bildirgec.org

baharat hakkında tüm yazılar

yemek kokulu

nazokiraze | 09 December 2010 09:13

Ne yersek yiyelim , görünüşü ve tadı ne kadar güzel olursa olsun koku sanırım en hassas noktalardan biri yemek yerken.TAT VE KOKU

Tarçın kokusuna dayanamam ben en sevmediğim tatlı bile güzel görünür gözüme o tarçının hatırına, yemesem de koklarım, içinde tarçın aroması olan her çayı severim, beğenirim. İnsanları en çok kışkırtan yiyecek kokuları arasında çilek, çikolata,vanilya,hindistan cevizi, karamel gösterilebilir.

Buradaki habere göre yediğimiz şeylerdeki kokuların iç yüzleri yer alıyor. Pek çok besinde vanilya kokusu tahta atıktan, çilek kokusu ağaç yongasından, şeftali kokusu ise küf mantarından elde ediliyormuş.

Küçüklüğün sobalı evlerinde yenildikten sonra soba üzerine güzel koksun diye koyulan portakal ve mandalina kabuklarına hiç anlam veremedim, yanıp kötü kötü yanık kokusu saçıyorlar düpedüz.

Baharatın öyküsü

haritametoddefterikasalKSL | 10 May 2009 10:28

Hemen hemen hepimizin mutfaklarindan eksik etmediği ve yemeklerini tatlandirdiği,renklendirdiği ve çeşnilendirdiği baharatlarin öyküsü öylesine inanılmazki ,bu konuyu işlememek olmazdı.Bugun kolayca ve oldukça makul bedellerle ulaştiğimiz baharatllarin dünya tarihini şekillendirdiğinden haberiniz varmıydı?
Sadece lezzet avcılarinin çıktıgı bir serüvenden ziyade,şifa arayanlarinda uğrak noktasidir baharatlar ve şifalı bitkiler.Modern tıp ilmi ilaçlari bitkilerdeki etken maddelerin, sentetik hallerini üreterek (farmasotik botanik) veya eser miktarda kullanarak yapmaktadir.Şifa arayanlar yine ayni gaye ile aktarlarin kapısını aşindirir.Kimi doğru kimi yanlış olsa da bu yöntem geçmişte kullanilmiş ve nice lokman hekim yaralari sarmiş ve hastalara şifa vermiştir.Spekülasyona açik bir konu olsa da faydalarinin oldugu su götürmez bir gerçektir.1900 yıllarin başinda eczacilar siparişle ilaç yapar ve imalatta ise baharat ve bitkileri kullanirlardi.Koca karı ilaci diye de bugun yerildiğine şahit olsakda,doğru ellerde şifa kaynağidir ve farmakoloji bilminin temelidir.Bu kadarla sınırlı kalmıyor elbet kozmetik sanayi, özellikle parfüm imalatinda bitki tohum ve yağlarindan faydalanmaktadir.Bitki yağlari oylesine pahalidir ki,bizlerin marketlerden yada eczanelerden satın aldiğimiz bitki yağlarinin çok az bir kısmı gerçekten bitkinin yağı ,geri kalani ise zeytin yağidır.Benzer konu ve başlıklar hafif.org da burada,surada, ve orada işlenmiş,belirtmeden geçmek istedim.
Faydalari ve yarı mamul olarak kullanildiği sektorleri burada yazarak sizleri sıkmak niyetinde değilim,şimdi yazimin girişinde belirttiğim üzere baharatlarin dünya tarihini nasıl şekillendirdiği konusunda bilgi vermek istiyorum
Yeryüzünün verimli topraklarinda gelisip büyüyen bitkilerin :tohum ,çekirdek,meyve,çiçek,kabuk,kök,yaprak gibi aromatik kısımlarindan elde edilen bahratlar,dünya tarihinde önemli gelişmelerde neden olmuştur
Günümüzde kolaylikla ve ucuz sayılbilecek fiyatlarla edinilen ve genellikle yemeklere tat verici olarak kullanilan baharatlar, eski zamanlarda çok daha az miktarda ve sadece varlıklılarin ulaşabildiği ,öncelikle koku ve tat verici olarak kullanilirdi.
Baharatın öyküsü bes bin yıl önce, Hindistan’ın zengin cografyasinda baslar.Uzak diyarlarla ticareti geliştiren Sümerler Hindistan’da karşilaştıkları baharatı ülkelerine götürerek tanınmasini sağlarlar.Ancak pahalı ve zor bulunanan baharat, sadece soylularin sofralarina girebilirSümerleri:Asurlular,Babililer,Persler ve diğerleri izlerken, komşu bölgeler ve giderek Avrupalılar da tanırlar.Romalıların tüm akdenizi ele geçirmesiyle birlikte baharat yollari ilk kez Avrupalilarin kontrolune girer.Roma’da giderek statu sembolune dönüşen baharat,gösterişli yemeklerin gözdesi olurİslamiyetle birlikte yeni bir güç olarak sahneye çıkan Araplar özellikle Avrupalılara baharat temin ederek büyük bir refaha ulaşirlar.Bu dönemde Bağdat baharat ticaretinin en önemli kentlerinden biri olarak tüm dünyada tanınırTürklerin sahneye çıkmasiyla dengeler yeniden değişir.Baharat yollarını ellerine geçiren Osmanlilar bir yandan Avrupalilari köşeye şıkıştırırken,diğer yandan da baharatı sofralarının ve kültürlerinin ayrılmaz bir parçasi haline getirirler. Tarihler 1500’leri gösterdiginde ise zamanın akısını degistiren sıradısı gelismeler yasanır.Akdenizde sıkısan Avrupalıların arayısları İspanyol ve Portekizli denizcilerin, kesifler cagını baslatmasına yol acar.Hindistan’daki baharat ve altına ulasmak amacıyla yelken acan Christopher Colombus farkında olmadan Amerikayı kesferderken,Magellan ve Vasco de Gama gibi denizciler de yeni yollar bularak tüm dunyayı kesfederler.

analarımızın yemekleri

nazokiraze | 18 February 2009 17:24

Erkek kısmının pek söylediği bir laftır, analarımın pilavına benzememiş, annem bu böreği şöyle yapar, böyle pişirir,öyle taşırır. Herhalde herkesin anasının yemekleri kendine güzel diye düşünüyorum. Daha benim annemin yemekleri harikadır demeyen insan çeşidine rastlamadım.

