bildirgec.org

havalimanı hakkında tüm yazılar

Bilinçsiz Yolcu Profili

arseli33 | 22 October 2010 09:34

” Pardon gecikme mi var?
_Ucak burda hazılıgı bittikten sonra almaya başlayacağız.
” Yok yok vaktinde kalkamaz asla.Uçak yeni geldi nerden bakarsanız bakın bir saat sürer temizliği yakıtı…
Ya da evet gecikme var.Hava koşullarından, teknik sebeplerden , pist yogunlugundan, bir önceki seferin geç gelişinden gibi.Lütfen oturup beklemeyi , hakaret etmemeyi öğrenebilirmiyiz artık.Kim ister ki gecikmeler yaşansın.Ufacık bir gecikme yolcu için ne kadar önemliyse personel içinde o kadar önemli.Belki o on dakika personelin yemeği için ayrılan tek vakit.Belki o on dakika saatlerdir vardiya bitimini bekleyen personelin o vardiyayı bitirememe sebebi.
Havacılık hakkında bana neler anlatabilirsiniz mesela.Kabul ediyorum belki sürekli seyahat eden birisiniz.Kontuarları gateleri checkin salonlarını boarding kartlarını milyonlarca kez görmüş biri.Evet bende bu işin içinde yaşayan,çalışan biri olarak kendi hayatını bile umursamayan , sadece yanan biletini kaçırdıgı on dakikayı düşünen insanlara acıyorum gerçekten.Saygı beklediğiniz kadar saygı gösterin lütfen.Checkin için kontuarın kapanmasına 15 dakika kala gelmeyin alana.Aldığınız biletler sizin sözleşmeniz.Dikkatlice okursanız uçuş saatinden 45 dakika önce checkine kabul edilmeyeceğiniz ibaresini görürsünüz zaten.” Uçağımın kalkmasına daha on dakika var, bağajımda yok beni yetiştirin lütfen” kadar kolay değil, uçağın vaktinden sonra uçağa yolcu kabulu.Bunun perde arkasını hanginiz biliyorsunuz?Artık kınıyorum , lütfen biraz özveri…

Dünyanın En Büyük Depreme Dayanıklı Yapısı

ordoabchao | 23 November 2009 17:04

Yeni Terminal Binası
Yeni Terminal Binası

Son günlerde adı bolca gündeme gelen ilk kadın pilotumuz ile aynı adı taşıyan Sabiha Gökçen Havalimanı‘nın yeni terminal binası Wired‘a göre dünyanın en büyük depreme dayanıklı binası. Yeni terminal binası 8.0 büyülüğündeki bir depreme dayanıklı şekilde tasarlanmış.

185.000 metre kareden fazla kapalı alana sahip yeni terminal binası Arup tarafından inşa edilmiş. Terminal klasik anlayış yerine 300′ den fazla yastık diye adlandırabileceğimiz “Isolator” un üstüne inşa edilmiş.

Yastık - Isolator
Yastık – Isolator

Söz konusu yastıklar her hangi bir deprem anında yapının güvenli bir şekilde gelen etkiye göre tek parça halinde hareket etmesini sağlayıp olsa bir felaketin önüne geçiyor. Adı geçen yastıkları üreten firmanın açıklamasına göre aynı yastıklar San Francisco Uluslararası Havalimanı‘nda kullanılanlara göre daha küçük ve inşaat maliyetini azaltacak şekilde geliştirilmiş.

Dudak İzi

pilli pati | 01 May 2009 09:31

O sabah… Vaktini sevmediğim gibi, bana iyi gelmediği gibi… Hatırladıkça içimin yanması gibi, kötü, dingin, üstelik… Lanet sessiz bir sabahtı! Aşk, Antalya Havalimanı’nda kısacık öpüşlere boyun büktü. Soluğumda söz diye biriktirdiklerime çığ düştü.

Öptün! Döndün ve yürüdün!

Sanki daha o dakika bitmeden beni unuttun!

Sonra sessizce, bir suçlunun olay mahalline geri dönmesi gibi… Yaklaşıp sana, yüzüne tekrar değdirdiğim avuç içime hapsedip kokunu… Yolakoyuldum. Beni uykumdan uyandıran öpüşlerini de doldurup hafsalamın heybesine, kendi yüzümün haritasını ölçüp biçme niyetiyle o gün bugündür ortadan yokoldum.

