bildirgec.org

yusuf üçlemesi hakkında tüm yazılar

Bal (2010)

queennothing | 18 March 2011 14:15

İzmirli yönetmen Semih Kaplanoğlu, Türk Sineması’nın değerli isimlerinden biiridir. Özellikle Yusuf Üçlemesi ile (Yumurta, Süt, Bal) hem ülkemizde, hem dünya ülkelerinde adını duyuran Kaplanoğlu, 60 Uluslararası Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’ne layık görüldü. Yönetmenin ünlü Yusuf Üçlemesi’nin son filmi olan “Bal“, 2010 senesinde vizyona girdi. 1979 doğumlu aktris Tülin Özen ile Erdal Beşikçioğlu‘nun başrollerini paylaştıkları filmde Bora Altaş da rol alıyor.

Sakin ve kendi halinde bir çocuk olan Yusuf, ilkokula henüz başlamıştır. Karakovan balcılığı yapan babası Yakup ve annesi Zehra ile mutlu bir yaşam sürdüren küçük Yusuf, bir gece, belki de bütün hayatını etkileyecek ve sorularına cevap olacak bir rüya görür. Rüyasını babasına anlatan Yusuf, kısa bir zaman içinde işi gereği uzaklara gitmesi gereken babasından sonra içine kapanır ve hiç konuşmaz. Baba Yakup’un yolunu gözleyen Zehra ile Yusuf, biçare vaziyette, bir rüyayı yaşamaktadırlar.

Semih Kaplanoğlu “Bal” ile Altın Ayı’yı Kazandı!

widfara | 22 February 2010 17:26

Semih Kaplanoğlu ödülüyle birlikte
Semih Kaplanoğlu ödülüyle birlikte

Semih Kaplanoğlu“Bal” isimli filmiyle Berlin Film Festivali‘nde büyük ödül olan Altın Ayı’yı kazandı.

Bal, Kaplanoğlu’nun “Yumurta” ile başlayıp, “Süt” ile devam eden Yusuf üçlemesinin son filmi. Bal’da Kaplanoğlu Yusuf’un çocukluğuna dönüyor babasıyla ilişkisine odaklanıyor. Üçlemenin ilk filmi “Yumurta” Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilmiş, ikinci film ’Süt’ ise Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışmıştı. Bal ayrıca Kiliseler Birliği Ekümenik Jüri Ödülü’nün de sahibi oldu.

Festivalde diğer ödüller ise şu şekilde dağıldı;
En İyi Yönetmen; Roman PolanskiThe Ghost Writer
Jüri Özel Ödülü; Florin Serban – If I Want to Whistle, I Whistle
En İyi Kadın Oyuncu; Shinobu TerajimCaterpillar
En İyi Erkek Oyuncu; Grigori Dobrygin ile Sergei PuskepalisHow I Ended This Summer

Güncel Haberler

queennothing | 19 February 2010 14:22

  • Sinema dünyasında son zamanlarda büyük yankı uyandıran bir haber gündeme gelmişti. Duyuma göre Martin Scorsese, “Taxi Driver“ını Lars Von Trier ile yeniden çekecekti. Haberin yalan olduğu söylendi, film yeniden çevrilmiyor.
  • Fransız aktris Julie Delpy, hem yönetmenliğini yaptığı, hem de başrolünde oynadığı “2 Days In Paris“in devamını çekmeye niyetlenmiş; “2 Days In New York”.
  • Almanya’dan bir başka haber de Fatih Akın‘ın “Soul Kitchen“ına dair. Film, Almanya’da 1 milyon kişiye ulaşmış. Akın’ı tebrik ediyoruz.
  • Sinan Çetin, Hindistan – Türkiye ortak yapımı olan bir Mevlana filmi çekeceğini açıkladı.
  • İspanyol Sineması’nın Akademi Ödülleri “Goya Awards”, sahiplerini buldu. Listeye buradan ulaşabilirsiniz.
  • Grunge-rock müzisyeni Kurt Cobain‘in (Nirvana) hayatı sinema filmi oluyor.
  • Bir haberimiz de Türkiye’deki sigara yasağına dair, elbetteki sinemadaki
    sansürü hakkında. Bundan böyle 26 Kasım 1996’dan evvel çekilmiş filmlerdeki sigara içme sahneleri sansürlenmeyecek.

