Günlük gazetelerde üç-dört resim dizisi halinde yayınlanan resimli romanlar, bu iş için hazırlanan özel gazete veya dergilerde tam bir hikaye olarak da yayınlanabilinir.Resimli romanlar, hikayeleri çizgilerle anlatır. Konuşmalar resimlerin içindeki beyaz boşluklara yazılır. Bu yazılar sinemadaki ses şeridinin görevini yapar. Filimdeki gibi, ayrıca yorum yazısı yoktur. Hikaye sadece kahramanların konuşmalarından anlaşılıyor.Karikatürcü Oğuz Aral’ın Avanak Avni, utanmaz adam, Hayk Mammer, köstebek Hüsnü gibi resimli roman tipleri de Türkiye’deki en başarılı örnekler arasında yer alır.Resimli romanda önceleri, metin ile resim arasında kurulabilecek bir denge aradılar. Ama kısa zamanda konuşmaların içine yazıldığı, balonların da birer resim gibi kullanılabileceğini anladılar. O zaman öfke ve ıstırabı belirtmek için yazılar kırmızı balonlar üzerine yazıldı veya bir ses in şiddetini anlatmak için, boşluğun kenarı parçalanmış olarak yapıldı. Nihayet sayısız küçük işaret ve dekor öğeleri katıldı; şaşkınlığı belirtmek üzere yıldızlar, koşan bir kişinin hızını anlatmak için konan çizgiler gibi.

Morris’in eseri Red Kit Amerika’nın batı yöresinin, sevimli kovboyun hikayelerini anlatır.Fransız sanatçı Herge’nin Tenten’i 18 dile çevrilmiş bir resimli romandır.Zagor ve teksas haklı ve güçlü kahramanların serüvenlerini anlatır.Kızıl Maske ve Uçan Adam Gordon tek başına bir kahramanın, insanların yazgısını değiştirebileceğini kanıtlamak isterler.Mandrake ve güçlü uşağı Abdullah, sihirbazlık yoluyla mucizeler yaratan daha çok çocukların hayal gücünü harekete geçirme amacı güder.Temelinde minyatür ve tezhip bulunduğu halde resimli roman Türkiye’de yaygınlaşmamış, Batı’dan gelmiştir. Resimli romanın gelişmesi basım teknikleriyle paralellik göstermiş, bu tekniklerin gelişmesi ile çizgi romanlarında gelişmesini sağlamıştır.

Fatoş ve Hüdaverdi’yi Sezgin Burak çizerken, Faruk Geç de günlük yaşamdan aldığı konularla öyküleştirdi. En önemli gelişme ise karikatürcü Suat Yalaz’ın yarattığı Karaoğlan oldu.