Bir ülkede “boş zamanlarında” kitap okumaktan ve müzik dinlemekten hoşlanan bu kadar fazla insan nasıl olabilir?

Tartışma bir içki masasında başladı. İnternetle haşır neşir olduğumu bilen, bu ortama uzak bir dostum, internette şimdi hatırlamadığım, ama çok spesifik bir konu hakkında Türkçe site var mı diye sordu. Kendisi hemen hemen hiç İngilizce bilmiyor. Bilmediğimi söyledim ve sonra düşündüm; İnternet’te incık cıncık konular hakkında çok az web sitesi var. Elalemin adamları, eski macintoshlarını nasıl çeşitli mobilyalar haline getiriyor diye uzun uzun siteler yapıyorlar, bizde macintoshla ilgili elle tutulur, üç beş site anca var. Bu, toplum olarak, hobisiz bir toplum olmamızdan kaynaklanor galiba.

Boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz sorusuna verilen fiks cevap “kitap okurum, müzik dinlerim” zart zart zart… insan olan, bunları zaten yapar, ilginç bişey söyle…

Sonra dönüp kendimize sorduk bu soruyu biz ne yapıyoruz bu zamanlarda diye, böyle okumuş, kültürlü (ben o kadar kültürlü olmasam da yanımdaki arkadaş gerçekten ciddi bir bilgi birikimine sahiptir) insanlar olarak..

-abi gerçekten ya, benim öyle bi hobim felan yok. evde bir balığım var akvaryumun içinde, o kadar.

benim durumum, daha iyiydi. etrafıma bakınca yapmaya çalıştığım değişik işlerden değişik objeler görebiliyorum (maket kutuları, tenis raketi, futbol ayakkabıları, basket topu, dağcılık ekipmanları, ufak müzik aletleri vs). Herşeyi vakt-i zamanında biraz ellemişliğim var ve hala da elliyorum. Ama benim de üzerinde çok düşünerek, emek harcadığım bir hobim yok.

Eskiden biker.gen.tr diye bir site vardı mesala dağ bisikleti ile ilgili. Tekrar yayına girecek gibi gözüküyor. Birbirlerini tekrarlayan siteler yerine, artık böyle siteler görmek istiyorum. Konuları daha spesifik ve özellikle bilgisayar dışıkonularla ilgilenen siteler.