cattlenetwork, adlı internet sitesinin, amerikan tarım bakanlığı (ERS/USDA) verilerine dayanarak hazırladığı rapor her nekadar amerika’daki gıda fiyat değişimini göstersede, diğer dünya halklarınıda ilgilendiren bir yönü olduğunu düşünerek bu bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.Rapor 4 kısımdan oluşuyor; et ve süt ürünleri, tarla ürünleri (tahıl), meyve ürünleri, sebze ürünleri.

et ve süt ürünleri
et ve süt ürünleri

raporun et ve süt ürünleri kısmında ki 2008 fiyatları arasında en çok artışı, %28.32 oranla “a kalite yumurta” göstermiş, ikinci sırayı taze süt ve üçüncü sırayı da çedar peyniri almış.

buğday - tahıl ürünü
buğday – tahıl ürünü

tarla ürünleri kategorisinde en büyük fiyat artışını, %147.73’lük oranla mercimek göstermiş, onu %134.46’lık oranla takip eden keten tohumu ikinci, %80.33’lük artışla buğday üçüncü sırada listelenmiş. Yağmur kıtlığı amerikayı’da vurmuş olmalıki tüm tahıl ürünlerinde Bu yıl itibari ile belirgin bir fiyat artışı yaşanmış.

meyveler
meyveler

meyve ürünleri kategorisindeki duruma bakarsak, limon şaşırtıcı bir artış ile “%155.16” ilk sırayı almış, onu elma ve greyfurt takip ediyor. Genel itibari ile meyvelerin bir kısmında önemli bir düşüşünde yaşandığını ek olarak belirtmekte fayda var.

sebzeler
sebzeler

sebze ürünlerindeki artış diyagramında ilk sırayı %106.01’lik oranla kereviz almış. Onu %50.20 ile karnabahar takip ederken, üçüncü en çok artış da %30.99’luk rakamla soğanda yaşanmış.tablo kabaca bu şekilde, ancak şurdaki linkten listenin tamamını görebilirsiniz.