklayarak özellikleri etkinliştirmek.

Fireflix: Flickr ile birlikte çalışan bir yan çubuk (sidebar) eklentisi olan Fireflix sayesinde yerel dosyalarınız üzerinden Flickr’a görsel gönderebilir, bağlantılama için HTML kodu oluşturabilir, fotoğraf akışları üzerinde arama yapabilirsiniz.

Tarayıcı Sorunlarını Çözen jQuery Eklentileri

pinkfloyd | 13 April 2009 09:47

Mümkün olduğu kadar CSS kullanılması gerektiğini öneriyoruz ve genellikle bunda da başarılı oluyoruz. Modern tarayıcıların CSS için çok iyi desteği bulunuyor, en azından anahattınızı ve sunumunuzu düzenlemek için CSS kullanmanıza yetecek kadar destek içeriyorlar. Ancak bazen bazı sayfa elementleri farklı tarayıcılar üzerinde farklı görünmektedirler. İşte bu yüzden biz de bugünkü yazımızda farklı tarayıcılarda görünen sorunları giderecek 15 jQuery çözümünün yanısıra size bazı güzel tarayıcı efektleri verecek jQuery eklentilerini listeleyeceğiz.

1. Internet Explorer’da DD_Roundies İle Yuvarlatılmış Köşeler Kullanabilmek

Ne yazık ki CSS3 border-radius şimdilik sadece Safari ve Firefox tarafından desteklenmekte olup, Internet Explorer gibi tarayıcılar üzerinde kare köşeler kullanmak zorunda kalıyoruz. DD_Roundies kütüphanesi yuvarlatılmış köşeleri Internet Explorer üzerinde sorunsuzca kulanabilmemizi sağlyor. DD_roundies, tıpkı jQuery gibi, seçicilerle birlikte çalışıyor ki bu sayede jQuery UI’nin CSS Çatı sınıflarını hedefleyerek DD_roundies’i jQuery UI üzerinde sadece birkaç satırlık kısa kodla uygulayablmemimizi sağlıyor.

Web Tasarımcılarının Hayatını Kolaylaştıracak 12 Uygulama

pinkfloyd | 12 April 2009 18:00

Bu makalede web tasarımcılarının işlerini kolaylaştıracak ve bence her web tasarımcısının ve/veya geliştiricisinin kontrol etmesi gereken web tasarım araçlarını ve kaynaklarını bulacaksınız. Bence bu tip siteler gündeliş işlerinizin ve projelerinizin gelişimine önemli miktarda katkıda bulunacaklardır.

1. Patterrific

Her ne kadar sitenin adına bakarak bu sitenin tümüyle motifler (pattern) ile ilgili olduğunu düşünüyor olsanız da yanılıyorsunuz. Patterrific sitesi motiflerden çok daha fazlasını paylaşıyor. Sitede çok sayıda motifin yanısıra Photoshop fırçalarını ve çok daha fazlasını bulacaksınız. Herkes web sitelerinin arkaplanlarında kullanmak için bir motife ihtiyaç duyar ve bu site size bu alanda önemli bir kaynak teşkil ediyor. Sitenin ayrıca ahşap tasarımını da beğeniyorum. Dilerseniz kendi motiflerinizi gönderebileceğiniz Flickr kullanıcı grubuna da bir göz atabilirsiniz.

Patterrific
Patterrific

2. Lisandru

Bu blog üzerinde çok sayıda yüksek kaliteli simge, duvar kağıtları, grafikler ve daha fazlası buluuyor. Eğer web sitenizde kullanmak için ikonlara ihtiyacınız varsa ya da masaüstünüzün görünümünü değiştirmek istiyorsanız, o zaman bu site tam aradığınız adres.

Lisandru
Lisandru

En İyi 7 İkon Arama Motoru

pinkfloyd | 12 April 2009 13:03

Simgeler, masaüstü ve benzeri web uygulamalarının görsel kullanıcı arabirimi tasarında önemli bir role sahiptir. Simgeler sayesinde bu grafiksel kullanıcı arabirimleri mükemmel bir tasarıma, ya da tam tersi, korkunç bir tasarıma dönüşebilirler. Sanırım hepimiz, simgelerin (ikonların) doğru kullanılması sonucunda mükemmel sonuçlar alınabileceğinde hemfikirizdir.

Burada sormamız gereken soru, nereden ikon bulabiliriz?

Yazının devamında bulacağınız 7 adet ikon arama motoru, ihtiyaçlarınızı giderecek kalitede olup, sıradan arama motorlarını kullanarak harcadığınız zamanı önemli ölçüde kısaltacaktır. Ayrıca simge tasarımcıları için de bu tip web siteleri, simgelerinizi dünyanın geri kalanı ile paylaşmak için gönderebileceğiniz birer servis görevini de üstlenmektedir.

1. IconFinder.net

IconFinder
IconFinder

iCloud: Dünyanın İlk Ücretsiz Çevrimiçi Bilgisayarı

pinkfloyd | 11 April 2009 21:03

Yazılım firması Xcerion’dan yapılan açıklamaya göre şirket, “dünyanın ilk ücretsiz çevrimiçi bilgisayarı” iCloud‘u duyurdu. Ücretsiz depolama alanı, uygulamalar, sanal masaüstü ve yedekleme özelliklerini içeren bilgisayar, İnternet’e bağlı olan herhangi bir bilgisayar üzerinden çalışabiliyor. Bugünden itibaren faaliyete geçen servis İngilizce, Çince, Rusça, İspanyolca, Portekizce, Almanca, İsveççe ve Filipi Dili’nde yayımlanıyor.

iCloud Ekran Görüntüsü
iCloud Ekran Görüntüsü

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarların yanısıra Mac OS X üzerinde de Firefox tarayıcısı altında çalışabilen iCloud’un kurucusu Daniel Arthursson, uygulamanın Pencere Paylaşma özelliği ve sürükle bırak desteği sayesinde masaüstü bilgisayarınızdaki herhangi bir uygulamayı, web tabanlı bilgisayarınıza da sürükleyip bırakabildiğinizi açıkladı. Bu sayede ilgili “işletim sistemi”, tıpkı bilgisayarınıza ikinci bir monitör bağlıymışçasına çalışıyor.