bildirgec.org

osmanlı devleti hakkında tüm yazılar

Edebiyatımızın Kadın Kahramanı; Halide Edip Adıvar

queennothing | 02 November 2012 09:42

Halide, Fatma Berifem ile Mehmet Edip’in kızları olarak, erkek olması umuduyla kimilerince 1882, kimilerince ise 1884 senesinde İstanbul, Beşiktaş’ta; Ihlamur Yokuşu’ndaki evde dünyaya geldi. Türk öğrencilerin yabancı okullarda okumasının hoş görülmediği zamanlarda, babası tarafından yaşı büyütülerek Amerikan Koleji’ne sokulan Halide, sadece Türkiye değil, dünya çapında ilklere imza atmış, örnek alınan bir kadındır.

Geç çıkarılmış (ve değiştirilmiş) nüfus kağıdı sebebiyle ‘1882 ya da 1884 doğumlu’ diyeceğimiz Halide Edip Adıvar, entelektüel bir aileye doğdu. Babası Mehmet Edip Bey’in ‘Halid’ diye seslendiği Halide, temel eğitimini evde aldı. Daha sonra İngiliz terbiyesiyle yetişmesini isteyen babası tarafından Üsküdar’da bulunan Amerikan Koleji‘ne yazdırılan genç kız, okula girebilmek için yaşını büyütmek zorunda kaldı.

İlk Türkçe Roman ve Sözlük Yazarı: Şemseddin Sâmî

queennothing | 11 August 2010 10:35

Şemseddin Sami, Balkan Yarımadası; Arnavutluk‘ta; Berat yakınlarında bir kasabada; 1 Haziran 1850 tarihinde, beş çocuklu bir ailenin üçüncü oğlu olarak dünyaya gelen ansiklopedi ve sözlük yazarı, edebiyatçı; şair ve romancıdır. Fraşerlerden olan Sami, çocukluğunu Arnavutluk’un Güney’inde geçirdikten sonra, devlet hizmetinde çalışan ailesinin seçiciliği ve ahip olduğu imkanlar sebebiyle ilk eğitimini evde aldı, liseyi Zosimaea Lisesi’nde tamamladı ve medrese eğitimi aldı. Eski Yunanca, İtalyanca, Rumca ve sonradan önemli edebiyat eserlerini Türkçe’ye tercüme edeceği Fransız Dili’ni öğrendi. Ailesi gibi kendisi de Bektaşi Dergahı‘na üyeydi. Sami’nin hayatının o evresini sevgi, sükunet ve sakiniyet olarak tanımlayabiliriz. Maneviyatını geliştiren Bektaşilik, Sami’nin zaten içinde var olan çalışma aşkını pekiştirdi ve daha sonra kendisinin de belirttiği gibi, kalp yoluyla Allah’a ulaşmak, onun için çalışmak eylemini, bir gereklilik değil; ekmek, su gibi ‘olmazsa olmaz’ kıldı.

Dillere, edebiyat, tarihle fazla ilgili olan Sami, 21 yaşına geldiğinde eşi Emine Hanım ile birlikte Türkiye, İstanbul’a (Dersaadet) taşındı. Hayatını memurluk (Matbuat Kalemi) yaparak kazanan Sami, bildiği dillerin faydasını görmeye başlamıştı. Çeşitli makale ve yazışmaları çeviren Sami, Türk Edebiyatı’na verilmiş ilk roman olan “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat“ı yazmaya başladı.

son osmanlı şehzadesi öldü

maydesign01 | 03 May 2010 12:23

osmanlı arması
osmanlı arması

biraz eski bir bildiri olucak ama; 31 ekim 1912 de doğan ve osmanlı devletinin yıkılmasının ardından amerika ya sürgün edilen son şehzade osman ertuğrul efendi 31 ağustos 2009 yılında vefat etmiş.2004 yılında türkiye vatandaşlığını alan son şehzade almanca ingilizce fransızca ve türkçeyi çok iyi biliyor,ispanyolca ve italyancayı anlayabiliyormuş.haberin ayrıntısı ve haber videosu için burayı tıklayın.

son şehzade osman ertuğrul efendi
son şehzade osman ertuğrul efendi

Tarihin en gür sesi: MEHTER MARŞLARI

sinjob | 06 April 2010 15:54

Dünya’da kurulmuş en eski askeri bando takımı olarak kabul edilen ”Mehter ”,köken olarak Orta Asya Türk Devletleri’ne kadar uzanır.Kimi kaynaklar bu iddiayı en eski Türk yazıtları olan Orhun Kitabeleri’ne dayandırır.Kaynaklarda eski Türk kavimlerinin savaşta askerlere cesaret aşılayacak ritimlerle savaştıkları belirtilmiştir.Mehteran,savaş bandosu olmasının yanında resmi merasimlerde de kullanılmıştır.Marşların bugün bile yürekleri kabarttığı ve insanı çoşturduğu aşikardır.

Mehter kelimesi Farsça olan ”Mihter” sözcüğünden gelir.Mihter,en büyük ve en ulu anlamındadır.Sözcük Arapça türetilerek Türkçe’ye girmiştir ve Mehter’in çoğul hali Mehterân‘dır.

