“”Web 2.0″” ile birlikte hayatımıza giren ve internet kullanma alışkanlığımızı değiştiren CMS (içerik yönetim sistemi)’in bugün onlarca çeşidi var. Wikipedia‘ya CMS yazdığınızda uzun bir liste ile karşılaşırsınız. Peki bu CMS’lerden en iyisi hangisi?

Bu soruyu cevaplamak için en ünlü 3 CMS olan WordPress, Joomla ve Drupal’i teknik detaya girmeden genel kullanıcı bazında kıyaslamaya çalışacağım.İşe bu 3 CMS’in en kullanışlı olanı yani “”Wordpress”” ile başlasam daha doğru olacaktır.WordPress
Ülkemizde de yaygınlaşan blog yazarlığı ile neredeyse herkesin bir blog sitesi (internet günlüğü) var. Muhtemelen siz de WordPress‘in bir blog olarak kapasitesinin farkındasınızdır. Peki ya potansiyel bir “”içerik yönetim sistemi”” olarak kapasitesinin ne olduğunu biliyor musunuz?WordPress, öncelikle tabiri yerindeyse acemi CMS kullanıcıları için mükemmel bir sistemdir. Çeşit çeşit temalar ve gerekli “”eklenti””ler (plugin) yardımıyla sitenizi bir “”online dergi”” veya “”alışveriş sitesi””ne dönüştürebilirsiniz. Özellikle doğru temayı ve doğru eklentileri seçtiğiniz zaman WordPress’inizi çok kullanıcılı ve çok fonksiyonlu bir içerik yönetim sistemine dönüştürmeniz oldukça kolay olacaktır.

Zaten ülkemizde de WordPress’in diğerlerine göre bu kadar çok tutulmasının en büyük özelliği kullanım ve yönetim kolaylığıdır. Yazımın girişinde de söylediğim gibi internet alışkanlığımızı değiştirmesinin en başında, bloglar sayesinde internet kullanıcılarına okuma alışkanlığını yerleştirmek geliyor. Bunda en büyük rolü de haliyle WordPress oynuyor.Joomla
Joomla daha çok web geliştiricilerini, yazılımcıları ve web adminlerini yakından ilgilendirir. Eğer siz de başlangıçtan daha üst seviyede bir kullanıcı iseniz “”Joomla”” bütün isteklerinizi karşılayacaktır. Ancak Joomla’dan WordPress’teki gibi kullanım kolaylığı beklemek hata olur.

Yeni bir kullanıcı Joomla’yı öğrenmek için oldukça fazla dökümantasyon ve Joomla derslerini okumak ve zaman harcamak zorunda kalacaktır. Bu nedenle acemiliğinizi WordPress’te atıp daha sonra Joomla’ya geçmenizde fayda var.Joomla kullanmaya başlamadan önce isterseniz bu adresten demosuna göz atabilirsiniz.

Ve nihayet Drupal…
Drupal özellikle sosyal ağ, arkadaşlık gibi topluluk siteleri geliştirmek ve yönetmek için kullanılan bir CMS’tir. CMS’lerin en gelişmişi ve kullanıcılar için en zorudur. Dolayısıyla yazılımcıları ve geliştiricileri (web developer) daha çok ilgilendirir.Drupal’le bir “”websitesi”” oluşturmak oldukça fazla çalışma ve zaman alır. Fakat websitesinizi “”Drupal”” ile oluşturduğunuz zaman kesinlikle istediğiniz şeyi aldığınızı göreceksiniz. Çünkü Drupal size istediğinizin fazlasını verir.

Drupal’in zorluğu sizi caydırmasın, internet bu sistem için çok geniş bir soru cevap ve yardım kaynağı mevcuttur.Karar verdiniz mi?
Wordpress mi, Joomla mı, Drupal mi? bu sorunun cevabı isteğinize ve ihtiyacınıza göre değişir. Eğer başlangıç seviyesinde bir kullanıcı iseniz ve ne istediğinizi biliyorsanız WordPress’le başlamınızda fayda var. WordPress’te deneyim kazandıktan sonra Joomla’ya daha sonra da Drupal’e geçebilirsiniz. Eğer bir web developer (geliştirici) iseniz muhtemelen Drupal’i tercih edeceksinizdir. Çünkü Drupal’le daha fazla özgürlüğe ve seçeneğe sahip, mükemmel siteler yapabilirsiniz.Umarım “”CMS”” kullanmak için kararsız kalanlar faydalı bir yazı olur.Peki bu üç CMS’ten üçünü de deneyip karar veren var mı?