Çin’in ilk imparatoru olan Qin Shi Huangdi’nin mezarı tarihi açıdan çok büyük bir öneme sahiptir. İmparator Qin Shi Huangdi’nin sınırsız gücünün ve prestijinin sembolü olan bu mozole, Çin’in Xi’an(Shensi) kentine 30 km mesafelik bir uzaklıkta yer alır. İmparator, M.Ö 221 yılında Çin’de bulunan 7 savaşçı kabilenin tek hükümdarıydı ve efsanevi Çin Setti’de içinde olmak üzere birçok muazzam yapının inşasındaki en önemli hükümdardı.

   Qin Shi Huangdi'nin ordusundaki kumandanlar
Qin Shi Huangdi’nin ordusundaki kumandanlar

Qin Shi Huangd, kendinden geriye ordusuna ve uluslararası başarısına ait birçok yazılı belge bıraktı. Feodalizmi kaldırdı, dini geliştirdi ve Çin’i daha etkili bir yönetim için 36 bölgeye ayırdı. İmparator Qin Shi Huangdi’nin diğer önemli başarısı ise yazıya, ağırlık ve ölçüye belli bir standart getirmesiydi. Bu ilerlemeye yönelik adımlarının her birinde Qin Shi Huangdi kendi kurallarından ödün vermeyen acımasız ve despot bir yol izliyordu.

 Qin Shi Huangdi'nin mezarını koruyan 7000 savaşçının bir bölümü 1974 yılında bulundu.''Terrakota Savaşçıları'' olarak bilinen bu ordu Dünyanın 8. Harikası olarak düşünülüyor

Qin Shi Huangdi’nin mezarını koruyan 7000 savaşçının bir bölümü 1974 yılında bulundu.”Terrakota Savaşçıları” olarak bilinen bu ordu Dünyanın 8. Harikası olarak düşünülüyorİlginç olan bu büyük inşaat yapımcısının M.Ö 246 yılında henüz 13 yaşında bir çocukken tahta geçmesinden hemen sonra kendi ölümünden sonra bedenin yakılacağı odanın inşasının emrini vermesiydi. Bu aslında onun kendinde gördüğü ve ölümsüzlük formülüne dayandırdığı ‘’Tanrısal hak’’ anlayışına ters düşen bir adımdı. Sonunda başlamasından 36 yıl sonra yapı tamamlandı ve M.Ö 210 yılında ölen imparator Qin Shi Huangdi’nin bedeni bU mozolede yakıldı.

Bu arkeolojik miras 1974 yılında birkaç Çinli köylünün kuyu kazmak için yeri delmeleri esnasında keşfedildi. Çarpıcı büyüklüğü ve içindeki resimler mozolenin en dikkat çekici yanıydı. İçinde 8000 adet pişmiş topraktan yapılmış her biri doğal büyüklükte asker ve at heykelleri vardı. Her heykel 3 inç kalınlığında kille kaplanmıştı ve her bir asker ya da atı yüzlerindeki ifadeleri, kuşandığı silahları ya da kıyafetiyle bir diğerinden ayırt edilebiliyordu.

7000 savaşçı asker o dönemdeki rütbelerine göre konumlandırılmış ve 3 ayrı odaya dağıltılmıştı. İlk ve en büyük olan odada nöbetçi subaylar, ikici odada yedek kuvvet askerleri, küçük bir oda olan 3.odada ise 68 üst düzey kumandan ve subay bulunmaktaydı. Tüm askerlerin yüzü Qin Shi Huangdi’nin ölüm sonrası yaşamına bu yönden gelebilecek olası bir düşman saldırısına karşı doğuya çeviriliydi.

Terrakota (pişmiş topraktan yapılmış) Savaşçılar ve Atları
Terrakota (pişmiş topraktan yapılmış) Savaşçılar ve Atları

Bu mozolenin diğer bir sırrı 3 oda dolusu pişmiş topraktan yapılmış askerlerin kapladığı alanın, mozolenin toplam alanında sadece %1 ‘lik yeri kaplıyor olmasıydı. Merkez noktası 90 fit yükseklikte olan mozolenin altındaki topraktan yapılmış bölüm hala kazılmamıştı. Çinli tarihçilere ve yaygın efsanelere göre bu bölümde geniş duvarlı sarayları ve mezarıyla Qin Shi Huangdi’nin ölüm sonrası lüks hayatı için tasarlanmış bir şehir vardı. Irmaklar ve su akan civayla, gökyüzünüdeki takımyıldızlar da incilerle tasvir edilmişti.

Bu yeraltı sarayı muhtemelen ihtişamı ve nitelikleriyle hazırlanmış en ayrıntılı yapıydı. Burası değerli taşları, metalleri ve diğer zenginlikleriyle bir yaşam yeri olmalıydı. Bu tunçla astarlanmış 4 mil kare genişliğe sahip su geçirmez yapı, savaşta tutsak alınan 700.000 mahkum ve köle tarafından tamamlandı ve tamamlamaların hemen ardından mezarın sırlarını kimseye açıklamamaları için öldürüldü. Qin Shi Huangdi’nin ölüm sonrasındaki yaşamının yeryüzündeki kadar görkemli olabilmesi için imparatorun kadınları da bu mezarda canlı canlı yakıldı.

Ölümden sonraki yaşam
Ölümden sonraki yaşam

Bugün bile dünyanın dört bir yanındaki turistler ve entelektüeller bu mozolenin sırları hakkındaki heyecanlarını kaybetmediler. Tüm kazı detaylarının Çinli yetkililerde olmasına rağmen bir turist olarak burada özgürce gezebilir sizde bu gizemli mozolenin büyüsüne kapılabilirsiniz. Çinliler hala Qin Shi Huangdi’nin mozolesini karnından çıkabilecek olan sanat hazineleri için kazmaya devam ediyorlar. Sadece mezarlık tamamen açıldığında muhteşemliğine hakim olunabilecek ve biz de gerçeğin büyüleyici ışığıyla yüzleşebileceğiz.

DİPNOT:YAZI, BU MAKALENİN ÇEVİRİSİDİR.