bildirgec.org

lokum hakkında tüm yazılar

lokum gibi….

nazokiraze | 19 January 2009 18:26

Hayatımıza giren çeşit çeşit çikolata, gofret, ayıcıklı kedicikli şeker, rengarenk sakızlar, envai çeşit yerli yabancı tatlı bize bazı şeyleri unutturmaya yüz tuttu. Bunların başında lokum geliyor.Ülkemizi ‘Turkish Delight’ (Türk lokumu) diye sınırların dışına taşıyan lokum doğal bir tatlıdır, sade olanı karbonhidrat içerikli oldugundan böbrek hastalarına öneriliyor. Tatlı yemeyen ben lokumu iç bayıcı bulurum ancak beyaz olan o hindistancevizli lokum bazen beni bile çeker kendine. Büyüklerime sordugum kadarıyla onlar zamanında çok daha fazla revaçtaymış lokum bebeklerin emziklerine konur, kız istemeye çikolata yerine lokum gider, bayramlarda en çok lokum ikram edilirmiş. Çocuklar ise lokumla sevindirilirmiş. Mevlütlerde mendil arası lokum dagıtılırmış.

Lokum 15. yüzyıldan beri hayatımızda, Osmanlı dönemi ise çok yaygın olarak tüketilmiştir.Rahat ul-hulküm kelimesinden lokum olarak şimdiki adını almıştır anlamı( bogaz rahatlatandır). Eskiden Türk kahveleri sade olarak yapılır, içilir yanında lokum servis edilirdi. Lokum emilerek yanında kahve içilirdi. Geçtigimiz yıllarda Rumlar lokumu lokumi adıyla tescil ettirdi.(detay)

tatlı sevmem ama yazarım

nazokiraze | 12 January 2009 13:39

Kendimi bildim bileli sevmem tatlıyı çirkindir diyemem ama ben haz almıyorum tatlı yerken(künefe hariç), çikolata yerken kendinden geçen kızıma, adet önce tatlı krizine giren kuzenime, ev baklavası açmak için gün öncesinden hazırlık yapan yengeme ve onu duyunca kocaman açılan gözlere ragmen sevemedim tatlıyı.Dondurma bile istemez şu cancagızım. Ama evimden eksik etmem tatlıdan da anlarım hani….Yemiyorum diye yazamam zannetmeyin:)

Sevmemiş oldugum halde nerde iyi tatlı yenir bilirim çoluga çocuga muhakkak puding, pasta veya cevizli sucuk bulundururum. Çikolata olayını da hiç anlamam nasıl yiyorlar yahu içim kalkıyor.

Ölmeden önce mutlaka gidin: Safranbolu

kalamara | 06 August 2008 16:05

Cennet vatanın her köşesi ayrı güzel…Tıpkı size anlatmaya çalışacağım yer olan Safranbolu gibi.
Ankara’ya 230 km uzaklıkta olan Karabük’ün şirin ilçesi olan Safranboluyu anlatmak çok uzun sürer.
Ben sizi sıkmadan en çarpıcı detayları vermekle yetineceğim.Önce o tarihin dokusunu yüzyıllarca üzerinde hoş bir elbise gibi taşıyan evleri ile başlayalım.
İlçede 200-250 yıl önce yapılmış yaklaşık 2000 tarihi ev bulunmaktadır.Bunların 1000 kadarı Unesco ve Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.Safranbolu Paleolitik çağdan beri bir yaşam merkezi olmuştur.
Tarihi evler içine girildiğinde sizi o döneme götüren müthiş bir atmosfere sahip.Bölgede sırasıyla;Hititler,Frigler,Lidyalılar,Persler,Helenistik Krallıklar,Romalılar,Selçuklular,Candaroğulları ve Osmanlılar egemenlik sürdürmüşlerdir.

“Türk Lokumu” olmuş “Rum Lokumu”

Guardian | 03 November 2007 17:10

Bildiğimiz Türk lokumumuz olmuş Rum lokumu haberimiz yok. Tescil için Rumların yaptığı başvuruya itiraz hakkı 21 Ekim’de bitmiş, buna göre AB ülkelerinde “lokum” adını kullanarak Rum hükümetinden izinsiz satış yapılamayacakmış.

Türk baklavasını da zamanında Rum Milli Tatlısı olarak tanıtmışlar. Daha fazla yorum yapmak bile istemiyorum.

CNN’nin ilgili haberini okumak için tıklayınız.

“Türk lokumu” oldu “Kıbrıs lokumu”!!!

Pasteis de Nata | 02 November 2007 01:28

Güney Kıbrıs’tan lokum için alicengiz oyunu. Lokumu “Kıbrıs Lokumu” olarak tescil ettiren Güney Kıbrıs bundan böyle “lokum” adı altında kendilerinden izin alınmadan üretim yapılamayacağını iddia ediyor.
Açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla, itiraz süresinin dolmasına kadar bu girişimin gizli kalmasına özen gösterilmiş ve sürenin dolmasını mütakip (21 Ekim) bu açıklama yapılmış.
İngilizcede bile “Turkish Delight” olarak yer alan lokumla ilgili böyle bir karar alınması komik ve manidardır. Acaba başvuru yapılırken İngilizce çeviri için ne yaptılar; “Cyprus Turkish Delight” mı yazdılar. Gerçekten çok komik ve saçma bir karar.
Konu ile ilgili haber için tıklayınız.

kuş lokumu sevmeyen var mı?

hales | 28 September 2006 23:58

kuş lokumu aldım yine kuruyemişçiden. zaman geçse ve ben büyüsem de bir şekilde onları bulmayı beceriyorum. renk renk minik minik … işyerine de götürdüm geçen gün. benle yaşıt bir kız hemen “aa nerden buldun” diyip benim kaçamağıma ortak olurken, bizden bir kaç büyük arkadaşımız kuş lokumuna oldukça yabancı bir gözle baktı. bu kuş lokumu sadece bizim jenerasyona mal olmuş bir şey mi filan diye düşünmedim. onun da başına bu belayı sardım. o ilginç bir keşif yaptı biz de çocuk olduk yeniden kısa bir süreliğine