bildirgec.org

bilim adamları hakkında tüm yazılar

Filim adamları – Tanrı parçacığı

zvitamini | 31 July 2012 15:14

Cern
Cern

Gittikçe artan dünya nüfusu ve baş döndüren teknoloji çılgınlığı, her yeni gün yeni bir ürün buluşu, tanrı parçacığı, nükleer füzyon, depremler, aşırı sıcaklar, eriyen buzullar ve insan. Evet, insan varoluşundan bu yana olduğu yeri kabullenmeyen ve bu yerin ötesinde hep farklı bir şeylerin olduğunu bilen, merak eden, sorgulayan ve asla pes etmeyen varlık.

Başka gezegenlerde hayat arayan insan, asla azla yetinmeyi bilmeyen insan anlamına da gelmektedir. Elinde olan dünyanın değerini bilmemek mi bu, yoksa bilim adına ilerlemek ama geride hep bir enkaz bırak mı?

Kıyamet Hesaplanandan Daha Erken

CihanTurK | 01 January 2010 22:36

Kıyamet Daha Erken Kopabilir
Kıyamet Daha Erken Kopabilir

Bilim adamlarının hesapları yanlışmış. Yani hesapları şaşmış. Bilim adamlarına göre kıyamet hesaplanandan daha önce kopacakmış.

Entropiyi araştıran bilim adamları entropi verilerini hesaplarken yanlışlık yapmışlar. Yani evrendeki garipliği doğru hesaplayamamışlar.

Daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak isteyenler için kaynak linki; Tıkla

Kök hücrelerinden İnsan Derisi

Chat Noir 1 | 28 November 2009 10:27

Fransız bilim adamları insan embriyosu kök hücrelerin kullanarak tüm katmanlarıyla insan derisi üretmeyi başardı.Şimdilik fareler üzerinde çalışmalara devam edilse de 2011 yılı gibi bu teknik insanlarda da uygulanmaya başlanabilecek. Böylece ağır yanıklar sonrası insan vücudunda meydana gelen tamiri zor tahribat bu yöntemle tedavi edilebilecek.Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Denizlerdeki Keşfedilmemiş Yaşam

Chat Noir 1 | 27 November 2009 13:32

Dünyanın 80 farklı ülkesinden çeşitli bilim adamları 10 yıldır deniz dibindeki yaşamın çeşitliliğini araştırıyor.Elde edilen sonuçlar ise ilginç.Denizlerin dinbinde sadece ilk düşündüğümüzde aklımıza gelen çeşitli balıklar,karidesler,ahtopotlar,deniz anaları,mercanlar,deniz kestaneleri,yengeçler yaşamıyor.Adını bilmediğimiz daha önce hiç görmediğimiz bir çok canlı var.Elde ettikleri bilgileri birbirleriyle paylaşan bilim adamları ilginç yaşamlar keşfetmeye devam ediyorlar.Sizde bu ilginç deniz canlılarını merak ediyorsanız haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bilim adamları farenin uçmasını sağladı

siriusbee | 16 September 2009 14:49

Nasa bilim adamları 3 haftalık ve 10 gramlık bir fareyi uçurmayı başardıklarını açıkladı. Deneyde güçlü manyetik alan ve su molekülleri sayesinde farenin havada asılı kalmasını sağladılar.

Deneyde görev alan bilim adamlarından Y. Liu’nun açıklamasına göre havada asılı kalan ilk fare kontrolü kaybederek havada dönmeye ve sürekli hızlanmaya başladı. deneyi fareye yatıştırıcı ilaç vererek tekrarladıklarında ise, fare sürtünmesiz ortamda ağılıksız olmaya ve havada kalmaya kolayca alıştı ve rahat davranışlar sergileyerek yeme, içme gibi ihtiyaçlarını dahi karşıladı.

Deney nasıl gerçekleşti?
Vücuttaki su moleküllerinin sahip olduğu özellikler bu deneydeki en önemli rolü oynuyor. Çok güçlü süper iletken mıknatıslar yardımıyla farenin vücudundaki su molekülleri havaya kaldırılarak farenin uçması sağlanmış.

en etkili bilim adamları (Charles Darwin ve Max Planck)

xerre | 09 June 2009 09:43

ilk olararak şu yazıyla başladığım, bilime yön veren tarihteki en etkili bilim adamlarına, yani bilimin öncülerine yer vermeye devam ediyorum.

