bildirgec.org

ordoabchao

11 yıl önce üye olmuş, 15 yazı yazmış. 50 yorum yazmış.

Dünyanın En Büyük Depreme Dayanıklı Yapısı

ordoabchao | 23 November 2009 17:04

Yeni Terminal Binası
Yeni Terminal Binası

Son günlerde adı bolca gündeme gelen ilk kadın pilotumuz ile aynı adı taşıyan Sabiha Gökçen Havalimanı‘nın yeni terminal binası Wired‘a göre dünyanın en büyük depreme dayanıklı binası. Yeni terminal binası 8.0 büyülüğündeki bir depreme dayanıklı şekilde tasarlanmış.

185.000 metre kareden fazla kapalı alana sahip yeni terminal binası Arup tarafından inşa edilmiş. Terminal klasik anlayış yerine 300′ den fazla yastık diye adlandırabileceğimiz “Isolator” un üstüne inşa edilmiş.

Yastık - Isolator
Yastık – Isolator

Söz konusu yastıklar her hangi bir deprem anında yapının güvenli bir şekilde gelen etkiye göre tek parça halinde hareket etmesini sağlayıp olsa bir felaketin önüne geçiyor. Adı geçen yastıkları üreten firmanın açıklamasına göre aynı yastıklar San Francisco Uluslararası Havalimanı‘nda kullanılanlara göre daha küçük ve inşaat maliyetini azaltacak şekilde geliştirilmiş.

Postal ve Converse! Yok daha neler!

ordoabchao | 21 May 2007 18:25

Son donemde ulkemizde yasanan bir takim anti-demokratik soylem ve eylemlere bir tepki olarak yaslari 16-35 arasinda degisen bir grup genc “Genc Siviller” adi altinda bir olusum baslatmislar.
Suradaki yaziya ve televizyonda izledigim bir programa gore bu gune kadar pek cok ilginc eyleme imza atmislar. Ornek olarak Miniaturk‘ teki Anitkabir‘e 10 kisilik bir yuruyus duzenlemisler. Miniaturk’teki Anitkabir 1:20.000 olceginde oldugu icin bu yuruyusun 200.000 kisilik bir yuruyuse tekabul edecegi iddiasindalar.

19 Mayis gosterilerinin stadyumlarda yapilmasina karsi olduklarina dair bir bildiri yayinlamislar. Artik ortadan kalkan dogu bloku ulkerinde bile milli bayramlarin stadyumlarda kutlanmadigi ornegini veriyorlar. Bu kutlamalarin genclerin bir robot gibi komutlar ile tek vucut olarak ayni anda harekete gectikleri bir guc ve govde gosterisinden ibaret oldugunu ve sanatsalliktan yoksun oldugunu dusunup, genclerin ne yazdigini bilmeden bir takim kartonlari komut ile inidirip kaldirmalarini anlamsiz bulyorlar ve alternatif olarak “19 Mayis’i stadyumlardan kurtaralim” diye bir soylemleri var.

YÖK Harvard’ı ne şartlar ile tanır?

ordoabchao | 17 May 2007 18:21

YÖK 11 mayista yayinlanan bir yonetmelik degisikligi ile yutdisindan alinan diplomalara denklik verirken alinan derslerin Atatürk ilke ve inkilaplarina uyumluluguna ve Türk Milleti’ nin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini taşımasina dikkat edecekmis. Boyle bir uygulama ile ornegin Harvard’ dan aldiginiz tarih dersinin bir yerinde sozde Ermeni soykirimindan bahsederken “sozde” ibaresi unutulursa 82 anayasasinin sahipsiz cocugu YÖK Harvard diplomasini tanimayabilecek. Konu ile ilgili Eser Karakas’ in yorumu, 2 ve Emre Akoz’ un yazisi. YÖK 367 den aldigi gazla icraatlarina tam gaz devam ediyor anlasilan.

not: Harvard’ in yazilisini duzelttim.

bir sitenin teknik altyapısı gözler önünde

ordoabchao | 26 February 2007 21:52

ahşap ve teknolojinin eşsiz birleşimi
ahşap ve teknolojinin eşsiz birleşimi

sizce bu sitenin teknik altyapısı böyle bir yerde (burada orjinal rusça sayfa mevcut) kurulu olup. tüm site orada hazırlanıp oradan yayınlanıyor olabilir mi? önce gözlerime inanamadım.

back up serverıymış (daha iyi soğutma için kasalar sökülmüş)
back up serverıymış (daha iyi soğutma için kasalar sökülmüş)

ama sonra anladım ki adamlar ciddi ciddi siteyi hazırladıkları yerin ve ekipmanın fotoğraflarını çekip yayınlamışlar. rus insanının ksıtlı şartlar altında neler başarabileceğini görünce gerçekten korktum amerikanın niye zamanında o kadar ruslarlardan çekindiklerini daha iyi anladım. bu arada mekanın dekarosyonuna dikkat arkadaşlar duvar renleri, bordürler vs. 😉
not: online çeviri çalışmassa buraya orjinal rusça linki yapıştırıp, rusça-ingilizce çeviriyi seçip deneyebilirsiniz.