Kuralları bilmiyorsan uçma !!

arseli33 | 06 February 2009 17:10

İşimi çok seviyorum.Tek hoşnut olmadığım yanı her dilden, her cinsten insanla birebir uğraşmak zorunda kalıyorum.İnsanlarla iletişim kurmak bana büyük zevk verir gerçekte.Ama eğer havalimanı personeliyseniz ve günde altı, yedi tane uçağınız oluyorsa bu durum zevk almaktan tamamen çıkar ve çekilmez bir hal alır.Hele bir de checkin memuruysanız durum aşağıdaki gibi vahim..Rusları sevmiyorum..Ne dinlemesini biliyorlar ne de istemesini.Kendilerini anlaşılmaz kılmak için her türlü hileye başvuruyorlar.Sanki herkes onların dilini bilmek ve konuşmak zorunda.Eğer benim ülkemdeysen benim ülkemin kurallarına göre oynamak zorundasın.Bir çoğu ingilizce bildiği halde ısrarla kendi dilini konuşmayı sürdürüyor.Bu da beni çileden çıkarmaya yetiyor.Uyuz oluyorum.Bende Türkçe konuşarak onların yaptığı gibi kendimi anlaşılmaz kılıyorum.

Tavana çakılı mercedes!

mturkmen | 14 January 2008 11:43

Orjinal boyutlarında bir Mercedesarabası moskova’nın havaalanında tavana asılmış. Havaalanına giren herkesin dikkatini çekiyor. Sürekli şu soruyu akla getiriyor: acaba altından yürümek güvenli mi? Yoksa kazara üzerinize düşebilir mi? Bazıları bunun gerçek değilde plastikten bir mercedes olduğunu söylüyor. Eğer öyleyse çok iyi bir kopyası olmalı, çünkü fren balataları gibi en küçük ayrıntıları bile mükemmel görünüyor.

Kaynak

Uyku gibisi yok

wanadooo | 11 December 2007 11:38

gün içinde çok çalışan çinlilerin ve japonların tabii ki yorgunluktan doğal olarak uykuları geliyor, biraz kestirmeye çalışıyorlar ama gelin görün ki işin garip tarafı uyumak için yer, zaman, koşullar onlar için hiç fark etmiyor, her koşulda uyumaya alışmış bünye bir nevi kanıksamış gibi artık bu durumu. hadi onu da geçtim havaalanlarında bile çadır kurup uyuyorlar.
uzak doğu insanı bir başka.

Uçuş güvenliği ve Türkiye

nehuse | 02 December 2007 13:41

uçak kazası
uçak kazası

Yaşadığımız hazin uçak kazasının ardından Türkiye’nin uçuş güvenliği bilançosu şu kaynaklara 1 2 göre aşağıdaki gibi listeleniyor.Dünyada yaşanan en kötü 100 kazadan sadece 2 si Türkiye’ye ait uçaklar ile gerçekleşmiş..