Ben her dakika anne yemeği yiyebilen şanslı kişilerden değilim, küçükken anam sık sık yurtdışına gittiği için hep onu özlemekle geçen çocuklugum, çareyi 100 kilonun üzerinde olmasına ragmen bogazından asla taviz vermeyen teyzemin harika yemeklerine tutunarak geçti. Ama yine de herkes gibi bende iddia ederim kimse benim anam gibi köfte yapamaz, bir kere annem köfteye herkesinkinden daha az, çok az ekmek koyar, ekmek köftesi mi, et köftesi mi ne yiyoruz belli olsun diye. Ve köfteler kocaman olur, normal köftenin iki katından fazla bir büyüklüğe eşittir. O dev köfteler inanılmaz lezzetlidir.

yemekteki eşlikçiler…

nazokiraze | 22 January 2009 23:37

Bazen karnımız acıktığı için, bazen canımız istediği için bazen de canımız istediği için yeriz kilo almak için yeriz, saglıklı olmak için yeriz, kilo vermek için yeriz yeriz de yeriz hababam yeriz..

Genellikle sevdigi şeyleri yemek ister insan, sevmedigi şeyleri sırf faydalı oldugu için tüketen insan çeşitleri de var tabi ancak yine de yediklerimizin damak zevkimize hitap etmesi saglıktan önce geliyor gibi sanki.

Ne yersek yiyelim yanına muhakkak lezzetli olması için, göze hitap etmesi için eşlik eden yardımcıları vardır. Ben kıymalı olan her yemekte karabiber ararım , içine muhakkak atarım, şehriye çorbasına mutlaka maydanoz olmalı bunlar olmazsa olmazlarım.

Switch Me: Anahtarlı Tuzluk ve Biberlik

hoodly | 28 April 2008 16:38

Switch Me sade bir tuzluk ve aynı zamanda da bir biberlik. Onu farklı yapan şey ise her iki baharatı aynı anda kullanıma sunması ve bunu da tıpkı lambaları açıp kapatmak için kullandığımız anahtarlığın benzeri ile yapması. Anahtarın yukarı aşağı hareketi ile bir taraftan tuz ve diğer taraftan ise biber kullanma imkanınız oluyor. İki odacıklı yapısı ile karışıklık olması olasılık dışı. Tasarımcısı ise Chetan Sorab.

Kaynaklar:1,2,3,4,5

Merminin tadı

knemo | 18 November 2007 04:07

Gıda alanında “innovative” bir icat: “Season Shot” lezzet mermisi. Diyelim ki, çevreye duyarlı(!) bir avcısınız. Season Shot mermileriyle avladığınız kuşları doğrudan fırına atabilirsiniz. Tümüyle yenebilir malzemlerden imal edilen bu mermiyle, kuşun içinden saçma ayıklama derdinden kurtuluyorsunuz. Dilerseniz tüylerini de ayıklamayın. Üstelik merminin içinde bulunan baharat karışımı avınızı daha da lezzetli hale getiriyor.

Merminin tadı: Season Shot
Merminin tadı: Season Shot

Ateş edin, öldürün, baharatlayın!” sloganıyla satılan ikisi bir arada mermiler 2008’de satışta olacakmış…

PARAYA PARA DEMEM DİYEN SAFRAN YETİŞTİRSİN

bahard17 | 19 October 2007 10:31

Çiçek açan safran
Çiçek açan safran

safranın çok pahalı bir baharat olduğunu bileniniz var mı?ayrıca safran bir baharat olmakla kalmıyor dünyanın en pahalı baharatı olarak tek olma özelliğini taşıyor. Bunun sebebi geceli gündüzlü uğraşısı ama değer satış fiyatlarına bir göz atın sizde hak vereceksiniz.

kekik

asymptot | 26 September 2006 13:24

kekik güney avrupa, kuzey afrika ve asya’da doğal olarak dağlarda bulunan bir bitkidir.

bitkinin yoğun bir aroması vardır. özellikle etleri tatlandırmak için kullanılan bir baharattır. hem taze hem kurutulmuş olarak kullanılabilir.

organizmanın kendi başına sentezleyemediği tryptophan, threonine aminoasitleri, çocuk gelişiminde işe kulanılan leucine aminoasidi, a ve c vitaminleri içerir. kuru ve taze halde benzer besin değerleri var. taze kullanım için kekikin en aromatik olduğu zaman çiçeklenmesinin hemen öncesidir.

tarçın

asymptot | 23 September 2006 13:34

tarçın defnegiller ailesinden sürekli yeşil kalan bir ağaç. bu ağaçtan elde edilen baharat ise insanlık tarihinin en eski baharatlarından biri. eski mısırlılar, çinliler ve avrupalılar kullanmışlar.

tarçın yüksek oranlarda c vitamini, kalsiyum, demir ve manganez içerir.