bildirgec.org

imparator hakkında tüm yazılar

QİN SHİ HUANGDİ MOZOLESİNİN ESRARI

marjiburcu | 17 December 2009 11:13

Çin’in ilk imparatoru olan Qin Shi Huangdi’nin mezarı tarihi açıdan çok büyük bir öneme sahiptir. İmparator Qin Shi Huangdi’nin sınırsız gücünün ve prestijinin sembolü olan bu mozole, Çin’in Xi’an(Shensi) kentine 30 km mesafelik bir uzaklıkta yer alır. İmparator, M.Ö 221 yılında Çin’de bulunan 7 savaşçı kabilenin tek hükümdarıydı ve efsanevi Çin Setti’de içinde olmak üzere birçok muazzam yapının inşasındaki en önemli hükümdardı.Qin Shi Huangdi’nin mezarını koruyan 7000 savaşçının bir bölümü 1974 yılında bulundu.”Terrakota Savaşçıları” olarak bilinen bu ordu Dünyanın 8. Harikası olarak düşünülüyor

taç

nazokiraze | 27 April 2009 09:24

st.Edward
st.Edward

Osmanlı İmparatorlugu dışında imparatorluklar genellikle taçla simgelenmiştir, taç giyme törenleri çok büyük tartışmalara, sevinçlere üzüntülere yol açmıştır. Aslında sembolik olan bu taçların her biri ayrı bir hikaye barındırıyor ve tarihe tanıklık ediyor.

Saint Stephen
Saint Stephen

Alabildiğine gösterişli olan hükmetmenin simgesi taç aslında çok merak uyandırıcı bir konu, hangi hükümdar nasıl taç takmış insanın ilgisini çekiyor.Aslında buraya değişik tasarlanmış taç fotografları koyacaktım ama sonradan gerçekten kullanılmış taçlarda karar kıldım.(İngiltere kraliyet taçları)

elizabeth 2
elizabeth 2

Tarihe damga vuran taç giyme töreni 2.Elizabeth‘in 1953 yılındaki taç giyme törenidir.27 yaşında taç giyen Elizabeth’in taç giyme töreni BBc kanalında naklen yayınlanmıştır.Bu konuda ilginç anektodlar var taç takan kişi olan başpiskopos elinde evirip çevirmesine ragmen bir türlü tacın önünü bulamaz, ayrıca yullar sonra açıklamalara göre kraliçe makyajını kendisi yapmış ama bu bir sır olarak saklanmış.

iki Roma imparatoru..

nazokiraze | 06 April 2009 15:36

İmparator Claudius eşi tarafından zehirlenerek öldürülmeden önce, imparatorluga gelirken zor kullanılmıştı, yeğeni Caligula öldürülmseydi belki de asla imparator olamayacaktı.

İki eşini boşadıktan sonra üçüncü eşini aşığıyla birlikte öldürten imparator, dördüncü eşi tarafından zehirlenerek öldürüldü.(dördüncü eşi daha evvelki kocasını zehirleyerek öldüren kendi yeğeni Agrippina idi) Her ne kadar zehir uzmanı bulundurmaya özen de gösterse, aşi tarafından satın alınmasını engelleyemeyen imparator,sonunda öldürülür.

imparator Qin Shihuang ve yeraltı ordusu

nazokiraze | 19 March 2009 18:50

Dünyanın harikalarından biri olarak gösterilen ,dünyanın en ilginç hükümdar mezarlarından biri olan Qin Shihuang mezarlığı,ikibin yıl evvel henüz imparator çok gençken inşa ettirilmiştir. Yaşadığı dönemde (M.Ö 259-M.Ö 210 yılları) tahta çıkan ,imparatorların henüz yaşarken kendi mezarlarını gösterişli bir şekilde yaptırmaları gelenek olduğundan Qin Shihuang henüz 13 yaşlarındayken inşaata başlanmıştır.

