bildirgec.org

yanık hakkında tüm yazılar

Mutfakta birşeyler var

nazokiraze | 10 February 2011 10:24

Orama burama sıçramak için pusuya yatmış, sinsi,ateşli, gözünü kötülük bürümüş ,kızartma zamanlarımın düşmanı kızgın yağ kadar ne yapsam ne etsem birbirine çılgıncasına yapışan çubuk makarnadan da korkarım ben. İkisine de temkinli yaklaşır, ikisinde de aynı tedirginliği yaşarım, ama ikisinden de vazgeçmem. Ne fritöz kullanırım, ne fiyonk makarna pişiririm, böyle de inatçıyım işte.

Rengi solmuş kayınvalidemden kalan çanaklara nasıl beğeni duyuyorsam çizilmiş teflon tavalara o kadar tahammül etmem, çatlak fincanlar, kullanılmış dondurma kutuları kadar değerlerini yitirmiş ,kapının önüne koyulası şeylerdir,bir dünya para verilip alınmış olsalar dahi hiç bir halta yaramamaktalar artık.

Kulak memesi kıvamından daha çekici gelen julyen kesilmiş sebzelerle muhabbetimiz daha fazladır, ölçülerle işim yok, göz kararını kafama göre uygularım yani kısaca herşeyi Nazo kıvamına gelene kadar karıştırır öyle hazırlarım, arada elime yüzüme bulaşsa da kabul görür,sevilir.

uyuyamadım..uyumadım..uyumalıyım

admin | 03 March 2009 10:43

Bu yazıyı boğazları şişmiş, yorgan döşek yatıp, tüm şımarıklığıyla ıhlamur içip, yeni aldığı kitaba başlamayı hayal eden ama üçün birini almak tabirini hakkıyla yaşamış biri olarak yazıyorum.

Dün gece kaç gündür grip oldugu halde, sözümü dinlemeyip, güzelliği kaçar korkusuyla, ona aldıgım sayısız bere, kulaklık,atkı gibi şeyleri takmayıp ,günlerdir iyileşemeyen, hastalığını bana ve oğlana bulaştırıp evi hataneye çeviren kızımın öksürükleriyle uyuyamadım,uyuyamadığım için bende öksürdüm. Gece kalkıp sıcak suya keçiboynuzu pekmezi koydum, içirdim hiç yoktan öksürüğü yumuşattı. Ve ben uyuyamadıgımla kaldım..

çakallar tepesindeki izler…

nazokiraze | 27 January 2009 09:56

Manisa’da Demirköprü Barajı inşaatı yapılma tarihiydi, zaman 1954-1960 arası dönemdi, Türkiye önemli bir keşfe tanıklık etmeye başlamıştı.
Görenleri hayrete düşüren bu buluntular 1969 da kamuoyuna duyurulmuştu,10- 15.000 yıl öncesine ait oldugu tahmin edilen ilginç ayak izleriydi. Ayak izlerinin bu kadar uzun yıllar saglam kalabilmesinin sebebi ise ıslak çamur üzerindeki izlerin volkan küllerinin sıcaklıgıyla pişmesi ve tugla gibi saglam hale gelmesiydi.(Çarıklar Köyü Nebiler mevkii Çakallar tepesi)

AŞK; TEN VE BEDENDEN İBARET DEĞİLDİR

keremx | 20 October 2008 09:48

AŞK; TEN VE BEDENDEN İBARET DEĞİLDİR

Diyelim ki çok seviyorsunuz. Âşıksınız. Nişanlandınız. Sıra geldi düğüne…Evleneceksiniz. Derken eş adayınız bir kaza geçirdi. Felç oldu. Veya sakat kaldı. Elini ayağını kaybetti. Burnu kulağı koptu mesela.

Tabiî ki Allah korusun. Hiç kimse için böyle bir şey istemeyiz. Ancak böyle bir durumun olduğunu var sayalım. Ne yaparsınız? Ben onun her şeyini seviyorum deyip, onu olduğu gibi kabul edip, yine de evlenir misiniz onunla?

Siz cevabınızı düşünün bakın ben sizle yaşanmış bir olayı paylaşacağım: İngiliz asker Martyn Compton iki yıl önce bir saldırıda ağır yaralanmış. Gövdesinin yüzde 70’i saldırı sırasında yanmış. Üç ay komada yatmış. Komadan uyandığında acı gerçeği öğrenmiş. Güzel yüzü ve gövdesi yüzde 70 oranında yanık. Göz kapakları da yanık ve içeriye doğru çökük… Kulakları, burnu ve saçları yok.

Konuşan İlk Yardım Seti

zabun | 30 June 2008 15:02

Konuşan ilk yardım seti; sıcak çarpması, şok, yanık, kırık, solunum yetersizliği, donma, gibi acil müdahale gerektiren durumlarda -sağlık merkezlerine ulaşana kadar- neler yapmanız gerektiğini anlatan kartlardan oluşuyor. Kartlar farklı renk kodları ve çizimlerle hazırlanmış. Ayrıca adım adım yönlendiren sesli kayıtlar içeriyor. Duruma göre ilgili kart seçildikten sonra, kartın üzerindeki sesli yönlendirme düğmesine basıp, buna göre ilk uygulamaları yapıyorsunuz. Karanlık ortamlarda kartların aydınlatılmasını sağlayan bir okuma lambası unutulmamış.

Eliniz yanmasın

makaleci | 16 April 2008 04:15

Isıya dayanıklı fırın tutamakları evimizin, daha doğrusu mutfakların birer vazgeçilmezidir. Ama dikkatli olunmadığında, elden kolaylıkla kayabilmekte ve istenmeyen yanıklar oluşabilmekte. Bu ürünün en güzel kısmı, bulunduğu yüzeye sabitleniyor, kaymıyor, yani emniyetli. 250 dereceye kadar dayanma gücü var ve bir çok renk seçeneği var. Detaylar için şuraya ve buraya

Mısır Piramitlerinin Gizemi

sku | 25 November 2007 13:29

Keops, Kefren, Mikerinos
Keops, Kefren, Mikerinos

Uzun zamandır Mısır piramitlerini merak ediyordum. Bir zamanlar Mısır’a gitme gibi bir planım da vardı fakat son anda iptal olmuştu. Ben de bu geziyi iptal edip piramitleri araştırmaya koyulmuştum. Şimdi ise o araştırmayı biraz daha geliştirerek sizlere sunuyorum.

Mısır piramitleri insanoğlunun hala üzerinde kafa yorduğu muhteşem yapıtlar arasında yer alıyor. Piramitlerin yapımı aşamasında önce taş bloklar taşınmış ve yığılmış, ardından inşaaya başlanıp taşlar yerleştirilmiş, en son olarak da düzleştirme işlemi yapılmıştır. Keops piramidi için yaklaşık 3 milyon adet taş blok kullanıldığı, bu taşların her birinin yaklaşık ağırlığı 20 ton olduğu farzedilirse sadece yapımdaki taş blokların ağırlığının(yani piramitlerin boş ağırlığının) 60 milyon ton olduğu anlaşılıyor. Bununla birlike o ağırlıkta granit taşların bulundu taş ocağının ise yüzlerce kilometre uzaklıkta olması ayrı bir merak konusu. Ayrıca Mikerinos piramidinin taş bloklarının toplam ağırlığının 4.880.000 tondan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.