Vücut boyamak pek çok kültürde var, genellikle toprak yada taşların ögütülmesiyle oluşturulan boyalar vücutlarda birer sanat eseri oluşturuyor.Boya kullanmayanlar ise yara izleriyle bedenlerinde çeşitli şekiller yaparak hayatlarına yön vermekteler. Renli dövmelerden bahsetmiyorum ilkel hayat süren Surma, Masi ve Kara kabilelerinin vücutlarındaki desenlerden bahsediyorum.

Çıplak yaşam süren Surmalar örtünmek için meyveler,yaprak ve otları kullanır , vücutlarının en olmadık yerlerinde saplar, tohumlar veya yapraklar görebilirsiniz. Bunun dışında yüzlerinden, cinsel organlarına kadar desenlerle kaplıdırlar, nokta,çiçek,yıldız ve benzeri türde şekiller. Bu desenler kalıcı değil yıkanmaya kadar dayanan boyalardan yapılır, Surmalardan biri gün içinde bir çok kez boyanır.

Bedeni boyayarak süslemek bu bölgedeki halkın vazgeçilmez hayat tarzıdır, kimi zaman korku saçmak kimi zaman hayvanların desenlerini taklit etmek yada güzelleşmek için boyanan halk fırtınalardan sonra da doğaya olan minnetlerini göstermek için baştan tırnaga kireçle boyanırlar. Bu bozkır yaşam alanında renkli olan herşey güzel sayıldıgı için bedendeki desenlere büyük saygı duyuluyor.Surmalar bedenlerine jiletle yaralar açarak ve bunları külle ovup ,kabartarak, Hamarlar geniş demir halkalarıyla, Mursi kadınların dudaklarındaki geniş plakalarla bedenlerine kendilerince güzellikler katıyorlar.Vücut boyamak bu insanlarda eğlenmek amaçlı değil hayatın yapılması gerekli kurallarından biri olarak görülüyor. Medeni ülkelerde sanat denen bu olay buralarda günlük hayatın bir parçası halinde. Oysa buradakilerin böyle bir kavram oldugundan haberleri bile yok. En ilginç vücut motifleri Mursi’lere ait , Surma’larla aynı bölgede yaşayan Mursi’lerçok değişik şekiller çiziyorlar.Desenle çizmenin dışında dudaklarına kil tabakalar takmak, saçları kurşunla sarmak, kulak memeleri esnetmek te Mursi’lere has geleneklerdir.