bildirgec.org

mide hakkında tüm yazılar

Güçlü olmak

bithikotsis | 27 April 2011 09:53

Geçenlerde Behzat Ç’yi izliyordum. Uzun zamandır izlememiştim. Komiserin, izlediğim bolumde mensubu olduğu teşkilatın üyelerine onca uğraştan sonra yaptığı konuşma, ”güç” adı verilen unsurun aslında pazu, kuvvet değil, onur ve dürüstlüğün hakim olduğu duygu ve hareketler silsilesi olduğunun apaçık ifadesiydi. Teşkilat bir katilin soruşturmasını sürdürse de gelişen bazı olaylardan dolayı, sadece kendi çıkarları için kapatıyor, katil serbest kalacak iken Behzat Ç. buna katlanamayıp işi sonuna kadar goturmeye kararlı şekilde hareket ederken bir de tehdit alıyor. Sonunda bir konuşma yapıyor. Konuşmada kendisinin yoldan çıkarılmak istendiğini anlatıp, teşkilatına sitemini dile getiriyor. Aldığı çeki yırtıp atıyor ve plaket tabağı yanına alarak salondan ayrılıyor.

şöhret ve mide 3. yazı

nazokiraze | 05 August 2010 10:43

Ünlülerin her haltını merak edip didikleme, evirip çevirme işini yeme içme konusunda yapmaya devam ediyoruz sayın okuyucu. Daha evvel ki iki bölümde hangi ünlü ne yer ne yerse cırcır olur, ne sever ne sevmez araştırmış, yazmıştık şimdi elde ettiğim gereksiz bilgiler bir yazıyı dolduracak kadar olduğundan ötürü başlıyoruz yazmaya.

Dün aldığımız bir habere göre oyuncu Naz Elmas tek başına 80 midyeyi mideye indirmiş. Naz Elmas tam bir suşi bağımlısıymış, bir röportajında doğumgünü pastasını bile suşiden yaptırabileceğini söylemişti.

şubat ayına girerken yemek haberleri.

nazokiraze | 18 January 2010 13:03

Sofralarımızın baştacı,olmazsa olmazı ekmek yapılan açıklamalara göre Şubat ayında zamlanacakmış

”Gourmand World Cookbook Awards”ta 2009 ‘un en iyi yemek kitabı seçilen (yerel mutfak dalında) Bursa Mutfağı (yazarı Ömür Akkor) önümüzdeki ay Paris’te düzenlenecek kitap fuarında sonuçları açıklanacak olan dünyanın en iyi yemek kitabı yarışmasında da finalist olarak seçildi. Ömür Akkor Şubat ayını heyecanla bekliyor.

yemek yazısı –iki belki de üç

nazokiraze | 03 January 2010 10:14

Bir kaç yıl önce yapılan araştırmada beş İngiliz’den birinin tabağını yaladığı, dört İngiliz’den birinin bıçağı yaladığı, yine beş İngiliz’den birinin sofrada gegirmeyi ayıp olarak bilmediği ortaya çıktı.

Hitler’in bazı gizli kalmış yönlerinin ortaya çıkarıldıgı yeni belgelerde diktatörün çok hızlı yemek yediği belirtiliyor, çok fazla kek yiyen Hitler sigara kullanmadıgı yer alıyor. Bu belge 48 saat içine imha edilmesi emrine ragmen günümüze kadar saklanmış.

ismine bakıp yememezlik etmeyin

nazokiraze | 01 September 2009 15:14

Yöresel yemeklerimizin çoğunun isimlerini belki de duymamışızdır, kulağa ilginç gelen ama çok lezzetli pek çok yemek var ülkemizde.(sembüsek,kuymak,perişka,babagannuş ,pirpirim, mıhlama vs.) Birde ismini duyar duymaz o ne biçim yemek adı diyebilecegimiz yemekler var ki daha önce duymamış olanları oldukça şaşırtacak cinstendir.

Örneklere köpeoğlu salatasıyla başlayabiliriz. Aslında köpoğlu salatası denilen bu salata nedense bazı kaynaklarda köpeoğlu salatası olarak yazılır diğer adı da papaz mancasıdır patlıcanla yapılır, gerçek zeytinyagı kullanılır.(İkinci Bahar izleyenler bu salatanın ismine yabancı değillerdir)

SOFRANIN BAŞINA ATEŞ DOKUNMASIN

keremx | 24 August 2009 11:05

SOFRANIN BAŞINA ATEŞ DOKUNMASIN

İftar anında bedenimizde kan şekeri çok düşüktür. Yeme ve içme isteğimiz had safhadadır. Bu durumda insan markete alışverişe gitse bütün marketi alası gelir. Bu yüzden uzmanlar aç karnına alışveriş yapmamızı tavsiye etmiyorlar.