Bir Hikaye,Bir Keder ve Bir Şiir… (Tarihin Tozlu Raflarından)

sinjob | 24 March 2010 17:22

Tarihin tozlu raflarından indirdim bu hikayeyi.Önce el sürmeye çekindim,utandım aşkın kalpleri durduran samimiyetinden.Mahrem bir nesneye el sürmüş gibi irkildim,derin bir iç çektim ve tozunu üfledim.Sayfaları çevirdikçe adeta, ”bul beni!” der gibi bekleyen bir hikayeye rastladım.Tarih, 16.yüzyılın ilk çeyreği ve yer,Devlet-i Ali Osman…

Yavuz Sultan Selim Han,Mısır seferine çıkmıştır ve Suriye‘de Halep yakınlarına kurmuştur karargahı.Ordu üç ay gibi bir süre burada konaklamıştır.Türkmenlerin yaşadığı bir bölgede,Padişahın çadırını derleyip toparlamak için bir Türkmen kızı görevlendirilmiştir.Gün içerisinde Padişah çadırda yokken gider,ortalığa çeki düzen verir ve işini bitirince ayrılırmış bu güzel Türkmen kızı.Güzelliği dillere destan bu kız,bir sabah gündelik işlerini yapmak için gitmiş ve tam çadırın kapısında Yavuz Sultan Selim Han‘a rastlamış.Utanmış,başını önüne eğmiş ve Padişahın çıkmasını beklemiş.Çadıra girdiğinde gönlü küçük bir kuş gibi çırpınıyormuş güzelin.Bir bakış görmüş sadece ama o bakış bir mühür gibi işlemiş kalbine.Günler geçmiş,haftalar geçmiş ama Türkmen kızının yüreğindeki kor hiç geçmemiş aksine daha da alevlenmiş.Bir gün çadırın orta direğine gözü ilişmiş ve aşk sarhoşu misali direğe söyle bir yazı karalamış;

DARPHANE-İ AMİRE

mucizemsin | 14 January 2010 15:37

Darphane, Osmanlı Devleti’nde para(madeni) basılan yerdir. Osmanlı tarihinde bilinen ilk para Osman Bey öneminde basılmış olmasına ragmen, bu paranın nerede basıldığı ile ilgili bilgiye rastlanmamaktadır. Bilinen ilk darphane ise; Orhan Bey dönemindek paraların da basıldığı yer olan Bursa darbhanesidir. 1453 yılında İstanbul’un fethedilmesiyle birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’da para için bir darbhane bir de pul basımı için “pul darbhanesi” kuruldu. 1467’de de ilk altın para basıldı.

Daha sonra osmanlı’nın bir çok yerine darbhaneler kurulmaya başlanmıştır. Edirne, Amasya, Ayasulug (Selçuk), Üsküp, Diyarbakır, Belgrat, Serez, Halep, Bağdat, Trablusgarp, Cezayir, Tiflis, Bosna, Mısır…

civilization of ottoman – osmanlı imparatorluğu oyun oluyor!!!

admin | 20 November 2009 14:53

Gönüllü çalışan bir ekip tarafından (türkiye oyun geliştirici öğrenciler grubu yada coo project team) hazırlanan oyun Türkiye’nin ilk açık kaynak kodlu motoru olacak. Ayrıca geliştirilen kader motoru Dünya’da bir ilk olacak. oyun için başka bir kaynaktan yararlanılmayacak yada başka bir yerden esinlenilmeyecek çünkü kaynak 700 yıllık osmanlı tarihi olacak.

Osmanlı İmparatorluğu temalı oyun strateji (rts) türünde olacak. Oyunun ismi “civilization of ottoman”. 3 boyutlu grafiklere sahip olacak olan oyunda grafik motoru piyodix ve yapay zeka motoru piyonix,ekip tarafından geliştirilmiş. Oyunda ilgimizi çekecek bir nokta ise kader modu adı verilen piyocix proje yöneticisi gürcan serbest’in verdiği bilgilere göre kader motoru, oyunun daha gerçekçi ve mantıklı olmasını sağlıyor. örneğin, 1200 yılında üretilen birimler, savaşlardan sağ çıkabilseler bile, 1600 yılına kadar yaşayamayacak. ya da farklı tür hayvanları askerleri beslenmesi için farklı yiyecekler gerekecek. Oyun Türkçe seslendirilecek ayrıca türkçe, i̇ngilizce, almanca, i̇spanyol dillerine de yer verilecek.

İstanbul’un Fethi

24black mamba24 | 15 November 2009 14:30

Roma İmparatorluğu‘nun ikiye ayrılması sonucu İstanbul, Ortodoks Hiristiyan dünyasının merkezi haline gelmişti. Çok önemli bir şehir olan İstanbul, farklı kültürleri bünyesinde bulunduruyordu. Ortodoks Rumlar’ın çoğunlukta olduğu İstanbul’da Yahudiler, Türkler ve Araplar’da bulunuyordu.

İstanbul, bazı devirlerde Arap ve Türkler tarafından kuşatılsada alınamamıştı. Osmanlı Devleti için stratejik ve ekonomik bir öneme sahip olan İstanbul, Hristiyan dünyasının Osmanlı Devletine karşı en büyük kozuydu. 1451 yılında tahta çıkan II Mehmet, Bizans’ı Osmanlı Devleti’nin en büyük engeli olarak görmüştü.

Yüce Önder’imizi saygıyla anıyoruz..

JaAaa | 11 November 2008 03:24