Havaların ısınması ile birlikte evlerimize gelen misafirlerimiz sayısı artmaya başladı. Bunların en başında bildiğiniz sinekler,ne kadar sevimsiz de görünse bu varlıklar inanılmaz ve hala keşfedilmeyi bekleyen hayvanlardır. Sinek en kaygan zeminlerde bile rahatlıkla dolaşabilir, evlerin tavanlarında saatlerce asılı durabilir. Ayakları, camlara, duvarlara veya tavanlara konmak için bir dağcıdan daha donanımlıdır. Eğer içeri çekilebilen pençeleri tutunmaya yetmezse, ayağının ucundaki vantuzlar onu zemine iyice yapıştırır. Bu vantuzların tutuş özelliği, salgılanan özel bir sıvı ile arttırılmıştır.

Sineğin gözlerini oluşturan merceklerin altıgen yapısı, sıradan bir mercekten çok daha geniş bir görüş alanı sağlar. Bu merceklerin sayısı bazı sineklerde 5000’e kadar çıkmaktadır. Ayrıca gözlerin küresel yapısı sineğe arkasını görme imkanı da vermekte, tabi bu düşmanlarından kaçışta büyük avantajlar sağlamaktadır.

Sineğin uçuş yeteneği, kanadındaki üstün tasarımdan kaynaklanır. Kanatların kenarları, yüzeyi ve kanat damarları, algılayıcı hassas kıllarla kaplıdır. Sinek bu kıllarla hava akımlarını ve mekanik baskıları tespit eder.Çok küçük gövdeli böcek türlerinin uçuş sırasında karşılaştıkları en büyük sorun, havanın akışkanlığının dolayısıyla da yarattığı direncin bu böcekler üzerinde hiçte azımsanmayacak boyutlara ulaşmasıdır. Bu küçük böceklerde hava kanatlara adeta yapışmakta ve kanat veriminin düşmesine neden olmaktadır.Bu nedenle Forcipomya gibi kanat genişliği 1mm.’yi geçmeyen sineklerin, hava direncini yenebilmek için kanatlarını saniyede 1000 kez çırpmaları gerekmektedir.

Sineklerin bir diğer özelliği besinlerini diğer birçok canlı gibi ağızlarında değil dışarıda öğütmeleridir. Sinekler besin maddesi üzerine hortumları vasıtasıyla özel bir sıvı boşaltırlar. Bu sıvı besinleri sineğin emebileceği kıvama getirir. Sinek daha sonra boğazındaki emici pompalarla besini içine doğru çeker.Ergin sinekler 1-2 kilometre yol katedebilirler. Genellikle sabah erken ve akşam saatlerinde aktiftirler. Rüzgarlı havalarda, çalılıklarda. bitki yaprakları altında yada çatlak ve kovuklarda saklanırlar. Erkeklerin ömrü ortalam 15 gün kadardır. Dişiler 1-2 ay kadar yaşarlar. Çevre şartları bu süreler üzerine etkilidir.Bu küçük canlılar teknolojide de bize ilham kaynağı olmuşlardır. Günümüz uçaklarının hiç birisi halen sineğin manevrasına sahip değildir.Bu küçük hayvanlar ne neler neler yapıyorlar şuradaki videoda seyrettim bana eğlenceli geldi. Şuradan da bir sineğin ne kadar güçlü olduğunu izleyebilirsiniz.Şura da da sinek hakkında güzel bir fıkra var biz Türklerin sinek facialarına farklı analizi gülmek isteyenlereAyrıca şurada okuduğum bilgilere göre sinek kurtları Onlar sayesinde, cinayetin ne zaman işlendiği tam olarak tespit edilebilir. Bu da soruşturma esnasında altın değerinde bir bilgidir. Sinek kurtlarının ceset üzerindeki gelişim seyrine bakan uzmanlar bu yolla, cinayetten haftalar sonra bulunmuş cesetlerin bile öldürülme zamanlarını tespit edebiliyorlar.Sinek çeşitleri;sinek kuşu, beyazsinek, karasinek, piçsinek, sivrisinek, at sineği, cız sineği, eşek sineği, et sineği, ev sineği, kurt sineği, kül rengi et sineği, meyve sineği, sığır sineği, sirke sineği, su sineği, uyuz sineği, zeytin sineği …