İftar anını beklerken önünüzde kurulan tüm iftar sofrasını yiyecekmişsiniz gibi hissedersiniz kendinizi. Midemiz sahip olduğu bütün zilleri çalmaktadır.Yiyecek ve içecek ihtiyacı için tüm salgıları ile Mide alarma geçmiştir.

SİHİRLİ İĞNELER VE AKUPUNKTUR

nacak | 03 June 2009 13:42

Akupunkturun en çok sigarayı bırakmada ve zayıflamada yaygın bir şekilde kullanıldığı düşünülür. Aslında çok daha yaygın bir kullanım alanı var akupunkturun. Solunum yolu hastalıkları (astım, bronşit, sinüzit vs), kalp-damar hastalıkları (hipertansiyon, hipotansiyon), sindirim sistemi hastalıkları (gastrit, ülser, diş ağrısı, aft), üro-genital sistem hastalıkları (sistit, kısırlık), romatizmal hastalıklar, alerjiler, alışkanlıklar (sigar, alkol vs), selülit, obezite, kronik yorgunluk, stres, depresyon gibi. Listeyi daha da uzatabiliriz. Birçok hastalığın tamamlayıcı tedavisinde uygulanıyor akupunktur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre yan etkisi olmayan bir tedavi şekli. Türkiye’de 1991’den beri yasal olarak uygulanıyor.

M.Ö. 200 yılında konuyla ilgili kaynak kitaplara rastlıyoruz. Brezilya’da yamyam bir kabilenin kamış yardımıyla akupunktur noktalarına iri okçuklar üflediği kaynaklarda yer alıyor. Ancak akupunkturu ilk sistematize edenler Çinliler. Akupunktur Çincede ‘chen- chin’ (iğne ve ısı) olarak adlandırılıyor. Batıda ise akus (iğne) ve punctura (batırmak) sözcüklerinin birleşimiden oluşuyor. Evrende birbirine zıt iki enerji olduğundan bahsedilir Çin’de. Yin ve Yang adı verilen bu zıt enerjiler aynı zamanda birbiriyle uyumludur da. Yin siyahı, Yang ise beyazı temsil eder. Ancak Yang ve Yin iç içedir. Birbirinin içindedir. Yang’ın içinde Yin, Yin’in içinde ise Yang vardır. Yin ve Yang devamlı dengesizlik içindedir ve dengeyi bulmaya çalışır. İşte vücudumuzda da yin ve yang karşıtlığı vardır. Örneğin vücudumuzun sol tarafı Yang, sağ tarafı Yin’dir. Yin ve Yang’ın dengesizliği vücutta bazı anormalliklere (hastalıklara) yol açmaktadır. İşte akupunktur denilen iğne tedavisi ile uyarı noktalarının uyarılması sonucu bu denge sağlanmaktadır.

gastronomi ,Moleküler gastronomi..

nazokiraze | 02 June 2009 14:23

Yenilen şeylerin temiz,hijyenik,lezzetli olması, hem göze hem mideye hitap etmesi, sağlıklı ,taze olması gerekir,öyleki antik çağda tıp ile yeme içme olayı birbirine çok baglantılıydı. gastronomi bu konuda çalışır.Gaster Yunancada mide, nomas ise yasa demektir, gastronomi insanların kültürleriyle yemekleri arasındaki ilişkiyi inceler, iyi beslenme hakkında rehberlik sağlar. Bazen gastroloji veya gastroenteroloji ile karıştırabilir bu işle ugraşanlar gastronot zannedilebilir:)

turkeyistanbul.com
turkeyistanbul.com

Gastronomi kavramını ilk tanımlayan kişi Brillat-Savarin isimli biri. Fransa’da 18. yüzyılda yaşamış olan Savarin Tadın Fizyolojisi isimli dünyaca ünlü kitabın yazarıdır. Birde Moleküler gastronomi var o da yemenin içmenin bilimsel olarak incenmesi olarak ele alınabilir. Türkçeye mutfakoloji diye de yerleşen Culinology bu bilimin diger adı. Mutfak ile bilimi birleştiren moleküler gastronomi yiyeceklerin sadece yeni lezzetler üretme, kimyası ve bilimsel keşiflerle ilgilenir. Hangi malzemeye ne kullanılır, malzemelerim kimyasal yapıları, birbirlerinden farkları, oluşan fiziksel ve kimyasal değişimler moleküler gastronomi alanlarındandır.

