bildirgec.org

kurallar hakkında tüm yazılar

Kırmızı

Chat Noir 1 | 22 February 2011 12:32

Artık yalnız bırakın beni,
Sıkıldım hepinizden.
Alıp başımı gitmek isterdim,
Sevmeseydim kendimi derinden.
Düşünmek istemiyorum artık geleceği,
Bugünü dolu dolu yaşamak varken.
Kuralları ezip geçmek istiyorum.

Aşk Prosedüre Sığar mı?

astral | 22 March 2010 16:16

Sevgili hafif ahalisi, bir yazarla tanıştım ki; ‘Yazmazsam olmaz.’ dedim kendime.

Kafamın içinde sayın yazar Seda Diker Hanım’ın yazdıklarını, dediklerini düşün düşün düşünüyorum. Kendi yanıtlarımı yetiştiriyorum evin içinde dolanırken. İlk önce ‘vavvv!’ dedim, sayın yazarın ilk yazısını okuduğumda.

Hafif Kurallar

nevdalist | 08 January 2009 09:08

Efenim hafifin bazı kuralları var. Tabii ki kanun hükmünde kararname değil. Kültür gibim bir şey. Hani hepimiz uysak, hayat güzel olsa.

1- Yazı yazarken noktalama işaretlerinin arasına bir tık boşluk bırakın. Bırakmayanı dövüyoruz.

2- Kendi yazınızı tutmayın, sonram size görgüsüz demeyelim. Siz yazdınız zaten, kötü olsa niye yazasınız.

3- İlk yazınıza yorum yapmayın. Bırakın insanlar yazsın, zorla gözümüze sokmayın.

4- Eski yazılarınızı ayaklandırmayın. Herkes yapsa halimiz nice olur.

5- Ön sayfaya yazmak için duyulmamış konuları seçin, hem daha ilgi çeker, hemi de bilmediğimiz bir şey öğrenmiş oluruz.

web tasarımcıları için 28 adet kopya kağıdı

agurbuz | 09 September 2008 09:01

(Cheat Sheets) kopya kağıtları sayesinde hafızanızı tazeler ve zamandan tasarruf sağlarsınız. öğrenmek istediğiniz araç/yapı hakkında başlangıç için hızlıca bilgi almak ya da karşılaştırma yapmak için de kullanabilirsiniz.

genelde programcılar ve programlar için kopya kağıtları hazırlarnır. bildirgecte arama yaparak bunlara ulaşabilirsiniz.

sixrevisions sitesi ise web tasarımcıları için 9 bölümden oluşan 28 maddelik bir kopya kağıtları listesi oluşturmuş.

Photoshop

1. Photoshop CS3 Keyboard Shortcuts Cheat Sheet

Yükle: PDF (Windows) , PDF (Mac)

2. Keys for using the Layers palette (HTML)

Blog Yazılarına Daha Fazla Yorum Almanın Yolları

zaynakim | 27 August 2008 09:02

Emek verdiniz ve verdiğiniz emeğin karşılığında blogunuza gelen yorumlar size bu yorgunluğu unutturuyor olmalı. Blog için verilen emeğin tek amacı paylaşıma sunmaktır. Blogunuz incelensin, okunsun ve ahkâmlar yazılsın istersiniz. Bunu istemek en doğal hakkınız olsa bile paylaşımcıların ihtiyaçlarını göz ardı ettiğiniz sürece istediğiniz katılımı sağlamanız mümkün olmayacaktır.Bir ihtiyacınızı karşılamak için mağazaya girdiğinizi düşünün. Güler yüzlü bir satış elemanının sizi karşılaması ile teşvik olursunuz. Bir de aynı mağaza ama ilgisiz bir satış elemanı düşünün, alacağınız varsa da almadan çıkma ihtimaliniz yüksektir. Bloglar bile bu bağlamda ele alında uyulması gereken kuralları vardır.Ben kural tanımam deme hakkınız var ama bu durum blogunuzun takip edilmeyişi ile yüzünüze tokat gibi çarpacak bir gerçektir.Blogları incelerken bu konu hakkında rastladığım bir blog çok ilgimi çekti. İnceledim, beğendim ve işte bu iş böyle yapılır diye içimden geçirdim.Ben de bu işi yeni öğreniyorum, eksiklerimi de iyi yapılmış örnekleri inceleyerek kapatmaya çalışıyorum.

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #5

admin | 08 August 2008 14:00

kural 5: derinlik
kural 5: derinlik

Bu yazıyı okumadan önce usta bir tasarımcı olmanın birinci, ikinci, üçüncüve dördüncükurallarını okumak isteyebilirsiniz.

