bildirgec.org

sebze hakkında tüm yazılar

Aralık ayına adım adım haberler

nazokiraze | 24 November 2010 09:37

Aralık ayı geliyor artık sofralardaki taze fasülyeler, barbunyalar, patlıcanlar yerini pırasaya, karnabahara, lahanaya bırakmak üzere. Bol bol balık tüketme zamanları.Trabzon Hurması’nın da zamanı geldi.(ben hiç sevmem)

Cennet Hurması da denilen Trabzon Hurması bilindiği gibi tam bir şifa deposu, kansızlıktan bağışıklık sistemi arttırılmasına kadar pek çok derde derman olan bu meyve kalp dostu olarak belirtiliyor.Trabzon Hurması’nın sağlığa faydalı olmasının dışında bir özelliği daha var, o da içeriğindeki Tanen.(Üşümemek için Trabzon hurması yiyin)

Sağlıklı bir kalp için birkaç ipucu…

darkbloodcfl | 22 March 2010 13:41

Kalp hastlalıklarından ölen insan sayısı, kanser de dahil olmak üzere diğer hastalıklardan ölen insan sayısına göre oldukça fazla. Her üç dakikada, bir yetişkin kalp hastalığından ölmekte ve bu erkekler arasında kadınlara oranla daha yaygın. Yaş çok önemli. Kalp krizinden ölen insanların %80’i 65 yaş ve üzeri insanlardan oluşuyor. Kalbini sağlıklı tutmak için birçok şey yapabilirsin. İşte size kalbinizi sağlıklı tutmak için bazı ipuçları… 🙂

  • Sigarayı bırak. Herkes sigaranın kansere sebep olmasının yanında kalp sağlığını tehdit ettiğini bilir. Kalbin için iyi birşey yapmak istiyorsan en azından bunu yap.
  • Haftada dört kez, otuzar dakika olmak üzere düzenli egzersizyapabilirsin. Bu kalp sağlığın için çok iyi olacaktır.
  • Kızarmış yiyecekleri çok fazla tercih etmemenin yanında, haftada sadece bir kere kırmızı et yemeniz yararlı olacaktır. Kızarmış besinler ve kırmızı et yüksek kolesterol içeren, çok fazla tüketildiğinde kalp sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek besinlerdir.
  • Haftada üç kez balık yiyebilirsiniz. Balık, daha az kolesterol içermesinin yanında, yüksek Omega-3 yağı içeren bir besin.
  • Yemeklerde tuzu gerektiği kadar kullanın. Bir insanın günlük tuz ihtiyacı bir gramdır. Ama biz günde yaklaşık altı gram tuz tüketmekteyiz.

İÇ ORGANLARIMIZA BENZEYEN MEYVELER

keremx | 22 February 2010 11:44

İÇ ORGANLARIMIZA BENZEYEN MEYVELER

BEYİN VE CEVİZ / Hep düşünürdüm, bazı meyve ve sebzeler, iç organlarımıza ne çok benziyor diye. Mesela cevizin içini beynimize çok benzetirim. Uludağ Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın araştırması beni doğruluyor.

HAVUÇ VE GÖZ / Şüphesiz; doğadaki tüm meyve ve sebzeler biz insanlar için. Bitkiler sağlık açısından çok önemli mineraller içeriyor. Bilim adamına göre : Meyve ve sebzelerin şekilleri, en fazla faydalı oldukları, insan organlarına benziyor. Yani adeta meyve ve sebzeler diyor ki ;hangi organına benziyorsam , o organına şifa veririm.

kışın favorisi kuru yiyecekler

nazokiraze | 22 January 2010 16:39

Kurutulmuş sebze ,ot ve meyveler kış mevsimi için harika lezzet kurtarıcılarıdır, genellikle büyüklerimizin yazı zamanı özenerek kuruttugu hatta balkonumuza iplere dizip astıgı zaman burun kıvırdıgımız ama yeme zamanı bayıla bayıla yediğimiz kuru patlıcan, biber dolmaları, kuru meyve kompostoları, öksürüp aksırınca hazırlanan otlar yaz çeşitliligini ve bollugunu kışa taşır.

