bildirgec.org

Ateş Böcekleri

| 21 July 2008 22:03

( Lampyridae)Ateş böcekleri çocukluğumdan beri hep ilgimi çekmiştir.çocukken ateşten çıkan kıvılcımların kelebek oldugunu ve geceleri ormanda dolaştıklarını zannederdim

Ateşböceklerinin içersindeki salgıların tepkimesi sonucunda oluşan yeşil sarımsı renk çiftleşmek,haberleşmek için kullanır.Bazı bilim adamları bu parıltının ayrıca bir savunma mekanizması olduğunu ve düşmanına ateşböceğinin acımsı tadını anımsattığını öne sürerler. Oysa, bu önleme karşın, bazı kurbağalar o kadar çok ateşböceği yer ki, sonunda kendileri de ışık saçmaya başlar.Ateş böceklerinin ürettigi bu ışık o kadar mükemmelki bilim adamlarının uzun zaman araştırıp bulamadıgı “soguk ışık “teknolojisini kendinde barındırıyor.

Normal bir ampul ,elektrik enerjisinin ancak %3-4 ışığa geri kalanını ise ısıya çeviriyor.Ancak ateşböcekleri bu işi hiç bir kaybı olmadan harcadıgı enerjinin hepsini ışıga cevirir.Amerikan orduları 1898’de Küba’da harb ederken doktor Williams Gorgas’ın bir askeri ameliyatı sırasında lambalar aniden sönüverdi. Derhal bir şişe dolusu ateş böceği getirdiler. Bunların ışığı altında ameliyat başarı ile bitirildi.

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmalısınız.

ateş böcekleri

ziuw | 06 July 2008 17:05

ateş böceklerinin yaydığı ışık bilimin çözmeye çalıştığı bir şeydir, zira ateş böcekleri ışık saçar ama ısınmazlar, bu yüzden bu ışık soğuk ışık olarak adlandırılır, eğer bilim bunu çözebilirse, üretilen bir ampul şimdi yaptığı gibi veriminin %90 ve üzeri kısmını ısıya dönüştürmeyip, daha verimli ışık üretecek, yüksek enerji tasarrufu sağlanacak.ateş böceğine, yıldız böceğiyle yıldız kurdu da denir ve kınkanatlar takımına dahil olurlar. saçtıkları ışık genellikle eş bulma amaçlıdır ve burada yanıp sönme ritimlerinin eşten gelen tepkiyi anlama konusunda önemi vardır, tabi bi de işin savunma kısmı var ve bu savunmanın etki etmedi hayvanlar da; örneğin bazı kurbağalar, bunlar işi abartıp o kadar çok ateş böceği yerler ki, sonun da kendileri de yanar dönerli olur, ışık saçarlar, işin esprisi bir yana ateş böcekleri çoğu böcek yiyene cazip gelmez, çünkü tadları acıdır ve bu ışığın düşmanlarına bu acılığı hatırlattığı yönünde düşünceler vardır.ışık organlarını -fotojenik hücreler ve yansıtıcı tabakalardır bunlar- karın bölgesinde taşımaktadır.ateş böcekleri sahip oldukları bu özellikleriyle eşsiz bir manzara oluşturdukları gibi ayrıca haklarında çeşitli rivayetler de vardır, örneğin küba ve amerikanın savaşında, bir askeri ameliyat sırasında elektriklerin kesilmesi sonucu ameliyatın bir şişe ateş böceğinin ışığı altında bitirilmesi gibi.

kaynak linki

yorumlar

puella | 06 July 2008 17:31

eskiden yaz akşamları bir sürü ateş böceği görürdüm, yıllardır görmüyorum.

akoni | 06 July 2008 17:57

Haziran ve temmuz aylarında muhteşem gösterileri vardır, şehir hayatında artık rastlamaz olundu ama biliyorum ki köylerde hala var.. ayrıca bendeki yeri çok başka çünkü rahmetli babam beni ateşböceğim (pinçku) diye severdi.. ellerine sağlık..

pilli pati | 07 July 2008 00:20

biliminsanlarının doğayı taklit ederek teknolojik gelişmelere önayak olmaları ve yine doğayı muhafaza etmek için doğadan öğrendiklerini araştırmalarına katmaları her fırsatta sevindirici ve heyecan vericidir. buna mukabil ilk paragrafta okuduklarım da benim için oldukça heyecan verici oldu.bu konuda bizi “aydınlatmış” oldunuz. teşekkürler, 🙂

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmalısınız.