1963 yılında İzmir’de doğan Semih Kaplanoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü‘nden mezun oldu. 2000 yılında ilk film projesi “Herkes Kendi Evinde” ve 2004 yılında ikinci projesi “Meleğin Düşüşü”nü sinemaseverlerle paylaştı.Çeşitli reklam ajansları, dergiler, belgeseller, TV programlarında önceleri “asistan”, sonra ise “yapımcı” ya da “yardımcı yönetmen” olarak bulunan Kaplanoğlu, ‘Türkiye’deki sinema endüstrisinin içindeki heyecana yetmeyeceğini’ söylüyor.2007 yılında Kaplanoğlu, 3. sinema filmi “Yumurta”yı sundu. Kaplanoğlu’nun yazıp yönettiği “Yumurta”, sadece Türkiye’de değil, bir çok ülkede ilgi çekti.Kaplanoğlu’na Sevilla Film Festivali’nde “Eurimages Ödülü”, Estoril European Film Festivali’nde “İkinci Film Ödülü”, Eurasia International Film Festivali’nde “NETPAC En İyi Asya Filmi Ödülü”, Valdivia Uluslararası Film Festivali; Fajr Film Festivali ve Bangkok World Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca film, Seul Uluslarası Film Festivali, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 40. Siyad Ödülleri ve 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde de ödül aldı.

Uluslarası bir çok festivalde gösterilen filmin konusu şöyle;Şair Yusuf, İstanbul’da bir sahaf dükkanının sahibidir. Annesinin ölüm haberi üzerine çocukluğunun geçtiği kasabaya gider. Boş bulacağını sandığı eve gidince 5 yıldır annesiyle yaşayan Ayla ile karşılaşır. Üniversite sınavlarına hazırlanan Ayla, kendi halinde, saf ve iyi yürekli bir insandır. Birkaç gün kasabada kalan Yusuf, Ayla’dan Zehra annenin bir adağı olduğunu ve bu adağın gerçekleştirilmesi gerektiğini öğrenir. Kendine ait inançları ve İstanbul’lu yaşamı olduğunu bilen ama aslında kendi içinde kaybolan, gelgitler yaşayan Yusuf, annesinin ona bıraktığı değerlerin farkına geç varacaktır.

Nejat İşler ve Saadet Işıl Aksoy’un başrollerini paylaştığı “Yumurta”, aslında bir ‘üçleme’nin son filmi. Kaplanoğlu, projeyi şöyle açıklıyor; “Adları sırasıyla ‘Bal’, ‘Süt’ ve ‘Yumurta’ olan üç uzun metrajlı film projesinden oluşan kronolojik üçlemeyi çekmeye son hikaye ‘Yumurta’ ile başladım.. Ki gösterimler de ‘Yumurta’, ‘Süt’ ve ‘Bal’ olarak geriye doğru programlanacak.”