Fasulye
Fasulye

Komedi denince ülkemizde genelde akıllara küfür eden, magandalık yapan, bağıran çağıran, etrafta orasını burasını açan tipler gelir.Tabii ki espri anlayışı bundan ibaret olmayan birçok insan olsa da genel olarak düşünülünce en çok böyle algılandığı Recep İvedik gibi bir filmin gişe başarısından da anlaşılabilir. En azından Recep İvedik 2 olarak kalsında Türk Sinemasında komedi anlayışı daha iyi yerlere gelsin.

Recep İvedik
Recep İvedik

Tabii ki yazının konusu Recep İvedik değil aksine ondan kaliteli ama aynı değeri görmemiş bir film olan Fasulye. Film köyde saf bir gencin (Selim Erdoğan)yaşlıların büyük coşkusuyla vergi iade zarflarını şehre götürmek için göndermesiyle başlar. Bu arada gence görünen aksakallı dede (Haluk Bilginer)filmin absürt komedi olacağının sinyallerini verir.

Fasulye
Fasulye

Absürt saçma, anlamsız olarak adlandırılabilir. Absürt komedi ise komedi klişeleriyle dalga geçerken, saçma ve anlamsız olaylardan komedi unsuru yaratan bir türdür. Kanımca başarılı bir şekilde yapıldığında müthiş bir komedi unsuruna dönüşür. Coen kardeşlerin filmlerinde çokca görülen bu tarz Türkiye’de mizah dergilerinde (Gırgır, Leman, L-manyak, Penguen, Uykusuz, Lombak) fazlaca görülse de Türk sinemasında çok fazla bulunmamaktadır.

Penguen
Penguen

Nedeni ise gişe seyircisinin bu tarz komediye gülmemesidir. İşte nadiren bulunan örneklerden olan bu film son dönem Türk sineması için altın değerindedir. Köyden şehre yola çıkan genç adam dilsizdir ve elinde sefer tası bulunmaktadır. Ve bu yüzden filmin ilerisinde sefer taslı sapık olarak adlandırılacaktı. Genç yola çıktığında karşısına çıkan arabada görevini yapmış ve parasını almaya giden bir kiralık katil (Burak Sergen) vardır . Parayı vericek olan kurye (Haluk Özenç) buluşma noktasına gelemez ve genç şüpheli duruma düşer. Olayı ayarlayan müthiş işadamı performansıyla Bülent Kayabaş ise olayı yakından izlemektedir .

Fasulye
Fasulye

Muhabir genç kız (Elvin Beşikçioğlu)ise babasının (Taner Barlas) dağ evine gidip bu olayın içinde kalınca hem olayı araştırmak hemde babasını ve kızkardeşini (Özlem Eren) korumak için mücadeleye girer. Bu denli ciddi bir olayda absürt olaylar ve diyaloglar ardarda gelir. Katilin yanındaki adamların (ki bir tanesi şu an Memati adıyla anılan Gürkan Uygun) ve kuryenin birbirlerine silah çektiği sahne unutulmazlar arasında yer alabilir (Kiralık katilin üzerindeki tişörte dikkat). Ardından yapılan tenis muhabbeti absürtlüğün doruklarında gezen sahnelerden biridir .

Fasulye
Fasulye

Böyle bir çok olaya yer veren film son dönem Türk sinemasında çok fazla olmayan espri anlayışına örnektir. Filmin yönetmeni adı çok duyulmamış Bora Tekay, yapım yılı ise 2000. Son söz olarak Fasulye; adını duymamış olanlar, absürt komediden hoşlananlar veya farklı bir şey arayanlar için izlenmesini tavsiye edeceğim filmler arasında yer alır.

Fasulye
Fasulye