reklamcılkta tasarım dedikleri bu olsa gerek

ordoabchao | 25 February 2007 10:23

bir rus sitesinde gezerken Romanya Adprint 2006 festivalinde ödül alan çalışmalara denk geldim. burada rusça orjinal link var. yaklaşık 74 adet basılı medya ilanı içlerinden örnek olarak hangisini koyacağımı şaşırdım.

tittanic’i lars von trier, temel içgüdü‘ yü almadovar çekse nasıl olurdu ve club-med çalışmalarını beğendim.
(bu arada club-med’ in sayfasında bahsetmiş olduğum göresellerın kullanıldığını da şimdi farkettim)

Not: Çeviri linkini düzelttim.

bana web 2.0 ‘ın resmini çizebilir misin?

ordoabchao | 08 December 2006 13:01

resimden küçük bir kısım
küçük bir kısım

birisi buraya web 2.0 ın resmini çizmeye çalışmış hayli eğlenceli bir şey çıkmış ortaya. del.icio.us tan adbrite‘ a pek çok şeyi sıkıştırmış:) en çok bizde futbol maçlarında kale arkasında hop hop zıplayan twiggy terliklere benzeyen metro çıkışındaki ipod ları beğendim, şu bildiride tablet pc den ipod kostümü yapan bir arkadaş vardı ama ne yazık ki link ölmüş…

dünyanın kaderinin değiştiği anlar

ordoabchao | 01 December 2006 16:19

zaman zaman tek bir kare fotoğraf sayfalarca kitap veya ciltlerce ansiklopediden çok daha fazla şey ifade eder şurada bu gibi fotoğraflardan 60 tanesi bulunmakta ayrıca isteyenler için toplu olarak RS (5344 kb) den de indirmek mümkün. Bir kaç örnekle de bildiriyi süslersek hiç fena olmaz kannatindeyim.

Abbey Road - Beatles
Abbey Road – Beatles

İran Devrimi
İran Devrimi

Kara Panterler Olimpiyatlarda - 1968
Kara Panterler Olimpiyatlarda – 1968

cezaevi manzaraları (allah düşürmesin)

ordoabchao | 09 September 2006 15:25

rusya
rusya
avusturya
avusturya

bizde hala F tipi cezaevleri tartışıladursun Avusturya ve Rusya’ daki cezaevlerinden görüntüler buldum. Avusturya’ daki örnekte ki demir parmaklıkları kaldıracak olursak herhangi bir üniversitesideki yurt binasının fotoğraflarına bakıyorum sanabilirsiniz. Ayrıca F tipi üzerinde biraz araştırma yapınca Ankara 2 nolu F tipi cezaevinin sayfasına ulaştım bizdeki imkanlarda pek fena gözükmüyor.

Vokabüleri: Bu ne sorumsuzluk, yok mu başka ekleyen???

ordoabchao | 09 September 2006 14:28

smiley (ingilizce oldu ama pardonnn)
smiley (ingilizce oldu ama pardonnn)

Türkiyenin en çok okunan gazetelerinden birindeki en çok okunan köşe yazarlarından biri 8 Eylül günündeki yazısının 2. cümlesinde “Vokabüleri” sözcüğünü kullanmış. Kelimenin orjinali “Vocabulary”. Şu dil bilimi sözlüğüne göre kelime ilk kez 1532 yılında kullanılmış “açıklamalı kelime listesi” gibi bir anlamı var. Zargan‘ da ise “söz varlığı”, “kelime dagarcığı” gibi anlamlarla anılıyor. Dolayısı ile dilimizde kelimeyi karşılayan sözcükler mevcut, fakat Sn. Özkök’ ün niye bu kelimeyi ısrarla kullanıdğını açıkçası yadırgadım. Belki yazılarını okumadan önce şu yazıyı göz önünde bulundurmak lazım kim bilir? Özellikle reklamlarında sık sık sosyal sorumluluk vs. gibi kulağa hoş gelen söylemlerden dem vuran Hürriyet’ in vitrinindeki isim nasıl böyle bir aymazlık içinde olabilir?
Kendisinin 3 vakte kadar yazılarında “egzejare”, “hendıl”, “puş etmek”, “implemente etmek” gibi sözcükler kullanıp,Türkçemizi zenginleştirmesi dolayısı ile gazetesinin kendi üzerine yükleyerek iyice pekişirdiği zaten bir Beyaz Türk Giritli İzmirli ve Egeli olması nedeniyle kendisinde hayli yüksek dozda bulunan sosyal sorumluluk bilincinin gereğini yerine getirmesini bekliyorum.