web 3.0 yapay zeka araştırmalarının,pazarlama ve iletişim teknikleri üzerine uygulanmış hali diyebiliriz… bu yazıda ki;Artık bir noktadan sonra, teknoloji ve cihazları kullanarak bir şeyler uygulamaktan daha fazlasını yapmak istiyorsunuz. Kullanıcıların manevi ihtiyaçlarını da karşılamayı düşünüyorsunuz.
alıntısı insanı dehşete sürükleyen bir planın başlamış olduğunu gösteriyor…maneviyat! islam dinine göre ilk emir olan OKU’nun, web açısından yorumlanmış halidir de diyebilirz web 3.0’ı…‘Manevi’ sözcüğü herhangi bir bireyin kendisi için önemli saydığı şey anlamındadır. Daha çok, bazı bilgiler ve deneyimler ile ilgilidir, ille de dini yan anlamları olması gerekmez.Söylemek istediğim şu; Teknolojinin insanların kendilerini daha iyi anlamalarına yardım edebilmesi, gerçekten de iyi olurdu.
OKU gibi yalın ve saf sözcüğün hitap ettiği manevi ve akılcı değerler yerine geçecek, insanların içinde ki manevi boşluğu dolduracak yapay bir olgu hayal edin… hiçte safça olmayacaktır düşüncesindeyim. şimdiden alışveriş sitelerinde ihtiyaçlarımızı belirttiğimiz sihirbaz programlarla bize uygun ürünü öneren sistemlerleyiz. peki ya duygusal iletişim içinde bulunduğumuz makineler bizlere; acaba bizim o anda ihtiyacımız olan şeylerimi önerecek ve yönlendirecek? yoksa, bu hizmetleri sağlayan ve birey birey,tek tek, herkesin manevi ihtiyaçlarını, yarattıkları makineler/web sistemleri sayesinde en derinden bilen şirketlerin, bize dayatmalarına mı yönleneceğiz?bence; içimizdeki boşluğu bilen ve kıyaslamalar ile fikir üretebilen makinelere duygusal açıdan bağlanmak,belirli şirketlerin ve gurupların muhtemelen yüzlerce yıllık hayali olan; kitleleri robotlaştırma,tek tip ve kolay yönetilebilen koyunumsu insanlar yaratma hayaline bir adım daha yaklaştıracak, hatta başaracaktır… insanımsı robotlar ve web 3.0 olsun mu? olsun elbette,taklitler esaslarını yaşatırlar 😉 derim…