bildirgec.org

patent hakkında tüm yazılar

Patentler petrolün yerini alacak mı?

makustalih | 02 March 2012 18:06

Uzun zamandır internet üzerinden takip ettiğim teknoloji haberlerinde en çok konuşulan konulardan biri “Patent” konusu. O kadar çok konuşulup yazılıp çiziliyor ki, bir çok haber sitesinde yeni bir patent üzerine mahkeme haberi görmek işten değil. Firmalar için durum da çok farklı değil, artık patentler teknoloji firmaları için vazgeçilmez en önemli alan olmuş durumda. Petrolün ilk icadında petrol için gösterilen ilgiye benzer bir ilgi şimdi patentlere gösteriliyor. Patent tarihi çok eski olmasına rağmen eskiden daha az sayıda ve belli ülkelerden yapılan başvurular uluslar arası araneya kayıp, uluslar arası araneda mahkemeler başlayınca işin seyri değişmiş durumda.

Bence patent konusunda geçtiğimiz günlerde iki önemli kırılma noktası yaşandı. Birincisi Google’ın Motorola’yı satın alması. ikincisi ise Çin ile Amerika arasında gitgide artan patent gerginliği.

inoversite projesi ile üniversitelerimiz hayat bulacak

Vformumya | 23 December 2011 16:20

dünyada teknoloji transferini aktif olarak kullanan ve başarılı olan ülkelerin başında abd geliyor. abd dışında kanada, israil, ingiltere, isviçre, brezilya gibi ülkelerde de üniversiteler yaptıkları araştırma geliştirme çalışmalarını, proje ve tezlerini ticarileştirebiliyor ve uygulamaya geçilmesini sağlıyorlar. abd’de 1996 yılında teknoloji transferi sonucu oluşan ekonomik aktivitenin değeri 25 milyar dolar ve 212.500 yeni iş olanağına tekabül ediyor;

yukarıdaki verilere göre dünya üniversiteleri yaptığı araştırmaları sanayiye entegre olarak üretiyor ve yüklü ekonomik geri dönüşler sağlıyor. fakat ülkemizde henüz bu anlamda bir faaliyet yok.

açık kaynak kodu mu, kapalı kaynak kodu mu?

denizkar | 16 February 2011 20:48

bedelsiz ve açık kaynak ve kapalı kaynak bir yazılımı piyasaya sürmek için kullanılan iki farklı yöntem.

kapalı kaynak yönteminde kaynak kodları açıklanmaz. bu yöntemde kullanıcılara sadece yazılımı çalıştırma hakkı verilir. Her ne kadar ağustos 2010’da microsoft interoperability genel müdürü jean paoli “microsoft açık kaynağı seviyor, açık kaynak karşıtı konumumuz bir yanlış anlama” dese de Windows ve Microsoft office’in yaratıcısı microsoft bu yönetimin uzun süredir savunucusu.

Erkekler Çıkarmak, Kadınlar Giymek İçin Para Öder

soylemedengecemicem | 17 January 2011 10:18

Almanya’da bir güvenlik şirketi tarafından çalışanlara sütyen giyme zorunluluğu getirilmesiyle işçi temsilcileri mahkemeye başvurdu. Peki, geçmişten günümüze neler oldu da kadınlar memeleri üzerindeki hâkimiyetlerini işverenlere kaptırır oldular?

Mary Phelps Jacop göğüs çevresi ve hayal gücü geniş Newyork’lu bir genç kadındır. İngiltere’nin sayılı ailelerinden birine gelin gider. O dönemde kadınlar korselerinin içinde minimum oksijenle hayatlarını sürdürmekteydi.

Kadınlarda görülen bayılmaların sıklığı, o zamanlar kadınların
Kadınlarda görülen bayılmaların sıklığı, o zamanlar kadınların ” histerik” varlıklar olmasına bağlanmış olsa da, günümüzde bunun nefessiz kalmalarının bir sonucu olduğu düşünülmektedir.

Dokunmatik ekranlı iMac ve MacBook geliyor

sCoRPionTR | 25 August 2010 13:21

Dokunmatik ekranlar ve dokunarak yönetmeye dayalı işletim sistemleri konusunda çok iyi olan Apple şimdiye kadar dokunmatik ekranlı bir iMac geliştireceğini duyurmamıştı.

