Şairin göndermeler yaptığı, dizelerini, sözcüklerini alıntıladığı diğer şairler, esas şairin yolunu belli ediyor biraz biraz. İlhan Berk, Turgut Uyar çıkarken karşımıza Didem Gülçin Erdem’in Perdesiz’inde, Nietzsche, Rimbaud, Lautreamont, Mallarme beliriyor Harun Atak’ın Gecel’inde. Perdesiz’i dün akşam Taksim’den Ortaköy’e giderken; Gecel’i de bu sabah Ortaköy’den Taksim’e gelirken okudum. Şiirlerin ne kadar iyi olduğu ile boğmuyorum yazıyı, Perdesiz bu yıl Memet Fuat Şiir Ödülü’nü, Gecel ise Cemal Süreya Şiir Ödülü’nü kazandı. Siz de okurken iki kitabın boşuna ödüllendirilmediğini göreceksiniz, gerçekten hak ediyorlar. İki isim de şiir dergilerini takip edenlere aşina. Erdem’in Özgür Edebiyat dergisinde, Atak’ın Varlık’ta yayımlanan şiirlerini hatırlıyorum. İlk kitap olarak ikisi de gerçekten iyi şiirle donanmışlar, gelmişler.

Harun Atak / Gecel
Harun Atak / Gecel

Gecel’de Harun Atak, daha cesur, daha deneyci bir şiire girişmiş ki çok da güzel olmuş. İnsan yeni sayfada nasıl bir şiir kurgusuyla karşılaşacağını merak ediyor. Her an bir sürpriz, her an sarsıcı bir dize insanın gözünü daha da açabiliyor. İki genç şair de müthiş özgün dizeler yaratmışlar, okuması keyifli. Erdem’in Perdesiz’i de çok güçlü, incecik duygusallıklar, akan giden bir dil.. Övmeye çalışırken büyülerinin bozulmasından korktuğumdan burada bırakıyorum.(Harun Atakla yapılmış bir söyleşi Yasakmeyve şiir dergisinin bu sayısında yer alıyor.)

Didem Gülçin Erdem / Perdesiz
Didem Gülçin Erdem / Perdesiz

Perdesiz ve Gecel, çok güzel iki iyi şiir kitabı. Şiirleri okurken Atak’ın 90, Erdem’in 89lu olduğunu anlamak güç. Öyle bilge bir ses tonu geziniyor ki sayfalarda. Çok iyi!

karaklm.com adresinden alınmıştır: Harun Atak
karaklm.com adresinden alınmıştır: Harun Atak