8 – Charles Darwin (1809 – 1882)

Aptalların yaptığı deneyleri severim. O yüzden sürekli onlardan yapıyorum.

İngiliz doğa bilimci ve biyolog olan darwin, tüm canlı türlerinin bir süreç boyunca ortak atalardan evrim geçirmesini savunan doğal seleksiyonu (doğal seçilim) kullanarak evrim teorisini öne sürmüştür.

ortaya attığı bu teori, yaşadığı dönemde bilim dünyasını ikiye bölmüş, bazı kesimler tarafından kabul görse de aşırı tepkiler almıştır. Fakat ölümünden sonra 1930’lı yıllarda onun doğal seleksiyon teorisi, gelişim sürecinin geniş anlamdaki ilk açıklaması olarak kabul edilmiş ve hatta günümüzde de modern evrimsel sentezin temellerini oluşturmuştur.

en etkili bilim adamları (Galileo Galilei ve Leonardo da Vinci)

xerre | 30 April 2009 13:46

daha önce, en etkili bilim adamları (newton, einstein ve tesla) demiştik.
kaldığımız yerden devam edelim.

4 – Galileo Galilei (1564 – 1642)

keşfedildikten sonra bütün gerçekleri anlamak kolaydır; mühim olan onları keşfetmektir.

italyan fizikçi ve astronom Galileo‘nun en önemli başarıları arasında teleskopu geliştirmesi ve astronomik gözleme yenilikler getirmesi sayılabilir. Bu sebepten Galileo, “Modern fiziğin babası” veya “teleskobik anstronominin babası” olarak anılır. pisa kulesi deneyi olarak bilinen tarihteki ilk düşünce deneylerinden birini gerçekleştirmiş, 1597′de pusulayı ticari olarak piyasaya süren ilk kişi olmuştur. 1600’lü yıllarda ilkel bir termometre ve kalp atışı ölçümüne yardımcı olan bir sarkaç geliştirmiş. 1604′te serbest düşme hareketinin matematiksel eşitliklerini, venüsün evrelerini ve jüpiterin en büyük dört uydusunu keşfetmiş, güneş ve ay üzerindeki lekeler üzerinde çeşitli gözlemlerde bulunmuştur. Yaptığı gözlemler sırasında kilise tarafından da yakın bir şekilde takip edilen bilim adamı, dünyanın evrenin merkezi (Yermerkezlilik) değil de güneşin evrenin merkezi olduğunu (Günmerkezlilik) ve dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü açıklamasıyla birlikte dinsiz ilan edildi. Çünkü bu açıklama İncil’le ters düşüyordu ve Galileo engizisyon mahkemesinde yargılandı. Mahkeme kararı ile açıkladığı gerçekleri reddetmeye zorlandı. Asılmamak için reddetti ve kendisiyle özdeşleşen cümleyi sarf etti:

“E pur si muove” (Ama o hala dönüyor)

Yaşamının son yıllarını kör olarak geçiren galileo, ölümünden 360 yıl sonra kilise ile bilimi tekrar karşı karşıya getirdi.

en etkili bilim adamları (newton, einstein ve tesla)

xerre | 08 April 2009 21:05

uzun yaşamımda öğrendiğim bir şey var: gerçeklikle ölçüştürüldüğünde tüm bilimimiz ilkel ve çocukça kalmaktadır – ama gene de sahip olduğumuz en değerli şeydir, bilim!
albert einstein

bilim en iyi anlamıyla, doğruyu bulmak olup biten ya da süregelen olayları anlamak ve de açıklamak için ussal olduğu kadar imgesel ve duygusal tüm becerilerimizi kapsayan bir etkinliktir. ve elbette bir birey, bu etkinliğe dahil olduğu ölçüde bilimi anlama fırsatı bulur.
bilime öncülük edenleri tanımak da bu etkinliğin bir parçası olup, özellikle genç kuşaklarda bilimsel etkinliklere katılma isteği uyandırabilecek güzel bir yoldur.
bu amaçla bilim dünyasına damgasını vuran, bilimin gelişmesine oldukça önemli katkılar sağlayan bilim dünyasındaki en etkili bilim adamlarına yani bilimin öncülerine yer vereceğim.

