uzun yaşamımda öğrendiğim bir şey var: gerçeklikle ölçüştürüldüğünde tüm bilimimiz ilkel ve çocukça kalmaktadır – ama gene de sahip olduğumuz en değerli şeydir, bilim!albert einstein

bilim en iyi anlamıyla, doğruyu bulmak olup biten ya da süregelen olayları anlamak ve de açıklamak için ussal olduğu kadar imgesel ve duygusal tüm becerilerimizi kapsayan bir etkinliktir. ve elbette bir birey, bu etkinliğe dahil olduğu ölçüde bilimi anlama fırsatı bulur.bilime öncülük edenleri tanımak da bu etkinliğin bir parçası olup, özellikle genç kuşaklarda bilimsel etkinliklere katılma isteği uyandırabilecek güzel bir yoldur.bu amaçla bilim dünyasına damgasını vuran, bilimin gelişmesine oldukça önemli katkılar sağlayan bilim dünyasındaki en etkili bilim adamlarına yani bilimin öncülerine yer vereceğim.1 – Isaac Newton (1643 – 1727)

kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oyun oynayan bir çocuk gibi görüyorum.

sir Isaac Newton
sir Isaac Newton

insanlık tarihinin en etkili adamlarından biri olan Newton, ingiliz bir fizikçi, matematikçi, astronom, doğa filozofu, simyacı ve teolog. 1687 yılında yayınlanan philosofiæ naturalis principia mathematica (doğa felsefesinin matematik ilkeleri) adlı kitabı, bilim tarihinin gelmiş geçmiş en önemli kitabı olarak kabul edilir. aynı zamanda bilim tarihinin en meşhur kitabı da. newton bu üç ciltlik kitabında, yayınlandığı dönemden sonraki 300 yıl boyunca fiziksel evreni bilimsel olarak incelemeye olanak sağlayan ve modern mühendisliğe temel olan, evrensel kütleçekim yasasından ve üç hareket yasasında bahsetmiştir. Newton hareket yasaları olarak da bilinen bu yasalar klasik mekaniğin temelini oluşturmuştur.ve yine bu kitabında bu hareket yasalarını ve evrensel kütleçekim yasasını kullanarak Kepler’in gezegensel hareket yasalarının elde edilebileceğini kanıtlayarak güneş merkezli sistem hakkındaki son şüpheleri de ortadan kaldırmıştır. mekanik alanında, momentum ve açısal momentumun korunumu ilkelerini bildirmiştir. optik alanında, ilk aynalı teleskopu icat etmiş ve prizmadan geçen beyaz ışığın gözle görülebilir tayflara ayrışmasını temel alan renk teorisini geliştirmiştir. ayrıca bu alanda ışığın prizmalardan yansıması ile ilgili kuramları da bulmuştur. matematik alanında ise diferansiyel ve integral hesabın temellerini atmıştır. newton‘un en önemli matematikçilerden biri olmasının başlıca sebebi de budur. kendini, tüm evrende geçerli olan tek bir kural bulmaya adayan newton ayrıca, 1705 yılında, madeni paralar üzerindeki çalışmalarından ötürü sir ünvanını almıştır. 2005 yılında britanya kraliyet camiası tarafından bilim tarihi üzerinde en büyük etkiye sahip bilim adamı olarak seçilerek Albert Einstein’dan çok daha etkili olduğu kabul edilmiştir.
2 – Albert Einstein (1879 – 1955)

Bir kum tanesinin sırrını çözmeyi başarabilseydik, tüm dünyanın sırrını çözmüş olurduk.

Albert Einstein
Albert Einstein

Alman bir fizikçi olan Einstein, yaygın olarak izafiyet teorisi ve E= mc^2 denklemi ile ifade ettiği kütle-enerji eşitliğiyle bilinir. daha çocuk yaşlarda “acaba bir fotonun üzerinde hareket etsem etrafı nasıl görürdüm” diye düşünen einstein, teorik fiziğe olan katkılarından ve özellikle fotoelektrik etki teorisini keşfinden dolayı 1921 yılında nobel ödülünü aldı. kuantum fiziğinin ve modern fiziğin öncülerinden olan einstein, özellikle görelilik ilkesi olmak üzere fiziğe birçok katkı sağladı. 300’den fazla bilimsel ve 150’den fazla bilimsel olmayan çalışması yayımlanan einstein, 1999 yılında time dergisi tarafından yüzyılın insanı seçildi. ve günümüzde einstein ismi “deha” kelimesi ile eşanlamlı hale geldi.son olarak isaac newton gibi einstein da hayatının uzun bir bölümünü, evrende olup biten olayları tek bir ilke altında açıklama çabasıyla geçirdiler.son olarak atom bombası yüzünden birçok kişi tarafından suçlamalara maruz kalmış ve pişmanlık duymuştur. bunun ile ilgili stephen hawking şöyle söylemiştir:

atom bombası yüzünden einstein’ı suçlamak, kütleçekimi yüzünden düşen uçaklar için newton’u suçlamakla aynı şeydir


3 – Nikola Tesla (1856 – 1943)

nikola tesla
nikola tesla

çoğu insan tarafından “gelmiş geçmiş en büyük mucit”, “Fiziğin babası”, “bilimin büyücüsü”, “Yirminci yüzyılı icat eden adam”, “Modern elektriğin koruyucu meleği” ya da “değeri anlaşılamamış dahi” gibi farklı farklı tanımlanan tesla, sırp asıllı bir mühendis ve mucitti. elektriğin tanrısı olarak kabul edilen bu eşsiz bilim insanı elektrik ve manyetizma alanında devrim yaratan birçok icada imza attı. günümüzde kullandığımız birçok şeyi onun parlak zekasına borçluyuz. (elektrik motoru, elektron mikroskobunun ve radarın temeli, mikrodalga, florasan lamba, taşıtlardaki ateşleme sistemi, neon ışıkları, hızölçer, alternatif akım şebekesi)elektrik alanında belki de en önemli katkısı (AC – alternative current) alternatif akım sistemini bulması ve bunu açıklamasıydı. 1904 yılında “Dünya çapında telsiz sistemi” adlı projesinin tanıtımda; Eğlence ve Müzik yayını, Resimli Telgraf ve Telefoto gibi ses ve görüntünün havadan iletilebileceğini öngören hizmetleri ile Radyodan bahsediyordu. hatta işi daha da ileri götürüp dünya çapında telsiz ile enerji iletimi üzerinde sayısız deneyler yaptı. “Bir gün Niagara şelalesini elektrik elde etmek için kullanacağım” dediğinde herkes şaşırdı. sonra niagara şelalesi üzerinde bilinen ilk hidroelektrik barajını kurdu. ayrıca düşüncenin görüntülenmesi ve telepati üzerinde çalışan, ölüm ışınları ile tesla kalkanından bahseden tesla’nın zaman makinesi, zamanda yolculuk ve ufolar üzerinde de çalıştığı düşünülüyor. 1912 yılında çalışmalarından ötürü edison ile birlikte nobel ödülüne layık görüldü fakat ödülü reddetti. son olarak şurada, bazı insanlar tarafından deli olarak görülen nikola tesla’nın, değerinin anlaşılamamasının sebebinin thomas edison olduğunu dile getiren ve bunu güzel bir şekilde anlatan bir yazı bulunmakta.