Bu günlerde her suç işleyen gruba mafya denmeye başlandı. hatta tamamen alakasız durumlarda bile. mafyanın geleneksel anlamını ” İtalyan yada sicilyalı organize suç örgütü”. Mafya:Morte AiF rancesi Italia A nela yani “fransızlara ölüm diye haykırır İtalya” nın baş harflerinden oluşuyormuş. Sistem ise şöyledir:Mafyadahiyerarşi sistemi uygulanır yani ailenin en rütbeli elemanı kararları verir ve diğer üyeler uygular. Yani mafya tek bir grup değil birçok aileden oluşan birbirleriyle kanlı savaşlar yapan ve yargınında pek dokunamadığı topluluklardır. Aralarındaki sorunları konseyler kurarak hallederler ve çoğu zaman birbirlerinin yollarından çekilirler. mafya ne politikaya ne de dine bağlıdır. İtalyan kökenler yüzünden bir çoğu katolik olmalarına rağmen mafya ailesine üye olduktan sonra mafya ailelerinden ve tanrılarından önce gelir.

Ailenin lideri patron yada Don olarak bilinir. Patronlar önemli kararları alır ve ailenin kaandığı parayı çekip çevirir. Patronun altında underboss denilen sağ kolu yönetimde ikinci yetkili olmasına rağmen patrondan bağımsız olarak sorun ortadan kaldırabilir hatta eğer patron yaşlanmışsa yada hapse girme tehlikesi varsa kendilerini patron ilan edebilirler. Underbossların emrinde ise kapolar vardır.

Sayıları ailenin büyüklüğüne göre değişen kapoların belirli bölgelei vardır. Para toplayıp kendi payını aldıktan sonra underboss ve bosslara aktarır. İşin kirli kısmını ise askerler yapar. Onlarda aileüyesi olmasına rağmen az güçleri vardır ve az para kazanırlar. Son basamakta ise associates (yandaş) denilen polis, avukat, politikacı yada torbacılar vardır. Bunlar aileye üye olmasada onun için çalışırlar.Sicilya, Camorra, Calabrian, Sacra Corona Unita, olmak üzere dördü italyada La Cosa Nostra ise amerikadadır. 1900 lerin başında Benito Mussolini tarafından sicilyada ilk kez mafya adı altında kanlı yöntemlere baş vurarak çıkar sağlanmaya başlandı. II. düna savaşında amerikanın sicalyaya

girmesiyle yönetimde oluşan boşluklardan yararlanan mafya örgütleri hapiste olan elemanlarını çıkarmakla kalmayıp bir çok üst düzey mevkiyede adam yerleştirdiler. 1980lerde mafyacılığın hatsafhaya ulaştığı sicilyaya sonunda hükümet el koydu. Yargılanan 400 bankerden 338 i suçlu bulundu.Filmlere konu olan Sicilya mafyası bugün hala varlığını sürdürüyor fakat kanlı eylemleriyle değil tabii(!)