Dünya yemek tarihi hakkında araştırma yaparken iki ünlü kişiye rastladım bu alanda birisi Careme ,döneminin dahi aşçı ünvanlı başaşçısı.Fransız mutfagının en önemli sanatkarı.1800 lü yıllarda dünyada mutfagın altın çağı olarak bilinen dönemde tüm dünya bi aşçıbaşıyı konuşuyordu.Marie Antoine Careme çeşitli baronların, dışişleri bakanının dışında Polonya Karalı ve Rus Çarı gibi önemli kişilerin aşçısıydı.Aslında mimar olmak isteyen Careme küçük yaşta amcasının lokantasında çıraklık yapmaya başlayınca yemek sanatının temelleri atılmış oldu. Sofrada çorba sunuşundan yiyeceklerden yaptıgı heykellere, pek çok aşçıbaşı yetiştirmesinden yazdıgı eserlere kadar o dönem herkesçe takdir edilen bir aşçıydı. Yaşadığı dönemde Fransa’da yüksek aşçılık sanatı denen bir yemek tarzı oluştu.Napolyon Bonaparte zamanına denk gelen Careme Fransız mutfagına pek çok şey katmıştır.Rus Çarı tarafından söylenen ”Bize yemek yemeyi o öğretti..” cümlesi dahi aşçı olarak anılan Careme için söylenmişti. Yemeklerini Napolyon dışında pek çok ülkeye de tattıran Careme eklerin de icatçısı olarak bilinmektedir.

Careme’den sonra yemek dünyasına damgasını vuran bir diğer isim ise Georges Auguste Escoffier’di. Açık büfede servis edilen çeşitlerce yemek yerine günümüzde kullanılan yemegi sırayla ve tadında yemek gibi bir anlayışı ortaya çıkaran kişidir. Fransız mutfagını değiştirip kendine göre uygulayıp yemek kitabı yazan aşçı da Georges Auguste Escoffier’dir. Evet ilk teknik yemek kitabı yazarı Georges Auguste Escoffier‘in ta kendisidir.Sonradan ünlü otelci Cesar Ritz ile ortak olarak otel işleten Escoffier zamanında mutfak standartı doruklardaydı.

Şeflerin kralı ve kralların şefi lakaplı Escoffie Legion of Honour nişanına Fransa Cumhurbaşkanı tarafından layık görülmüştür.Alman İmparatoru William II kendisine ‘ben Almanya’nın imparatoruyum ancak siz dünya mutfaklarının imparatorusunuz demiştir.Peşmelba olarak bilinen tatlıyı kendisi geliştirmiştir.Paristeki The Ritz – Escoffier Ecole Gastronomiq onun adına açılmış bir yemek okuludur.Kendisinin 200 çeşit sos 500 çeşit yemek tarifi yazdıgı 1902 yılında yayınlanmış Le Guide Culinaire (Mutfak Rehberi) isimli eseri Türkçeye çevrilmemiştir.Ona göre bir mutfagı zenginleştiren şey soslardı.kaynak 1