Domates kurutma işlemi iki türlü yapılıyor, güneşte veya fırında.Ancak güneşte kurutulanın daha lezzetli olduğu gerçek.Fırında 75 derecede 4-5 saatte kurutulan domatesler güneşte kurutulan kadar güzel olmuyorlar. Kuru domatesler eğer kavanozda saklanacaksa aralarına defne yaprağı konulabilir.(kuru sebze üretimi ele alındı)

Ben kuru bamya (kuru olmayanını da sevmem gerçi) kuru dilimlenmiş patlıcan, kabak türü sebzeleri sevmiyorum, benim için yenilecek kuru sebze yemekleri kuru kırmızı biber dolmasıdır. Güzel yapılırsa kuru patlıcan dolmasına da hayır demem. (harika kuru dolma)

şubat ayına girerken yemek haberleri.

nazokiraze | 18 January 2010 13:03

Sofralarımızın baştacı,olmazsa olmazı ekmek yapılan açıklamalara göre Şubat ayında zamlanacakmış

”Gourmand World Cookbook Awards”ta 2009 ‘un en iyi yemek kitabı seçilen (yerel mutfak dalında) Bursa Mutfağı (yazarı Ömür Akkor) önümüzdeki ay Paris’te düzenlenecek kitap fuarında sonuçları açıklanacak olan dünyanın en iyi yemek kitabı yarışmasında da finalist olarak seçildi. Ömür Akkor Şubat ayını heyecanla bekliyor.

ocak ayı gelirken yemek haberleri

admin | 09 December 2009 13:22

2.Uluslararası Altın Kep Aşçılar Yarışması Yarışması 20 – 23 OCAK 2010 tarihleri arasında Antalya Expo Center Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek.Yarışmaya 4000 aşçı katılacak ve 11 dalda yarışacaklar.

14-24 Ocak 2010 tarihleri arası Mövenpick Hotel Istanbul’da düzenlenecek “Dünya Lezzetleri Festivali” baharatlara doğru bir yolculuk vaad ediyor.

çocuklar yemekte..

nazokiraze | 05 December 2008 16:36

Biz büyükler ne olsa yeriz sevmediğimiz bir şeye burun kıvırır karpuz-peynir yeriz onu da bulamassak ekmegin arasına birşey koyar indiririz mideye. Sağlıklı beslenmek isteyenler otla çöple, midesine düşkünler etle, köfteyle diyet yapanlar kibrit kutusu kadar beyaz peynirle beslenir gider…

Amma velakin çocuk beslenmesi farklı bir şeydir bebeklere 6 aydan sonra verilen ek besinler özenle bezenle hazırlanır, evde mayalanan yogurtlar, cam rendede hazırlanan elma, şeftali içine koyulan bebe bisküisi, her türlü sebze konarak pişirilen ve süzgeç ve blenderle ufaltılan igrenç sebze çorbaları çocugu olanlar tarafından iyi bilinen şeylerdir.

et sevmeyeni sevmem

nazokiraze | 22 November 2008 16:42

Et yemeyen birinin annesi olarak bu konuya da parmak uzatmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Kızım 12 yaşında yıllardır et yemiyor. Ama yumurta ve süt tüketiyor onun gibilere (Lakto-Ovo Vejeteryan) deniliyor.Kıymalı,etli yemekleri agzına sürmez, hele sofrada kokoreç,ciğer gibi çeşitler varsa sofraya dahi oturmayan kızım, kasaba giderse et almak için çantayla gider. Ödü kopar et tutmuş olan kasabın eli degmiş poşeti alacak diye.(vejeteryan beslenme çeşitleri)

Kızımın et yemedigine bakmayın oturup harıl harıl sebze de yemez. Pırasa,kereviz,karnıbahar gibi şeylerden uzaktır.(bende pek yakın sayılmam) Domates,salatalıklı sandviç, kızarmış patates,makarna onun favorileridir.