bildirgec.org

içerik yönetim sistemi hakkında tüm yazılar

Alternatif İçerik Yönetim Sistemleri

siriusbee | 09 July 2010 14:13

Wordpress’in neden dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi (cms) olduğunu açıklayacak olursam sayfalar dolusu yazmak zorunda kalırım. O nedenle direkt konuya geçsem daha doğru olacak. En bilinen ve en iyi 3 içerik yönetim sistemi hepimizin bildiği üzere wordpress, Joomla ve Drupal. Her birinin işlevi ve özellikleri diğerlerine göre farklılıklar gösterdiğinden, kurmak istediğiniz siteye göre doğru CMS’i seçmeniz gerekiyor. daha önce bununla ilgili yazdığım CMS Karşılaştırması: Wordpress mi, joomla mı, drupal mı? başlıklı bildiriyi ve altındaki yorumları okumanızı tavsiye ederim.

Şimdi gelelim esas konuya…

Küçük bir araştırma ile aslında o kadar çok CMS’in olduğunu görünce çok şaşırdım ve içlerinden en iyilerini inceleyip, kısaca tanıtmak istedim. Belki aralarında işinize yarayanlar çıkabilir. başlıkları tıklayarak resmi sitelerine gidebilirsiniz. ama önce altındaki açıklamaları okumanızda fayda var.

DotCMS

DotCMS’i neredeyse bütün içerik yönetim sistemlerinden ayıran en önemli özelliği java tabanlı olması. Ve bir de üstüne açık kaynak olunca, java geliştiricilerin en çok tercih ettiği cms bu doğal olarak. aynı zamanda crm (müşteri ilişkileri yönetimi) olarak da kullanabilecek kadar gelişmiş bir yapıya sahip.

Pixie : Şık, basit, hızlı ve gelişen içerik yönetimi sistemi (cms)

KAYAgibi | 01 March 2010 10:33

PiXiE
PiXiE

PiXiE ile barındırma(hosting) hesabımdaki hızlı kurulum için ön tanımlı olan açık kaynak sitelerin isimlerine bakarken karşılaştım. İsmi ilgimi çekti önce (bkz pixie). Sonra sitelerine girdim (www.getpixie.co.uk). İçerik yönetimi sistemlerine (CMS – content management system) PHP-Nuke ile başlayıp Mambo ve tabi ki sonra da Joomla ile devam etmiş biri olarak çok tatmin edici gelmedi başta ama yine de kurdum PiXiE’yi. Cidden açıklamalarda söylendiği gibi şık, basit, hızlı Pixie. Tabi eksikleri de yok değil ancak yeni birşeyler arayanlar için bence ideal.

Pixie hakkında ayrıca şunlar söylenebilir:

Kolay web sayfası yapmak aracı, axess.im

admin | 19 November 2009 17:56

Diyelim bir makale yazdınız, ya da CV’nizi birileriyle paylaşmak istiyorsunuz. Ya da freelance çalışıyorsunuz ve sık sık birileri size referanslarınızı soruyor. İşte bu noktada size yardımcı olabilecek bir site. Global bazda ses getirebilecek bir Türk girişimi axess.im. Kullanımı çok basit. Basit bir sayfa oluşturma aracı. Nasıl bit.ly gibi siteler linkler için kullanılıyorsa, bu da içerik için kullanılıyor. Bir konuda bir yazı yazıldı diyelim, buraya konulup kısa bir link alınabiliyor. İstenirse adsende kodu bile konabilir. para kazanılabilir. Üyelik gerektirmiyor, ve tek yaptığı iş bu.

2009 Yılı En İyi İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Ödülleri

drupaloSa | 16 November 2009 12:01

Packt Publishing tarafından her yıl dağıtılan ödüllerde, bu yıl da büyük bir rekabet yaşandı. Halka açık oylama ve jüri seçimleri sonucunda, farklı kategorilerde ödül kazananlar şöyle:

Drupal, Joomla ve WP'yi geride bıraktı.
Drupal, Joomla ve WordPress rekabeti

2009 Yılı En iyi Açık Kaynak CMS ödülü

Drupal ve Joomla’nın geçen yıllarda sürekli olarak ilk 2’yi paylaştıkları büyük ödülde, bu sene farklı bir uygulamaya gidilerek her iki sistem de bu kategoride aday gösterilmedi. Bu uygulamayla diğer sistemlere yer açılmış olurken, Drupal ve Joomla, Hall of Fame adlı eski birincilerin yarıştığı ayrı bir kategoride birbirleriyle yarıştılar. Sonuçta, bu yılki büyük ödülü kazanan ise Wordpress olmuş oldu.

