2.Uluslararası Altın Kep Aşçılar Yarışması Yarışması 20 – 23 OCAK 2010 tarihleri arasında Antalya Expo Center Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek.Yarışmaya 4000 aşçı katılacak ve 11 dalda yarışacaklar.14-24 Ocak 2010 tarihleri arası Mövenpick Hotel Istanbul’da düzenlenecek “Dünya Lezzetleri Festivali” baharatlara doğru bir yolculuk vaad ediyor.Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Mersin Turunçgil Festivali şimdilik 9-10 ocak 2010 tarihleri arasında planlandı, ancak MERTUB (Mersin ili turunçgil üreticileri birliği) tarihin değişebilecegini de açıkladı.Avrupa’da kişi başına tüketilen narenciye miktarı 40 kilogramken ülkemizde bunun sadece yarıcı kadar oldugunu açıklayan yetkililer amacın narenciye tüketiminin arttırılmasına katkıda bulunmak oldugunu belirtti.

Avrupa’da meyve suyu 100 yıldır tüketilirken ülkemizde bu tüketimin 50 yıllık geçmişi var.Dünyada meyvesuyu olarak kullanılan birinci meyve portakalken ikinci meyve elma.Ülkemizde ise meyvesuyu tüketimi birincisi meyve şeftali, ikincisi ise vişne.Ocak ayı ile birlikte kışın daha soğuk günlerine adım atmak üzereyiz. Ocak ayında tüketilmesi önerilen yiyecekler sıralamasında özellikle çorba yer almakta, çorba soğuk havada vazgeçilmezdir, aynı zamanda bagırsak sistemini düzenler. Bol balık ta bu ay içerisinde sofralarda mutlaka yer almalı.Ocak ayı çinekop ve midyenin mevsimidir, tekir,hamsi ve kırlangıç ocak ayında bol bol avlanır. Barbunya zayıf oldugu için sadece tavası yapılır Ocak ayında.

Ocakla birlikte tam yeme zamanı gelen sebze ve meyveler arasında brokoli, havuç,brüksel lahanası, turp,pazı,ıspanak,kereviz var.(ben bir aydan beri salatalık, biber,domates ve patlıcan almıyorum yaz gelene kadar da almayacagım)Benim gibi yemek yazılarıyla ilgilenenler için bir kaç öneri:Turunç Kokulu DüşlerMutfaklardan Taşan ÖykülerMutfaktaki YabanKestane yemeyi unutmayın(kuru incir arası ceviz, kuru kayısı yemeyi de hatta mısır patlatmayı da) sobalı evlere veda edeliberi kestanenin zevki eskisi kadar çıkmaz belki ama yine de hiç yememekten iyidir. Geçen misafirlerime haşladım, haşlanmış kestane ne kadar lezzetli olsa da kestane kebapın yerini tutmuyor ve beyaz unlu unlu leke bırakıyor değdiği yere. Fırında yapılanı ise hiç hoş olmuyor, bizde közlengeç var asıl adı közlemeç ama ben ona közlengeç diyorum, kayınvalidem patlıcan közlemem için almıştı, onunla kestane yapmayı akıl ettim ve sonuç dört dörtlük oldu, sobada yapılandan hiç farkı yok, resmen kestane kebap yedik. Her yerde bulunabilen ucuz bir şey közlengeç, yazın patlıcan biberde kışın kestanede kullanılır. Başka yöntemlerde sobadakine en yakın olan tada ulaşılamıyor ama közlengeç hemen hemen sobadakine benzedi.