Strings’in ardından yine hakettiği ilgi ve alakayı göremediğini düşündüğüm bir başka filmden, Kung Fu Hustle’dan bahsetmek istiyorum.

Herhangi bir sanat eserinde dozunda kullanılan yabancılaştırma efektlerinin ve post modern tekniklerin, farklı okumalar yapan sanat tüketicisi için oldukça keyifli olduğu gerçeğinden hareket edersek, Kung Fu Hustle bir an önce izlenmeyi hatta bir kaç kez izlenmeyi hakeden bir film.

İnternet üzerinde filmle ilgili yapacağınız tarama filmin komedi olduğu sonucunu çıkartıyor karşınıza ancak katmanlı bir okuma ile filmin kara mizah olduğunu ya da dram özelliklerini barındırdığını da söyleyebiliriz.Komedi / Aksiyon türü içerisinde değerlendirilen filmin yönetmeni ve aybı zamanda baş rol oyuncusu Stephen Chow‘a (Sing) diğer rollerde; Kwok Kuen Chan (Sum Kardeş) , Wah Yuen (Landlord) , Qiu Yuen (Landlady) , Siu Lung Leung (The Beast) , Dong Zhi Hua (Donut) , Chiu Chi Ling (Tailor) , Xing Yu (Coolie) eşlik ediyor.Senaryo ise Tsang Kan Cheong , Stephen Chow , Xin Huo , Chan Man Keung’tan oluşan bir ekip tarafından yazılmış.Görüntü Yönetmenliğini Hang-Sang Poon üstlenirken, filmin ruhuna müthiş bir uyum içerisinde bestelenmiş olan müzikler, Raymond Wong imzası taşıyor.Kahramanımız Sing, serseri mizaçlı, hayatı boyunca hep ezilen fakir bir gençtir. 1940’lı yıllar ise mafyanın devletin de üzerinde bir güç haline geldiği, sıradan insanların fiili olarak mafyaya katılmasalar bile bu yozlaşmaya suskunluklarıyla suç ortağı oldukları zamanlardır. Sing zirvedeki Balta çetesine girerek herşeyi değiştiriceğine inanır. Ancak Sing’in içindeki o mutlak iyi öz ile çevresindeki suç dünyası uzlaşabilecek gibi de değildir.Suç ve terör bütün bir coğrafyayı kasıp kavururken bundan etkilenmeyenler sadece fakirlerdir.

suçun karşısında değilseniz, yanındasınızdır
suçun karşısında değilseniz, yanındasınızdır

Mafyanın onlardan alabileceği hiçbir şey yoktur çünkü. Onurlarından başka kaybedecek şeyleri olmayan bu insanlar da illaki savaşın bir tarafını seçmek zorunda kalacaklardırAşk, dostluk, iyi ve kötünün evrensel savaşı, taraf olmak gibi meselelerin işlendiği bu filmi sadece komedi olarak değerlendirmek haksızlık olur. Farklı okumalardan da beslenen sinema izleyicileri için, filmin post modern yapısı ve diğer türlerin belli başlı filmlerine yaptığı göndermeleri takip etmek ayrı bir zevk verecek diye düşünüyorum.Bol bol yabancılaştırma efektiyle aritotalesçi sanat anlayışının kalıplarını da kıran filmin, Çin’in Oscarları olarak kabul edilen Golden Horse ödüllerinde en iyi film de dahil olmak üzere 5 dalda ödül aldığını da bilgilerimize eklemekte yarar var.