  1. Wordpress
  2. MODx
  3. SilverStripe

2009 Yılı Şeref Kürsüsü (Hall of Fame) Ödülü

Bu yıl ilk kez açılan ve daha önceki yıllarda En İyi Açık Kaynak CMS ödülünü kazanan sistemlerin yarıştığı bu kategoride, Drupal ve Joomla aday gösterilmişti. Geçen yıllarda da olduğu üzere, Drupal, Joomla’yı geride bırakarak ilk kez verilen bu ödülü kazanmayı başardı.

  1. Drupal
  2. Joomla

Bu dalda aday gösterilen sistemlerin her biri için, En İyi Tema ve En İyi Eklenti/Bileşen oylaması da gerçekleştirildi. Drupal’de Zen teması ve Views eklentisi; Joomla’da ise Affinity teması ve noixACL bileşeni bu ödüllere layık görüldüler.

Drupal localhost kurulumu

espere | 18 September 2009 12:28

Site içinde oldukça fazla drupal yazısı ve tartışması var. Drupal kurulumu ile sorular da gördüm ama açıklayıcı bir anlatım yoktu. Ben de paylaşayım dedim.

Türkçe çeviri eklentisini buradan indirebilirsiniz.
Öncelikle bilgisayarımıza localhost kurmamız gerekiyor. Bunun için wampserver isimli yazılımı kullanacağız.Buradan indirin.
Bu sürümde PHP 5.3.0 kullanılmış. Ama Drupal’ın son sürümü bunda hata veriyor. Onun için wampserver için PHP 5.x eklentisi indireceğiz.
Önce ilk indirdiğimizi kuruyoruz. Sonra da 2. sini.
Kurduktan sonra masaüstünde wampserver ikonuna tıklayıp programı çalıştıralım.
Sağ alt tarafta ikonu belirecek. Bu ikona sol tıklayıp Phpmyadmin yazısını tıklıyoruz.
Açılan sayfada dili Türkçe seçtikten sonra, yeni veritabanı oluşturuyoruz. (Örn:Drupal)
Şimdi indirdiğimiz drupal dosyalarını localhosta (C:wampwwwdrupal) atıyoruz. Zipli gelen dosyayı açıp içindekileri atıyoruz. Sonra da Türkçe dil eklentisini aynı yere atıyoruz.

21 adet ücretsiz wordpress teması (yüksek kalitede)

xerre | 14 September 2009 09:47

herhangi bir ortamda konu bloglama veya online içerik paylaşım sistemlerine geldiği zaman, biri diğerlerinden daha fazla konuşulur: WordPress.
2003 yılından beri hizmet veren wordpressin bu denli ilgi görmesindeki sebeplerden biri de şaşırtıcı derecede kullanıcı dostu olması ve istenilen şekilde uyarlanabilir bir yapıya sahip olmasıdır.
ve şurada olduğu gibi bu bildiride de bahsi geçen, wordpress için kullanabileceğiniz ve sitenizi farklı kılacak birbirinden güzel 21 adet temaya yer vereceğiz.

1 – Galleria Önizleme / Download

2 – Mobipress Önizleme / Download

CMS Karşılaştırması: WordPress mi, Joomla mı, Drupal mı?

siriusbee | 09 September 2009 17:18

Web 2.0 ile birlikte hayatımıza giren ve internet kullanma alışkanlığımızı değiştiren CMS (içerik yönetim sistemi)’in bugün onlarca çeşidi var. Wikipedia‘ya CMS yazdığınızda uzun bir liste ile karşılaşırsınız. Peki bu CMS’lerden en iyisi hangisi?

Bu soruyu cevaplamak için en ünlü 3 CMS olan Wordpress, Joomla ve Drupal’i teknik detaya girmeden genel kullanıcı bazında kıyaslamaya çalışacağım.

İşe bu 3 CMS’in en kullanışlı olanı yani Wordpress ile başlasam daha doğru olacaktır.

Wordpress
Ülkemizde de yaygınlaşan blog yazarlığı ile neredeyse herkesin bir blog sitesi (internet günlüğü) var. Muhtemelen siz de Wordpress‘in bir blog olarak kapasitesinin farkındasınızdır. Peki ya potansiyel bir içerik yönetim sistemi olarak kapasitesinin ne olduğunu biliyor musunuz?

XML tabanlı içerik yönetim sistemleri (cms)

filezza | 08 September 2009 16:31

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) genellikle bir Web uygulaması olarak, HTML içeriği oluşturmak ve yönetmek için kullanılır. Günümüzde tercih edilen birçok sistem (özellikle ; Drupal,Joomla!) yeni başlayanların karşısına çok zorlu engeller (kurulum,kullanım,geliştirmek) ile çıkarlar. Eğer, küçük-orta derece de bir web sitesi tasarlanmak, kullanmak ve geliştirmek istiyorsanız, kolay kurulum ve kullanımları ile tercih edilebilecek, web tasarımcıları ve geliştiricileri için aşağıda listelenmiş xml tabanlı cms‘ler işinize yarayacaktır.