İmparator seçildiginde çok genç olan Qin hükümdar olur olmaz fazla harcama yaparak önce A’anggong Sarayı nı sonra dünyanın en zengin mezarlarından biri olan kendi mezarını yaptırır. Bu mezarın yapımında 700 bin kişi yer alır ve 40 yılda bile tamamlanamaz, Qin öldügünde mezarı hala bitmemiştir.Mezar 56 kilometrekareyi kaplamakta ve piramit şeklindedir. Peki bu mezarın özelliği neydi, neden bu kadar ilgi çekmekte ve dünyanın en zengin mezarlarından biri olarak belirtilmektir?

Qin mezarlığının bu denli ilginç olmasının nedeni,binlerce çocukla birlikte gömülmek isteyen imparatorun bu istegini gerçekleştirmek istemeyen vezirin ona askerlerin benzeri olan heykeller yapılmasını önermesiyle ,heykel sanatının en güzel örneklerinden olan boyları 1 metre 80 santim kiloları ise 100 ila 300 arası olan şimdiye kadar 500 tanesi ortaya çıkarılan eşsiz asker heykelleridir. Her biri farklı görünümlü olan bu heykellerin yanında savaş arabaları ve at heykelleride çıkarılmıştır.

Bulunan en degerli arkeolojik yapı olan Qin Shihuang mezarlığı ve yeraltı ordusu( Terra cotta ordu veya toprak askerler ) bir çirfçi tarafından tesadüfen 1974 yılında bulunmuştur. Hala 8000 kadar daha heykel askerin oldugu tahmin edilen kazı bölgesi UNESCO tarafından korumaya alınmıştır.Askerlerin her birinin birbirlerine benzememesinin dışında rütbelerine göre de daha gösterişli yada uzun yapılması heykelleri daha da ilginç kılıyor. İmparatorun mezarı ise henüz açılmamış vaziyette.İmparatorlar öldüğü zaman hizmetçilerinden, hayvanlarına kadar onunla birlikte gömülmesigelenegi yine de gerçekleştirildi, hepsi imparatorla beraber canlı canlı gömüldü, heykeller sayesinde gömülmekten kurtulan 400 kadar asker oldu. Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden yapılan açıklamaya göre askerlerden sonraki zamanda piramitten bir oda bulundugu,bu odanın geçiş yolu olarak kullanıldıgı ,odanın ölçümlerinin beş yıl sürdüğü,bu geçiş yolunun imparatorun ruhunun geçmesi için yapıldıgı belirtildi.
İmparatorun mezarı açılmasa da üstünün eritilmiş bakırla kaplı oldugu ve soygunlar için ok fırlatan mekanizmalarla korundugu biliniyor.

gelinlerin anası cariye İparhan

nazokiraze | 28 January 2009 08:49

Dilden dile dolaşan her anlatılışta kişiye göre daha da üzücü olan, bazen daha da abartılan, bazen eksik bazen fazlasıyla anlatılan, kahramanı bazen iyi bazen kötü olan bir hikaye var ,gelinlerin anası olarak bilinen cariye İparhan’nın hikayesi. Çin imparatorunun koynuna girmektense ölümü seçen müslüman Türkistan kadını, parfüm sıkmadıgı halde kokusu dillere destan olan İparhan…

http://emeren.narod.ru/3.jpg
http://emeren.narod.ru/3.jpg

1759 da Çin imparatorlugu tarafından işgal edilen Dogu Türkistan’da Apak Hocanın kızı olan İparhan İmparator Kian Long tarafından getirtilir ve kendisine evlenme teklifi edilir.Müslüman olmayan biriyle asla evlenmek istemeyen İparhan buna sürekli karşı çıkar, İparhan’ın ismini Ziang Fei (güzel kokulu) olarak değiştiren İmparator ona asla baskı yapmaz, sabırla kendisinin olacagı günü bekler, sevgisini kazanmaya çalışır.Onun için saraylar yaptırır, memleketinin agaçlarını getirtir ama nafiledir, İparhan imparatorla birlikte olmaya razı degildir.

Osmanlı – Abd Sözleşmesi

quex | 26 December 2006 16:39

Nerden nereye?
Bu soruyu çok sormaya başladım son birkaç yılda.

Tabi dengeler meselesi, üstünlük meselesi.
ama nasıl olduda şimdi böyle oldu diye düşünmek gerek.
Birde bilmek gerek.