Fakat Apple’ın aldığı bir patent yakın zamanda bunu yapabileceğini gösteriyor.

apple dünyasından enstantaneler

azurenus | 20 August 2010 14:46

uygulama geliştiricilerin apple appstore’da uygulama yayınlatma konusunda zorlandığını duymuşsunuzdur. apple’ın katı kuralları zaman zaman yazılımcıları bezdiriyor ve konuyla ilgili şikayet blogları yazmalarına neden oluyor. bu konudaki [ilk kıvılcım ifart uygulamasıyla] gündeme gelmişti.

sosyal medya apple’a karşı atak yapıp appstore yöneticisi phillip shoemaker’ı hedef almış görünüyor. vallaywag geçtiğimiz günlerde shoemaker’ın kapattığı twitter‘ında pornografi yıldızlarını takip ettiğine dair [bir yazı yayınladı]. yazıda ekran görüntüleri de bulunuyor.

sahiplen.com ile içeriğinize sahip çıkabilirsiniz

freeradical | 11 August 2010 17:10

yazar,şair,ressam,tasarımcı,besteci ya da herhangi bir şekilde içerik üreten biriyseniz, çoğu zaman eserlerinizin haklarına sahip çıkma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.

bu konuda yapmanız gereken en pratik şey (en azından bu güne dek) bir notere gidip, eserinizi yada içeriğinizi tasdik ettirmek olurdu. bu hem zahmetli hem de masraflı denebilecek iş de çoğu zaman ihmal edilirdi.

şimdi T.C.5070 sayılı kanunu esas alarak, elektronik imza teknolojisi sayesinde bu işi yapmanın pratik bir yolu var.

Flipper usb’lerinize takla attırıyor!!!

Beacool | 15 July 2010 15:27

Tatilimin tam ortasından selamlar!

Elimde netbook’um ve sahilde bir kafede oturmuş sitemizde sizden gelen “Dön artık!!!” mesajlarına (Doğru), hayran mektuplarına (Yalan) ve “Dönmezsen intihar ederim!!!” tehtidlerinize (Büyük yalan!) dayanamayıp yeni bir yazı yazmak için usb’ye yeni mouse’umu bağladım. Daha doğrusu bağlamaya çalışmam sonucu ürünün netbook’umun usb yapısına ters bir şekilde dizayn edilmiş olduğunu fark ettim. Ne yazık ki yeni mouse’umun “receiver”ının bağlantı butonu yere doğru bakıyordu…

Yukarı ya da aşşağı... Artık bir önemi yok!
Yukarı ya da aşşağı… Artık bir önemi yok!

Bu sayede yeni yazımın konusu kendiliğinden ortaya çıktı. Usb’lerin bağlantı şekillerinin neden tek taraflı olduğunu araştırıp biraz elektronik bilgimle bir devre hazırlamayı düşünürken bu güzel ürüne rastladım.

Ürünümüzün ismi Flipper ilk başta akıllara bir dönem TRT televizyonlarında kendini izlettiren harika yunus Flipper‘ı çağrıştırsa da ambleminde kullanılan yunus dışında onunda hiçbir ilgisi yok. İsmini ingilizceden “takla atan” olarak çevirebileceğimiz ürünün aslında yapmış olduğuda usblerinize takla attırabilmek. Yani ismini hak eden bir ürünle karşı karşıyayız.

Apple’dan HTC’ye Dava

angelsdemos | 09 March 2010 17:13

iPhone, iMac gibi ürünlerin üreticisi Apple, almış olduğu birçok patenti ihlal ettiği gerekçesi ile Tayvanlı telefon üreticisi HTC firmasını uluslar arası ticaret komisyonuna şikayet etti.

Apple‘ın popüler CEO’su Steve Jobs‘a göre HTC, firmalarında icat ettikleri birçok ürünün çalındığını veya benzer bir şekilde kopyalandığını söyledi. Ayrıca aşağıdaki sözlerini de ekledi;

Rekabet sağlıklıdır ama rakiplerimiz kendilerine özgü bir şey yapmalı, bizim ürünlerimizi çalmamalı

Apple; HTC‘nin, iPhone‘nun grafik motorunu, arka planını ve yazılım arabiriminden alıntılar yaptığını düşünüyor. Fakat yapılan alıntılar Apple‘a göre bunlarla sınırlı değil. Ceza olarak ise HTC‘nin ABD içinde herhangi bir şekilde ithalat veya ihracat yapmamasını ve hiçbir şekilde ürün satmamasını istiyor.

Fakat dedikodulara göre Apple‘ın HTC‘yi dava etmesinin arkasındaki sebepler altıntı suçları değil.HTC yeni bir firma olmasına rağmen, Google’ın Android işletim sistemi ve kendi akıllı donanımları ile beraber kendi adından son yıllarda oldukça söz ettirdi.