yürüyor
Newton abimize ters davranan bazı sıvılar var, üzerlerine baskı uygulandığında katı gibi davranıyorlar. Buyrun wiki linki.Aslında yapılması da bir hayli kolay, mısır nişastası ve su karıştırılıyor. İşte bu ispanyol abiler bu karışım ile havuz doldurmuşlar ve koşmuşlar. İzleyelim.
yorumlar
hahah harika bir şey. bunu anneannem görse “kıyamet yaklaşıyor” derdi… bense “japon yapıyor abi” diyorum.slogan: hızlı ol, batma.
jöle de bööle bişi…katı, sıvı, gaz tarih oldu 🙂
şöyle denizin üzerinde de olsaydı. keşke.
ampul! ampul! ben de yapıcam :)çatlarım yoksa
ben de denemek isterdim. çok eğlenceli görünüyor. :)üzerinde dans edilebilir mi acaba?
Bir de şöyle (2) tabak deneyleri var nişasta su karışımı için.az önce denedim, karışımı hallettim ama sağlam bir titreşim düzeneği kurmak gerekli. çalışmalarıma devam ediyorum :))düzeltme: ben mısır değil buğday nişastası kullanmıştım, bir şey değişmiyormuş 😀
bu da fena diil
aa bize bunu gıda boyasıyla karışıtırp ilkokulda bize oblack çamuru mu ne diye yıttırıyorlardı. içine bir şeyleri bastırıyorduk bastırıyorduk katı gibi oluoyrdu eheheh.değiştirme: varmış bu oobleck denilen şey hatta linki de bu.
yaptık biz bu deneyi evde, çok eğlendik. :::)aman dikkat; her yer bembeyazzzz! haha!
gecenin bi vakti çıkıp açık bakkallarda mısır nişastası arayıp bulduktan sonra 200 gram mısır nişastasına aldığı kadar su ilave etmek suretiyle elde ettik bu newtonsevmez sıvıdan.elde sıkıp sıkıp top yaptıktan sonra avcun ortasında erimeye bırakarak sıvının en eğlenceli formuna ulaşabileceğinizi de belirtmek isterim.kıpraşım deneylerini de yapmak istedik, bu amaç uğruna çeşitli freeware sitelerinden sinus generatorler mi istersiniz, ıvır zıvır dalga jeneratörleri mi dersiniz artık ne bulduysak indirip çalıştırabildiklerimizi çalıştırıp “gouuğğğğğğ” sesleri eşliğinde sıvı dolu tabağımızı subwoofer’ın üstüne yerleştirdik. maalesef herhangi bi aliyen yaşam formuna, ghost busters jölesine erişmemiz mümkün olmadı. elin adamı masaj aletine plastik tabak dayayıp şekilden şemale koşmuş, biz ortalığı batırdığımızla kaldık. kısmet değilmiş.ps: piretorbası “ahihihi hihi hihihiahahihihih” sesleri eşliğinde hala oynuyor sıvıyla.ps2: süreç içinde kuruyor bu, çeşitli miiktarlarda suyla deneyerek çeşit çeşit eğlencesi bulunabiliyor mısır nişastasının. hadisenin “mısır nişastası” olması ise apayrı bir keyif katıyor olaya zaten. bildiin nişasta. allahın işi.
kurabiye yapmak için aylar öncesinde alsığım mısır nişastası işe yaradı. kocaman bir havuzu doldurup içinde yürümeyi de yapabilirmişiz cesareti verdi yaptığım minik mutfak deneyi.işin bilimsel yönüne bakarsak tahminimce olaylar şöyle gelişmekte; nişasta molekülü yapısında bolca O-H bağı içeren büyükçe bir organik molekül. ve suda çözünürken hem su ile hem de kendi molekülleri arasında hidrojen bağı yapmakta. e bir de işin içine suyun vizkozite sabiti, yüzey gerilimi , nişastanın jelatinizasyon derecesi vs. girince böyle garip bir durum ortaya çıkmakta.
bir paket nişasta ile yaklaşık 1 bardak su karıştırıp elde edebiliyor imişiz. Biraz cebelleştikten sonra, karışımı buzdolabı poşetine koydum (bir arkadaşın da bahsettiği gibi bir süre sonra kuruyor zira), bu şekilde güzel bir stress sıvım oldu. Torbayı boş bırakınca içinde su varmış gibi, ele alıncahamur gibi (bildiğiniz nane işte).Bana da sanki ıslak kum olayı gibi geldi. Nasıl ki ıslak kumu sıktığınızda su başka yerlere hücum eder, elinizdeki kum da kurur gibi olur. Onu benzer bir hissiyat yakaladım, nişasta su karışımı ile cebelleşirken. Zira, karışıma baskı uygulayınca toz nişasta gibi oluyor.
Fluid Dynamics sinavinda da pis aglatir bu non-newtonian akiskanlari. O zaman da mazohist bir eglence verir velocity profile cikartirken.
Bilgi için teşekkürlersigarayı bırakmakdiş beyazlatmasauna eşofmantatil bulgeciktiricim
Bilgi için teşekkürlermatbaakatalogkatalog tasarımkartvizitpromosyon ürünleri