Derinlik. Tamam, burada pop-up kitaplardan veya hologramlardan bahsetmiyoruz. İki boyutlu tasarımlarınızda veya illüstrasyonlarınızda derinliği simule etmekten bahsediyoruz. Yazı dizisindeki ilk dört kural, benim temel olarak gördüğüm kurallardı. Derinlik ise benim eğlenceli kısma giriş yaptığını düşündüğüm bir kuraldır. Temel olarak, derinlikle bir şeyi çok güzel gösterebilirsiniz. Sanatınıza derinlik katmak, sayfadan çıkmaya yardımcı olacak veya tam tersi, izleyiciyi içine çekecektir.

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #4

MisterMadDog | 04 August 2008 13:21

Bu yazıyı okumadan önce usta bir tasarımcı olmanın birinci, ikincive üçüncükuralını okumak isteyebilirsiniz.

Bu ders, sayfa planı (layout) ve boşluk bırakma (spacing) ilgili. Genç tasarımcıların sık sık yaptığını gördüğüm hatalardan biri de her şeyi birbirine çok sıkışık yerleştirmeleri. Çok kıstılı bir alana çok fazla içerik yerleştirmek istiyorlar. Boşluk sizin dostunuzdur! Boşluk, sizin için bir sürü şey yapabilir. Metninizin daha kolay okunmasını sağlayabilir. Boşluk, izleyicinin bitmiş kompozisoynunuzu daha kolay anlamasını sağlayabilir. Ve boşluk aynı zamanda tasarımınızı zarif gösterir. İzleyiciye şunu söylersiniz: “o kadar zenginiz ki bu koca posteri, bu tek küçük mesaj için kullanabiliyoruz.”

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #3

MisterMadDog | 31 July 2008 09:05

Bu yazıyı okumadan önce usta bir tasarımcı olmanın birincive ikincikuralını okumak isteyebilirsiniz.
Tasarımınızdaki kontrastın iyi olması, renk seçimlerinizle doğrudan orantılıdır. Kontrast, tasarımınızdaki renklerin değerlerindeki farklılıklardır. Değer ise bir rengin ne kadar aydınlık veya ne kadar karanlık olduğudur. Hiç beyaz bir çalışma alanı üzerine birinin şöyle bir espri yaptığını duydunuz mu: “Hey, bu kar fırtınasındaki beyaz bir inek!”? Bu, sıfır kontrasta örnektir. Beyaz üzerinde beyaz sıfır kontrasttır. Hiçbir şey göremezsiniz.

Çok basit değil mi? Yani demek istediğim ne kadar aptalca bir yazı bu? Tasarladığım şeyin görünebilir olması gerektiğini açıklıyorum? Bu bir ders için çok gerizekalı bir konu değil mi?

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #2

MisterMadDog | 29 July 2008 19:08

Kural İki: Renklerini sınırla.
Usta bir tasarımcı olmanın yedi kuralının ikincisidir. Önce ilk kuralı okumak isteyebilirsiniz.

Yazı tiplerininizi sınırlamanın son kuralıymış gibi geliyor kulağa değil mi? Aynen! Renklerimizi, yazı tiplerimizle aynı nedenden sınırlamak istiyoruz. Tasarımda kullandığımız renkleri sınırlamak, tasarımımızın daha tutarlı olmasını sağlayacaktır. Yani, her şey uyumlu görünecektir. Aynı bir spor takımının üniforması veya bir şirketin markalaması gibi.

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #1

MisterMadDog | 27 July 2008 21:48

1- Kullandığınız Yazı Tiplerini Sınırlayın
Tamam, “usta tasarımcı” lafı biraz zorlama olabilir. Ama en azından bu yedi kuralı takip ederek “uzman tasarımcı” olabilirsiniz. Bu, nasıl daha iyi bir tasarımcı olabileceğiniz hakkında okuduğunuz blog yazılarının en kısası ve en bilgilendiricisi olacaktır. Lütfen aklınızda bulundurun: bu kurallar KIRILABİLİR… çünkü yasa değiller, sadece benim bir tasarımı bir araya getirirken uyguladığım genel kurallardır.

Aşağıdaki kuralları izlediğinizde sanatsal mükemmelliğe giden yoldasınız demektir:
Kural Bir: Yazı tiplerini sınırlayın. İyi bir tasarımı bir araya getirmenin büyük bir kısmı, gördüğünüz gibi, görünüşün birbiriyle tutarlı olmasıdır. Tutarlı bir görünümü elde etmenin en iyi yolu tasarımını kullandığınız bir kaç motifle (temalar) sınırlamanızdır. Seçtiğiniz yazı tipleri sınırlamak isteyeceğiniz ilk değişkendir. Ben genellikle tasarım başına 2 yazı tipi seçerim.