Manisa’da Demirköprü Barajı inşaatı yapılma tarihiydi, zaman 1954-1960 arası dönemdi, Türkiye önemli bir keşfe tanıklık etmeye başlamıştı.Görenleri hayrete düşüren bu buluntular 1969 da kamuoyuna duyurulmuştu,10- 15.000 yıl öncesine ait oldugu tahmin edilen ilginç ayak izleriydi. Ayak izlerinin bu kadar uzun yıllar saglam kalabilmesinin sebebi ise ıslak çamur üzerindeki izlerin volkan küllerinin sıcaklıgıyla pişmesi ve tugla gibi saglam hale gelmesiydi.(Çarıklar Köyü Nebiler mevkii Çakallar tepesi)

Bu fosil ayak izleri bulunmasından yıllar sonra yine aynı yerde bulunan kaya resimleri ayak izlerinin sahipleri tarafından yapılmış olabilecegi düşüncesi hakim. Fosil ayak izleri Katakekaumene(yanık yöre) denilen yerde Divlit Tepe konisi civarında bulundugu için akla yine bir helak olan medeniyet mi? sorusunu getiriyor.Divlit Tepe Konisi yörede bulunan volkanik konilerden biri.(yörede 68 volkanik koni var)Tarihçiler tarafından 15.000 yıl evvel faailiyete başladıgı 2000 yıl yandıgı söyleniyor. Aynı yöre giden bazen tek bazen çift ayak izleri neyden kaçıyordu? Hepsi tek yöne giderken ters yöne giden kız çocugu ayak izi hala araştırılıyor.

41-42 numara büyüklügündeki ilkel ayak izleri iyi korunamayıp bazen evlere hatıra olarak bazende satılmak için yurtdışına kaçırılmaya başlanınca 60 tanesi çıkarılıp Tabiat Tarihi Müzesinde sergilenmeye başlanmıştır. Böylelikle Samsun, Burdur, Antep gibi Manisa civarında da taş devri insanlarının yaşadıgı kesinlik kazanmıştır. Yagmur yagması sonucu oluşan çamurda yürüyen, kaçan, koşuşan insanlar daha sonra volkanik bir faailiyet nedeniyle püskürtülen maddeler tarafından izleri örtülerek bugüne degin bize bilgiler sunmuşlardır.kaynak 1 2 3