yunan müziği
Evet spesifik bir konuya değiniyoruz bu yazımızda bugün. Müzik ve insana getirdikleri…ruh halini düzenleyen ama kabartan ama dindiren bir olgu müzik.Dünyada onlarca tür müzik var. Hepsinin insanlara ifade ettiği farklı şeyler, hitap ettiği farklı duygular…
buzuki
İnsan neden müzik dinler? Dertlerini, sıkıntılarını, problemlerini unutmak ister. Amaç budur. İlacı müzikte arar. Nitekim bulur ya da bulamaz. Sürekli bir arayış içindedir.Yunan müziği beni başka hiç bir arayışa itmedi…İşte budur dediğim binlerce neden var.İnsan takım tutar, bir gruba üyedir, bir anlayışı benimser. Bunun sebepleri çeşitlidir ve kendine göre haklı sebepleri vardır.Nedir bu müziği kanımca diğerlerinden farklı kılanlar? Samimi duygularla, neredeyse tamamen doğa sevgisi, deniz, güneş, kumsal, hayvanlar, sevgi ve aşkı, biraz kederle karışık özlemi, biraz tutkuyu anlatır bu şarkılar. İçlerinde, insanların her daim konusu açıldığında mutlu olacağı, rahatlık duyacağı unsurları barındırır. Kesinlikle ucuz, adi ve amaçsız temalar işlenmez, sözleri de ona göredir.
yunan müziği
Ritmiktir, hiç Yunanca bilmeseniz bile sizde büyük bir şevk ve zevk uyandırır, hayata daha barışık bakarsınız. Bunun en önemli etkenlerinden biri buzukidir. Yunan müziğinin eti kemiği gibidir. Olmazsa olmazıdır.Meldodiktir, düzensiz ses öbekleri çok az duyarsınız, bağlayıcıdır, sizi sürükler alır götürür güneşin ışıdığı kumsallarda, masmavi gökyüzüne gülümseyen berrak denizlerde…Bestekarları kültür abidesidir, asla görselliğe önem vermezler. Onlar için önemli olan sestir, duyguları açığa sesle vurmadır. Bu yüzden bu müzik gönüllere hitap eder.İnsanın mutlu olması için en tatlı ilaçlardan biridir Yunan müziği…
yorumlar
keşke müziği herhangi bir toplulukla alakadar etmeden anlatsaydınız 🙂 sanat bir topluluğa ait olmamalı. sanat genel olmalı. yunan ya da türk müziği diye değil “müzik” olarak geçmeli.. sanırım bir diğer yazınızdada bunu belirtmiştim. sanat özgür olmalı..
Merhabalar, evet sanat özgürdür. Ama burada bahsettiğim, sanatı ifşa eden halkın hangi ülkeye mensup olduğudur. O yüzden ”Yunan müziği” tabiri kullanılır. Bu müzik de bir topluluğa ait değil elbet, tüm dünyaya aittir. Aslına bakacak olursanız, bu müzik türü kendi arasında laika, rebetiko, hasapiko gibi türlere ayrılır, sadece bu adlarla anılması daha uygundur bence. Ama halk arasında ve dünya genelinde bu terimler çok bilinmez ve ”Yunan müziği” diye lanse edilir.
gerek yok bence laf kalabalığına müzik deyince anlıyorum nasıl olsa :):) aklım katıdır biraz. 100 derecede kaynasada demlenmiyor çayı 🙂 illede müzik 🙂 yunan müziği değil sadece müzik :):)
Müzik olsun kulağa hoş gelsin ama hangi devletin olursa olsun sadece müzik diye anılsın diyorsunuz demek..:)
evet aynen öle 🙂