Süt (2008)

queennothing | 10 December 2009 12:13

Semih Kaplanoğlu, bir süre önce, 2007 senesinde vizyona giren sinema filmi “Yumurta“yı üçleme haline getirreceğini söylemişti. 2008 senesinde ‘Yusuf Üçlemesi’nin ikinci filmi “Süt“ü çeken Kaplanoğlu, olayları yine kendine özgü görüş açısına göre yansıtmış. Filmde aktris Başak Köklükaya (Resmi Web Sitesi), Melih Selçuk, Rıza Akın (Resmi Web Sitesi)ve kısa bir rolle yine Saadet Işıl Aksoy yer alıyor.

Zehra, oğlu Yusuf ile birlikte Anadolu’nun kasabaya yakın bir köyünde yaşayan dul bir kadındır. Ölen kocasından kalan ineklerin sütü sayesinde evini geçindiren Zehra’nın tek isteği, üniversite sınavında başarısız olan oğlu Yusuf’un bir meslek sahibi olmasıdır. Çalışma hayatına karşı ilgisiz görünen Yusuf ise yazdığı şiirleri yayımlayacak bir yeraltı edebiyat dergisi bulma peşindedir.

Semih Kaplanoğlu – Süt

kahramancayirli | 01 August 2009 12:19

Semih Kaplanoğlu’nun Süt’üne nasıl yaklaşmalı, nereye koymalı? Süt, bir üçlemenin ortası. Bir şairin gençliği. Yumurta’nın öncesi, Bal’ın sonrası. Şair Yusuf’u, annesini nasıl tanıtmalı, hangi sözcükleri kullanmalı.
Sade, sırf sinema yapıyor, Semih Kaplanoğlu. Biz bunu Meleğin Düşüşü’nde anlamıştık, bayılmıştık sevinçten. Türk Sineması’nda umut verici gelişmeler oluyordu, adımlar duyuluyordu.

yeni sezonun iyi türk filmleri

kahramancayirli | 15 October 2008 17:37

2008-2009 sezonunda yine pek çok türk filmi sinemaseverlerin karşısına çıkacak. bu pek çok filmden kendi beğendiklerimi, merak ettiklerimi, öne çıkanları aktarmak istedim…

bu sezon çok merak ettiğim, çok iyi olduklarını düşündüğüm üç türk filmi var:

başak köklükaya, semih kaplanoğlu ve melih selçuk
başak köklükaya, semih kaplanoğlu ve melih selçuk

birincisi semih kaplanoğlu’nun süt filmi. geçen sezon gösterime giren yumurta’nın devamı olan filmde, şair yusuf’un gençliğine tanık olacağız. yusufun dul annesi rolünde başak köklükaya’ya, şair yusuf rolünde melih selçuk eşlik edecek. başak köklükayanın filmin başrolünde olması merakımı daha da artırıyor.

Yumurta

queennothing | 07 July 2008 10:29

1963 yılında İzmir’de doğan Semih Kaplanoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü‘nden mezun oldu. 2000 yılında ilk film projesi “Herkes Kendi Evinde” ve 2004 yılında ikinci projesi “Meleğin Düşüşü”nü sinemaseverlerle paylaştı.
Çeşitli reklam ajansları, dergiler, belgeseller, TV programlarında önceleri “asistan”, sonra ise “yapımcı” ya da “yardımcı yönetmen” olarak bulunan Kaplanoğlu, ‘Türkiye’deki sinema endüstrisinin içindeki heyecana yetmeyeceğini’ söylüyor.
2007 yılında Kaplanoğlu, 3. sinema filmi “Yumurta”yı sundu. Kaplanoğlu’nun yazıp yönettiği “Yumurta”, sadece Türkiye’de değil, bir çok ülkede ilgi çekti.

Kaplanoğlu’na Sevilla Film Festivali’nde “Eurimages Ödülü”, Estoril European Film Festivali’nde “İkinci Film Ödülü”, Eurasia International Film Festivali’nde “NETPAC En İyi Asya Filmi Ödülü”, Valdivia Uluslararası Film Festivali; Fajr Film Festivali ve Bangkok World Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca film, Seul Uluslarası Film Festivali, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 40. Siyad Ödülleri ve 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde de ödül aldı.