1968‘den 2005‘e kadar ilkokul 1. sınıflara okumayı öğretmekte kolaylık sağlayan bu zat-i muhterem, Gazi Eğitim Enstitüsü‘nden mezun olup uzun yıllar Anadolu köylerinde öğretmenlik yapan Rasim Kaygusuz tarafından yaratılmıştır.Rasim Kaygusuz, öğrencilerin hece öğrenerek okumayı öğrenmelerinde sıkıntı çekmesi üzerine, daha rahat öğrenmeleri için cümlenin tamamını öğretmenin daha iyi olacağını düşünüyordu. Cümleden yola çıkıp kelimelere, kelimelerden de hecelere kadar ayrıştırarak tümdengelim yöntemini geliştirdi. “Ali topu tut.” cümlesini hecelerine ayırmadan kavramanın daha kolay olduğunu öğrencileri üzerinde deneyerek öğrenen Kaygusuz, cümlelerden oluşan okuma fişleri hazırladı.

Okuma fişlerine renklilik katmak için de resimlerle süslemeye başladı. Böylece öğrencilerin görsel algılarını da devreye sokarak daha iyi öğrenebilmelerini sağladı.
Beş adet çubuk ve bir yuvarlak ile çöp adam yaratıp cümlelerine uygun resimler çizdi. İlk kitabının hazırlıkları tamamlanınca, kitabı bastırmak için tanıdığı tek matbaacı olan arkadaşı Ali İpek’in yanına gitti. Ali İpek de bu fikri beğenmişti ama ikisinin de ortak bir fikri vardı: baskıya gitmeden önce bu karaktere bir isim bulmak.Kaygusuz ” Okuma fişlerimde sık sık kullandığım isim ile senin ismin aynı, adını Ali koyalım.” dedi. “Okuldayken takma adın var mıydı ?” diye sordu matbaacıya. Matbaacı da “Cin Ali” dedi. Bu olaydan sonra sınıfların en kıdemli öğrencisi, Cin Ali, doğmuştu.

Daha sonra Cin Ali’nin yaratıcı Kaygusuz hikayeler yazmaya, Selçuk Seğmen ise bunları çizmeye başladı. Toplamda 10 kitap yazdılar. Bu kitaplar kırtasiyelerde ve -hiç unutmam- paket lastiğiyle paketlenerek set halinde okul kantinlerinde satılmaya başladı.

10 kitapta, 10 ayrı macera yaşadı Cin Ali. Kâh kır gezisine çıktı, kâh karagözlü kuzusuyla şahane anlar yaşadı. İpek, Kaya, Çetin ve Can isminde arkadaşları oldu. Babası ve annesi vardı ama adı 10 kitapta da sadece “anne” ve “baba” olarak geçiyordu. Kardeşi vardı, Suna‘ydı adı. Birlikte Berber Fil’e gittiler, gezip tozdular. Bizler de imrenerek baktık. Hediye olarak topaç ve kırbaç veren bir dayısı vardı Ali’nin. Bütün bir kitap boyunca kırbaçlayıp duruyordu topacını.

Şimdi okuyunca, bambaşka anlamlar yüklüyor insan istemeden de olsa cümlelere.
Şimdi okuyunca, bambaşka anlamlar yüklüyor insan istemeden de olsa cümlelere.

Güle oynaya eğlense de Cin Ali, arkasından hain planlar hazırlanıyordu. Gittikçe yaygınlaşan “Çöp adam çocukların görsel düş gücünü zayıflatıyor” görüşünün etkisiyle Mustafa Delioğlu‘nun kalemiyle yeni jenerasyon Cin Ali yaratıldı. Papyonlu, siyah saçlı, belirgün yüzlü, kulağı çiçekli ve fiyonklu ayakkabılı bir çocuğa dönüştü.

Eski hali bizden biriydi. Yeni imajıyla - özellikle fiyonklu ayakkabısı ve puantiyeli papyonuyla- bambaşka biri olup çıktı.
Eski hali bizden biriydi. Yeni imajıyla – özellikle fiyonklu ayakkabısı ve puantiyeli papyonuyla- bambaşka biri olup çıktı.

Yeni Cin Ali sadece 2005’e kadar yaşayabildi. 2005’te Cin Ali’ye dair hiçbir şey kalmadı eğitim sektöründe çünkü öğrencilere öncelikle harfleri öğreterek kelimelere, kelimelerden de cümlere geçilebileceğini (tümevarım) öngören bir sistem yürürlüğe girdi. Daha sonra Şen Ali, Tonton Ali gibi sahte Cin Ali’ler çıksa da orijinalini yüceltmekten başka bir işe yaramadı. Sadece beş çubuk ve bir yuvarlakla oluşturulan Cin Ali tam 37 yıl boyunca sınıfın demirbaşı olup bir çok öğrenciye okumayı öğretti.

Yeni imajıyla Cin Ali kitaplarından bir örnek
Yeni imajıyla Cin Ali kitaplarından bir örnek
Yeni imajıyla Cin Ali kitaplarından bir örnek
Yeni imajıyla Cin Ali kitaplarından bir örnek
Yeni imajıyla Cin Ali kitaplarından bir örnek
Yeni imajıyla Cin Ali kitaplarından bir örnek

Cin Ali serisinin tüm kitapları şunlardır:
1. Cin Ali’nin Atı2. Cin Ali’nin Topu3. Cin Ali’nin Topacı4. Cin Ali’nin Karagözlü Kuzusu5. Cin Ali’nin Oyuncakları6. Cin Ali Okula Başlıyor7. Cin Ali Okulda8. Cin Ali Çocuk Bahçesinde9. Cin Ali ile Berber Fil10. Cin Ali Kır GezisindeKaynaklar:1. Bütün Dünya Dergisi 1 Mayıs 2008 tarihli sayısı
2. Web Sitesi