Bazen karnımız acıktığı için, bazen canımız istediği için bazen de canımız istediği için yeriz kilo almak için yeriz, saglıklı olmak için yeriz, kilo vermek için yeriz yeriz de yeriz hababam yeriz..Genellikle sevdigi şeyleri yemek ister insan, sevmedigi şeyleri sırf faydalı oldugu için tüketen insan çeşitleri de var tabi ancak yine de yediklerimizin damak zevkimize hitap etmesi saglıktan önce geliyor gibi sanki.Ne yersek yiyelim yanına muhakkak lezzetli olması için, göze hitap etmesi için eşlik eden yardımcıları vardır. Ben kıymalı olan her yemekte karabiber ararım , içine muhakkak atarım, şehriye çorbasına mutlaka maydanoz olmalı bunlar olmazsa olmazlarım.Baharatlar lezzet dünyasına yön veren yoldaşlarıdır mutfakların .Ancak baharat ilk kez Uzakdogu’da kullanılmıştır.Milattan önce 5000 yıllarına ait buluntularda insanların aromatik bitkiler kullandıgı anlaşılmıştır.Piramitlerde bile baharatla ilgili yazılar mevcuttur. Karabiber ilk Avrupa’ya geldiginde çok pahalıydı zencefil de öyle. Tarçın sa Hindistan tarafından geliyordu.9. yüzyılda Avrupâ’ya getirilmesi yasak olan baharat et sevenlerce çok özlendi.Dogu Akdeniz Limanı ticarete tekrar açılınca tekrar kavuştular baharatlarına Avrupa’lılar.Tarih boyu baharatı en çok araplar ticarette kullandı, Hz. Muhammed’in eşi de baharat tüccarı idi( hz. Hatice)(baharat ayrıntılı bilgi)

Evet baharat ortacagda bir tutkuydu, baharat yarışına giren ülkeler, baharatlı yemekleri sanat haline dönüştürmek, şifalı ilaçlar yapımı hep o dönem başlamıştı.Tarihi antik çaglara dayanan baharat dünyada keşiflere, baharat vergisi yüzünden savaşlara, ülkeler arasında baharatla hediyeleşmeye, fetihlere yol açmıştır. Baharat Yolu bir dönemler dünyanın en önemli ticaret yoluydu.Baharat pek çok efsanelere konu olmuştur.Hipokrat bile ilaçlarında baharatlara önem vermiştir.İbni Sina ,İbni Baytar ve Lokman Hekim’in baharatla ilgili eserleri mevcuttur. Eti taze tuttugu, hastalıklara şifa oldugu ve yemeklere tat kattıgı için baharat tarih boyu insanların en önemli ticaret kaynagı olmuştur.

Sofra eşlikçilerinden bir digeri de bana göre en önemlisi limondur. Salatanın olmazsa olmazı, turşunun candostu, balığın yoldaşı, nanenin limonu, çorbaların ekşimsi lezzeti,c vitamini kaynagı mis gibi limonatanın başrol oyuncusu, ferahlatıcı limon.Limon kullanılmayan bir sofra sofra olamaz bana göre(limon)Vazgeçilmez salatanın limon dışında kullanılan başka alternatifleri de vardır. Sirke ve nar ekşisi. Piyaza güzel giden sirke çig sebzeler temizliginde yardımcıdır. Turşu onsuz olmaz, işkembe çorbası demek sirke demek. Nar ekşisi ise gerçegi alındıgında çok harikadır( bize Hatay’dan geliyor)Yedigimiz şey ne olursa olsun onu tek bir şey güzelleştirebilir, yavan kabak yemegini inanılmaz bir yemege, sade makarnayı dört dörtlük bir ziyafete, işkembeyi gerçek anlamda işkembeye dönüştüren, mantının bu denli sevilmesindeki en önemli etken, zeytinyaglıları krallara layık hale getiren tabiat mucizesi sarmısak.Aslında onun saglık alanındaki sagladıgı faydaları da yazmak isterdim ama konu burda yemek oldugu için sadece lezzet yönünü ele aldım. Yogurtlu sarımsak bana göre her yemegi güzelleştirir, kurtarır.Patlıcan kızartması onunla çok uyumludur, soslar onu çok sever.(BİN YILIN MUCİZE BİTKİSİ )sarmısak yazmakla bitmeyecek bir bitki.Maydanoz da bu yemek yoldaşlıgının sadık üyelerinden biridir, her ne kadar hayatında agzına sokmayan kişiler de tanımış olsam severim ben maydanozu, onsuz köfteye köfte demem ben. Tabi bazı yemeklerin özel eşlikçileri vardır onlarsız gitmez bakla-dereotu ilişkisi de öyledir. Gerçi salataya falanda dereotu kullanan bir dereotu delisi ben bezelyeye ve mücvere de çok yakıştırırım dereotunu.Herkesin yemek yerken sevdigi bazı detaylar vardır ben birkaçını sıraladım bunlardan bazı baharatlara alerjisi olanlar, sarmısagı koktugu için yemeyenler, maydanoz sevmeyenler muhakkak vardır ama herkesin damak zevki birinci mevki demişler, yani herkesin lezzeti kendine güzel. Kimisi tatlıyı kaymaksız yemez, kimisi her çorbaya nane atar , bazılarına göre yemek ne olursa olsun farketmez en iyi eşlikçi içkidir, bazısı ise yogurtsuz yemez ama Türk insanının bir ortak noktası vardır ki oda ekmektir. Ekmeksiz yemeyiz, doymayız, yediğimizden anlamayız biz ekmeği çok severiz.kaynak 1