1 – Isaac Newton (1643 – 1727)

kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oyun oynayan bir çocuk gibi görüyorum.

sir Isaac Newton
sir Isaac Newton

insanlık tarihinin en etkili adamlarından biri olan Newton, ingiliz bir fizikçi, matematikçi, astronom, doğa filozofu, simyacı ve teolog. 1687 yılında yayınlanan philosofiæ naturalis principia mathematica (doğa felsefesinin matematik ilkeleri) adlı kitabı, bilim tarihinin gelmiş geçmiş en önemli kitabı olarak kabul edilir. aynı zamanda bilim tarihinin en meşhur kitabı da. newton bu üç ciltlik kitabında, yayınlandığı dönemden sonraki 300 yıl boyunca fiziksel evreni bilimsel olarak incelemeye olanak sağlayan ve modern mühendisliğe temel olan, evrensel kütleçekim yasasından ve üç hareket yasasında bahsetmiştir. Newton hareket yasaları olarak da bilinen bu yasalar klasik mekaniğin temelini oluşturmuştur.

Başucumuzda neler vardı

mhbbslmn | 21 March 2009 12:24

İlime katkıları bakımından dünyada; Türk, Müslüman ve Doğu medeniyetine ait birçok şahsiyetin bulunmasına rağmen, batılı medeniyetler bu kişilerden istifade ederken biz sadece izlemekle yetindik. Yaşadığımız devirde birçok ilmî konuda katkılar sağlayan bu insanlar hakkında da birazcık bilgimiz olsun istedim. Çok detaylı olmasa da bu metni okuyan birkaç kişinin merak edip araştırması, az da olsa bilgi sahibi olması, bir kazançtır.

Ortaçağda, bir yanda dogmatik düzenle insanlık adına buhranlı bir devir geçiren Avrupa varken, bir yanda da; matematik, coğrafya, fizik, astroloji, geometri, kimya, maden ve daha birçok alanda çalışmalara imza atıp kendini geliştiren bir medeniyet vardı. Ne yazık ki zamanla bu yolda geri kaldı… Bilim dünyasına bir şeyler kazandırmış
Roma,
İskenderiye,
Atina vs. gibi merkezlerin yanı sıra Buhara,
Şam,
Semerkant,
Konya,
Bağdat ve
Bursa gibi ilim merkezlerinin payını unutmamalıyız…

Yakın olduğumuz medeniyetin insanlarını yine o kadar uzak olduğumuz garp (batı); bilip, öğretip uygulamakta. Yakınımızdaki birçok kaynağı kullanma konusunda neden bir Avrupalı kadar yetkin olamadık? Bugün Avrupa’daki en ünlü fakültelerde, üniversitelerde, ilim yuvalarında adını bile bilmediğimiz birçok bilimcinin eserleri, araştırmacılar tarafından kendi dillerine çevrilip okutulmaktayken biz çoğunun ismini bile bilmemekteyiz…

  • Mesela bir Ebu Kâmil Şuca; kimbilir bu metni okuyan kaç kişinin aklında ”bu kim ki ?” diye bir soru işareti belirmiştir. Evet bu kişi ”Avrupa’ya matematiği tanıtan insan” diye anılıyor ama kimler anıyor? (Ondan önce Avrupa’da matematik yokmuş diye anlaşılmasın, kazandırdıklarının önemi yüzünden böyle bir şey söylenmiş olabilir.) 2. derecenin üzerinde bilinmeyen denklemleri hassasiyetle çözen ilk kişilerdendir. Bazı terimler koymuştur, sistematik birçok eserinden yararlanılmıştır. Leonardo Fibonacci (orta çağın en yetenekli matematikçisi olduğu söyleniyor), Ebu Kâmil ve daha birçok Müslüman alim ve matematikçinin eserlerinden yararlanarak Avrupa’ya sistematik birçok bilgi aktarmıştır…

Alfred Russel Wallace kimdir, nedir?

admin | 03 March 2009 12:21

Alfred Russel Wallace (1823 - 1913)
Alfred Russel Wallace (1823 – 1913)

Bir kere herşeyden önce çok ama çok artistik bir isme sahip bir kişidir. Boyle bir isme sahip olmak bile insana tarihe geçecek bir sürü icraatta bulunma inancı ve kuvveti verir. Verir mi gerçekten? Böyle bir şey yok tabii…

Biyografik yazılarımın ilk bölümü olarak, Wallace hakkında uzun ve eğlenceli bir yazı döşenmeyi planlıyordum. Ama sonra adamın hayatının çeşitli kesitlerinden kısa cümleler halinde bahsetmeyi uygun buldum ki, isteyen gidip Wikipedia’dan olsun, başka kaynaklardan olsun, bunları araştırsın.