turkeyistanbul.com
turkeyistanbul.com

Gastronomi ile uğraşan kişilere yemek sanatçısı, mutfak ustası, servis sanatları uzmanı diyebiliriz. Ülkemizde gastronomi yeni yeni popüler olmaya başlamıştır, eğitimini bu alanda tamamlayanlar için iş imkanları çok cazip, yıllardır usta-çırak beraberliginde eğitimi yapılan aşçılık artık üniversitelerde gastronomi ve mutfak Sanatları Bölümü tarafından öğretiliyor ,sonrasında büyük oteller, yabancı ülkelerde iş imkanları bekliyor. ( Daha önce gastronomi bölümü olmadıgı için ancak turizm otelcilik okuyarak sonrasında yurtdışında yiyecek içecek bölümüne girmek zorunda kalınıyordu)

turkeyistanbul.com
turkeyistanbul.com

İnsan yaşamının en önemli noktalarından biri olan yemek-içmek artık turizm alanında çok büyük bir sektör haline gelmiş durumda, pek çok şehrimize veya dış ülkelere gastronomi turları düzenlenmektedir. Her bölgenin damak zevkini tatmak, değişik yemekler yemek merakı insanları bazen dünyanın ucuna götürebiliyor. Ülkemiz gerek gelenekleri gerek yemek kültürüyle gastronomi alanında çok fazla dikkat çeken bir yer, bu yüzden ülkemizin her bölgesi yemeklerini tanıtmak için çeşitli etkinler düzenler , amaç Türkiye’yi bu alanda tanıtmaktır.Gezilerinde sırf damak zevkini ön plana çıkaran, midesine düşkün turistler için eşsiz bir cennettir ülkemiz , dünyada gastronomi turizmi yapılan ülkeler gerçekten turizm açısından çok iyi yerlere gelmişlerdir.Örnek olarak Barcelona yılda 500 e yakın yemek-içme aktivitesi uygulayan bir kent, Barcelona Üniversitesi’nin yapmış oldugu araştırma kent turizminin yüzde 30 u gastronomi ile gerçekleştiriyor bu da 835 milyon Euro demek. Dünyanın en büyük ikinci gastronomi fuarı da burada yapılmakta bu fuara yapılan ziyaret Picasso Müzesi’ne yapılanla eşit bu da demektirki, yemek-içmek insan hayatında çok önemli bir alan.(Fransa`nın gastronomi ikilemi)

Karın Şişkinliklerine Çözüm

Max27 | 22 May 2009 13:45

Mide ve bağırsaklarda biriken gaz genellikle karın şişkinliklerine sebep olur. Bu şişkinlikten dolayı biraz ağrılı çekilir.

Şişkinliklerden kurtulmanın yolu gazı dışarı çıkarmaktır. Ve karında şişkinlik yapan sebepler bulunmalıdır. Bu sebepler genellikle fazla tüketilen yağlı besinlerin hazım zorluğu, sindirim sistemi enfeksiyonları yada stres olabilir.

gelelim kuru fasulyenin faydalarına

admin | 27 February 2009 14:26

Mutfagımızın heryemeği güzel, her yemeği kendine has, amma velakin efsaneler efsanesi kuru fasülyenin hakkını yememek, her yiğidin boynuna borçtur. Evinden uzak kalanların en çok özlediği yemektir.

Eskiden fakirlerin sofrasının baştacı olan kuru fasulye, ben çocuklugu bırakırken zam haberleriyle kral yemeği ünvanını alıyordu. O dönemden beri sanırım ben hala algılayamadım kuru fasulyenin durumunu. Bildiğim tek şey kuru fasulye ve pilavın ayrılmaz ikili olduğunu, cacık yada turşunun onların yanına çok yakıştıgı ve bu üçlüye kimsenin hayır diyemeyecegidir.Atatürk’ün sen sevdiği yemek olan kuru fasulye sofrasından hiç eksik olmazdı,aşçısı anılarında trende bile kuru fasulye yaptıklarını anlatır.(bilgi)