Kural İki: Renklerini sınırla.
Usta bir tasarımcı olmanın yedi kuralının ikincisidir. Önce ilk kuralı okumak isteyebilirsiniz.

Yazı tiplerininizi sınırlamanın son kuralıymış gibi geliyor kulağa değil mi? Aynen! Renklerimizi, yazı tiplerimizle aynı nedenden sınırlamak istiyoruz. Tasarımda kullandığımız renkleri sınırlamak, tasarımımızın daha tutarlı olmasını sağlayacaktır. Yani, her şey uyumlu görünecektir. Aynı bir spor takımının üniforması veya bir şirketin markalaması gibi.Yazı tipi seçiminde olduğu gibi, renkleri sınırlamak sadece bir rehberdir, kural değildir. Tasarımınızda bir hayli gökkuşağı gibi bir sürü renk kullanabilirsiniz, ve harika görünebilir. Ama bir renklendirme stratejisiyle başlamalı ve buna sonuna kadar uymalısınız. Renklerinizi tasarımınızla uyumlu bir şekilde kullanın.Yeni başlayanlar için, önce renk değerlerinden bahsedelim. Bir rengin değeri, rengin ne kadar aydınlık veya ne kadar karanlık olduğudur. Bir sarı örneğin, epeyce aydınlıktır. Bir mor epeyce karanlıktır. Tabii ki, bir rengin değer yelpazesi vardır. Örneğin mor, çoğumuzun karanlıkla özdeşleştirerek düşündüğü, ama aynı zamanda oldukça açık değerde bir mor elde edebileceğiniz renktir. Aşağıda renklerin ve onların ilgili değerlerini gösteren bir örnek var. Onun yanında da tek bir renk için renk yelpazesini görebilirsiniz.

renk / değer / değer yelpazesi
renk / değer / değer yelpazesi

Renk planımı seçerken uyguladığım bir kural: renk planınızda mutlaka renklerin değer yelpazesi olduğundan emin olun. Her tasarımda, kontrastı üretmek için biraz açık renge ve biraz karanlık renge ihtiyacınız olacak. Örneğin, tasarımınızın arkaplanı karanlık ise bir de açık renge ihtiyacınız olacak ki metin rahatça okunabilsin. Ya da tam tersi, açık renk bir arkaplanınız varsa metninizin okunabilmesi için açık bir renk gerekli olacak.Ayrıca genellikle renk planımı seçerken 2 ila 5 renk seçerim. Seçenek sayısını arttırın ve tasarımda iyi sonuçlar elde edeceksiniz. Aşağıda bir araya getirdiğim bir renk planının örneği var.Görebileceğiniz gibi bir karanlık renk, bir orta değerli renk ve bir de açık renk seçtim. Sağa doğru ise her seçtiğim renk için bir değer yelpazesi hazırladım. Projemde palet niyetine kullanacağım renkler, bu koleksiyondaki renkler olacak. Bir kere paletim hazır olduğunda, sadece bu paletteki renkleri kullanmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.

Tamam, şimdi kaç tane renk seçeceğimiz ve hangi değerlerde olmaları gerekiyor gibi teknik renk seçimi işlemlerini hallettiğimize göre, sırada ne var? Sırada ne olacağını söyleyeyim, en zor kısım; o 2 ila 5 rengin hangileri olması gerektiğine karar vermek! Şahsen bunu zaman zaman zor bir iş olarak görüyorum. Aşağıda renk planımı yaparken aldığım yardımlar ve teknikler var:Sıcaklık yelpazesine uyun. Ya tüm sıcak renkleri ya da tüm soğuk renkleri seçin. Sıcak renkler kırmızılar, turuncular, sarılar, kahverengiler vb. Soğuk renkler ise maviler ve morlardır. Ben şahsen, yeşilleri ise nötr olarak görmekteyim. Eğer tüm renklerinizi bir sıcaklık aralığında seçerseniz, büyük ihtimalle uyumlu olacaklardır.İlham almak için www.colorlovers.com gibi bir siteyi kullanın. Bu mükemmel sitenin tüm olayı renk planlarıyla ilgili. Sayfa sayfa renk planları bulabilirsiniz.
Bir gözünüz etrafta olsun. Her tarafınızda renk planları vardır. Markette torbanıza bakın, Starbucks’taki tablodaki renklere bakın, Doğa Ana’ya bakın! Hoşunuza giden bir renk dizisi gördüğünüz zaman, not alın ve bilgisayarınızda bunu tekrarlayıp tekrarlayamayacağınıza bir bakın.
Var olan şirket renklerine dikkat edin. Sık sık, bazı markaların renklerinden yararlanıyorum. Logolarına ve renk yelpazesine bakıyorum daha sonra bunu başlangıç noktam olarak alıyorum. Daha sonra belki bir veya iki renk ekleyebiliyorum.
Aşağıda oldukça kısıtlı renk yelpazesi kullanarak hazırladığım bitmiş bir tasarım var.

Gördüğünüz gibi, kısıtlı renk yelpazesi ve yazı tiplerimi sınırlamak her şeyi bir arada, düzenli gösteriyor.Bu derslerin basit olduğunu biliyorum… ama bunlar tasarımın esaslarıdır. Yani, bilgileri biraz tazelemek kimseyi öldürmez. Beş kural daha kaldı. Geri kalan beş kuralın daha enteresan olacağına söz veriyorum. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim!BillkaynakTarafımdan çevirilmiştir, yazı bana ait değildir.