bildirgec.org

napolyon hakkında tüm yazılar

Napoléon (1927)

elizabethtaylor | 16 October 2011 20:46

1889 ile 1981 tarihleri arasında yaşamış olan Fransız yönetmen Abel Gance, en önemli yapıtı olan “Napoléon“u 1927 senesinde çekti. Napoleon Bonaparte’nin yaşamından uyarlanan filmde ‘Napolyon’u Albert Dieudonné, Napolyon’un çocukluğunu Vladimir Roudenk, ‘Maximilien Robespierre’yi Edmond Van Daële, ‘Danton’u Alexandre Koubitzky, ‘Marat’ı Antonin Artaud, ‘Josephine’i Gina Manès, ‘Marie Antoinette’yi ise Suzanne Bianchetti canlandırıyor. New York Film Festivali’nde Özel Ödül kazanan filmin orjinal süresi 330 dakikadır. Fransız Devrimi’nin ana sebebi Napolyon’un yaşamını sessiz ve renksiz anlatan film, seyircisine ilginç bir 6 saat sunuyor.

NAPOLYON tıklayarak kazandırıyor

gezginciyim | 19 December 2010 17:13

napolyon; i̇nternette reklam tıklayarak, tıkladığınız reklamı facebook,twetter gibi sosyal ağlarda paylaşarak ve anket doldurarak para kazanabileceğiniz güvenilir sitelerden biriside napolyon.

Yabancı Değil

Bedrettin Dunkucocuk | 11 April 2010 17:23

“Hayır, ben yabancı değilim.” dedi Fransızca , herhangi bir Fransızın anlayamayacağı bir aksan ile.

Kanada?? Hayır, hayır…

Ayakları otobüsün tabanına yapışmıştı. Sabah oldu bu, sabah. Reçel orduları sevkıyatın ana hedefi bir dilim ekmek yerine, ayakkabının üstünü daha uygun bulmuşlardı. Ya da, yerçekiminin kendisinden daha aç olduğunu da düşünebilirdi.

Zeki olduğu için yaradana şükretti. “Dieu merci!” değil, bildiğin şükür. Yoksa, ayağının altındaki kauçuğun eridiğini dahi düşünebilirdi. Hava sıcak olsa korkutmazdı bu onu, ama böyle bir soğuktaki olası bir erimeyi sebeplere bağlayamazdı, cehenneme hükmederdi. Biliyordu ki, cehennemde kimse birbirinin dilini anlamayacak.

deli imparatoriçe

nazokiraze | 18 August 2009 18:15

Meksika İmparatoru Maximilian Meksika’nın en talihsiz hükümdarlarından biri olarak alınır. Bunun nedeni 3. Napolyon tarafından Meksika İmparatoru ilan edilmesidir, kendisi ünlü Habsburg hanedanının bir üyesidir.İmparatorlugunu kabul etmeyen bir grup cumhuriyetçi tarafından henüz otuzdört yaşında idam edilmiştir.

Maximilian’ın hem kuzeni hem eşi olan Carlotakendisine Napolyon tarafından bu teklif geldiginde eşini zorlayarak kabul ettirmiştir. Eşinin ailesinin bu durumdan haberi olmadığı için dolayısıyla hem saltanatı kabul ederken ailesindeki haklarınıda kaybetmiştir.

Büyük bir hevesle eşine bu saltanatı baskı yaparak kabul ettiren İmparatoriçe Carlota plan yaptıgı gibi asla La Catedral Metropolitana‘da tahta çıkamaz.Çiftin çocukları da olmadıgı için iki evlat edinirler.Eşinin rejimi tehlikeye düştügü zaman sırasıyla Roma, Paris ve Viyana’ya yardım istemeye giden imparatoriçenin Papa’dan bile yardım istemesi sonuçsuz kalır ve bir daha eşinin yanına dönmez.

Napolyon’un korktuğu kadın: Madame de Stael

nazokiraze | 09 July 2009 09:39

Tarih 18. yüzyılı gösterdiği dönem Fransa İhtilal döneminde bir kadının adıyla çalkalanmaktadır, bu kadın Napolyon’un kendine rakip olarak gördüğü kurallara uymaz, giyinmekten, zerafetten bihaber, aklından geçeni hemen karşısındakinin yüzüne söyleyen patavatsız bir hanımefendidir.

Bu hanım küçüklüğünde dahi yaşıtları gibi oyunlar oynamamış sürekli büyüklerin sohbetlerine iştirak etmiş anormal bir çocuktur, büyüyünce de normal gibi görünmemektedir.(gerçek adı:Anne-Louise-Germaine Necker)

Rosetta Taşı

nazokiraze | 24 March 2009 09:45

Antik Yunanlılar ve Mısırlılar arasında milattan önce 196 yılında bir antlaşma yapılır, adını bulunduğu Rosetta kasabasından alan 760 kg ağırlıgında siyah bazalt bir taşın üzerinde yer alan bu antlaşma, Ptolemaios Hanedanı hükümdarı tarafından yazdırılmıştır ve üç dildedir.

Napolyon 1798 yılında Mısır seferine çıkar, sefere katılan askerlerinden biri( Bouchard)tarafından bulunan Rosetta taşı, tarihte önemli bir çığır açar, çünkü o zamana kadar Hiyeroglif yazısı sadece şekiller,resimler zannediliyordu.Üzerindeki dillerden sadece eski yunanca okunabiliyordu,diğer demotik ve Hiyeroglif alfabelerinden henüz haberdar olunmamıştı.

mutfagın altın çağı…

nazokiraze | 06 January 2009 12:32

Dünya yemek tarihi hakkında araştırma yaparken iki ünlü kişiye rastladım bu alanda birisi Careme ,döneminin dahi aşçı ünvanlı başaşçısı.Fransız mutfagının en önemli sanatkarı.

1800 lü yıllarda dünyada mutfagın altın çağı olarak bilinen dönemde tüm dünya bi aşçıbaşıyı konuşuyordu.

Marie Antoine Careme çeşitli baronların, dışişleri bakanının dışında Polonya Karalı ve Rus Çarı gibi önemli kişilerin aşçısıydı.Aslında mimar olmak isteyen Careme küçük yaşta amcasının lokantasında çıraklık yapmaya başlayınca yemek sanatının temelleri atılmış oldu. Sofrada çorba sunuşundan yiyeceklerden yaptıgı heykellere, pek çok aşçıbaşı yetiştirmesinden yazdıgı eserlere kadar o dönem herkesçe takdir edilen bir aşçıydı. Yaşadığı dönemde Fransa’da yüksek aşçılık sanatı denen bir yemek tarzı oluştu.Napolyon Bonaparte zamanına denk gelen Careme Fransız mutfagına pek çok şey katmıştır.