  • 3 Nisan 1954 – Adana’da Devlet Havayolları’na ait uçağın düşmesi sonucunda 25 kişi yaşamını yitirdi.
  • 25 Ağustos 1954 – Bir askeri uçak Eskişehir’de düştü. Kazada 10 kişi öldü.
  • 25 Temmuz 1957 – Bursa’da askeri uçak bir mahallenin üzerine düştü. Kazada 15 kişi öldü, 19 kişi yaralandı.
  • 17 Şubat 1959 – Başbakan Adnan Menderes ile Türk heyetini İngiltere’ye götüren uçak, Gatwick Havaalanı yakınlarında düştü. Menderes ile 6 kişinin kurtulduğu kazada, aralarında Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şerif Arzık’ın da bulunduğu 14 kişi yaşamını yitirdi.
  • 1 Şubat 1963 – Lübnan kökenli Middle East Airlines (MEA) şirketine ait yolcu uçağı Ankara üzerinde, Türk Hava Kuvvetlerine ait C-47 tipi uçakla çarpışarak düştü. Kazada 80 kişi öldü.
  • 26 Ocak 1974 – İstanbul seferini yapmak üzeri İzmir Cumaovası Havaalanı’ndan kalkan, THY’ye ait F-28 tipi yolcu uçağı, kalkıştan bir süre sonra sol kanadı ve burnu üzerine çakılıp yandı. Kazada 63 yolcu öldü.
  • 3 Mart 1974 – THY’nin DC-10 tipi “Ankara” yolcu uçağı, Paris’in Orly Havaalanı yakınlarında düştü. Kazada 45’i Türk 346 yolcu ve mürettebat öldü.
  • 30 Ocak 1975 – THY’nin İzmir-İstanbul seferini yapan “Bursa” uçağı, Yeşilköy Havalimanı’nda elektrik arızası nedeniyle ışıkları yanmayan piste inemedi. Yeniden yükselişe geçen uçak Marmara Denizi’ne düştü, 41 kişi öldü.
  • 19 Eylül 1976 – THY’nin İstanbul’dan Antalya’ya giden Boeing 727 tipi yolcu uçağı Isparta yakınlarında düştü. Aydın bağımsız milletvekili Kemal Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 154 kişi öldü.
  • 23 Aralık 1979 – THY’nin Samsun-Ankara seferini yapan “Trabzon” adlı yolcu uçağı Ankara’da Esenboğa Havalimanı’na inişe geçtiği sırada düştü. Kazada uçaktaki 43 kişiden 39’u öldü, 4 kişi yaralı olarak kurtuldu.
  • 22 Eylül 1981 – Babaeski’deki “Sonbahar Tatbikatı 81” sırasında, Northrop F-5 tipi bir jet, karargah üzerine düştü. Kazada 53 asker şehit oldu.
  • 13 Nisan 1982 – Erzincan’ın Refahiye ilçesi yakında ABD’ye ait askeri uçağın düşmesi sonucunda 28 kişi öldü.
  • 16 Ocak 1983 – THY’nin Paris-İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 727 tipi “Afyon” uçağı, Ankara Esenboğa Havalimanı’na inişi sırasında pist başında yere çakılarak yandı. Kazada 45 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.
  • 4 Nisan 1985 – Balıkesir’de eğitim uçuşu yapan bir uçak, marangozlar sitesine düştü. Uçağın pilotu ile 14 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.
  • 17 Şubat 1993 – Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’i Diyarbakır’a götürmek üzere havalanan askeri uçak, kalkışından kısa bir süre sonra Ankara’nın Yenimahalle semtindeki PTT İşleme Merkezi’ne düştü. Kazada Orgeneral Bitlis ile 3 subay, 1 astsubay ve 1 PTT görevlisi şehit oldu.
  • 29 Aralık 1994 – THY’nin Boeing 737 tipi uçağı Van’da düştü. Kazada 56 kişi öldü.
  • 7 Nisan 1999 – THY’nin Trakya uçağı, kalkışından kısa süre sonra, Adana’nın Ceyhan ilçesinde yerleşim alanı yakınındaki tarım arazisine düştü. Hacıları almak üzere Suudi Arabistan’a giden Boeing 737-400 tipi uçağın 6 mürettebatından kurtulan olmadı.
  • 8 Ocak 2003 – İstanbul-Diyarbakır seferini yapan, THY’nin RC-100 tipi uçağı Diyarbakır’a inişi sırasında düştü. Kazada 74 kişi öldü, 3 kişi yaralı olarak kurtuldu. 26 Mayıs 2003 – Ukrayna’da kurulu özel bir havayoluna ait YAK-42 tipi uçak, Trabzon’un Maçka ilçesindeki Pilav Dağı’na çakıldı. Afganistan’da görevli İspanyol askerleri taşıyan uçaktaki 62 asker ve 13 mürettebat olmak üzere 75 kişi öldü.
  • 9 Ocak 2007 – Adana’dan Irak’a Türk işçileri taşıyan Moldova tescilli uçak, Bağdat’ta piste 200 metre kala yere çakıldı. Aralarında Türk işçiler ve uçak mürettebatının da bulunduğu 34 kişi öldü. Kazada sadece Abdulkadir Akyüz adındaki Türk işçisi yaralı olarak kurtuldu.
  • 30 Kasım 2007 – Atlasjet’e ait İstanbul-Isparta seferini yapan uçak, Isparta yakınlarında düştü. Uçaktaki 7’si mürettebat 57 kişi öldü.